Αφιερώματα πλοίωνBlogΕπιλογές συντακτών

Power Jet – Υψηλές ταχύτητες στο Αιγαίο ( Αφιέρωμα )

Αφιέρωμα στο νέο ταχύπλοο της Seajets, σε ένα ταξίδι στη γραμμή Πειραιάς - Σέριφος - Σίφνος - Μήλος

Το Arxipelagos δέχτηκε με χαρά την πρόσκληση της Seajets για ένα ταξίδι γνωριμίας με το νέο ταχύπλοο που προστέθηκε στο στόλο της, το Power Jet, με σκοπό να παρουσιαστεί στους φίλους του ναυτιλιακού portal arxipelagos.gr.

 

Τo γνωρίσαμε ως ναυπηγικό επίτευγμα της Austal στα Ποσειδώνια του 1996. Είναι της κλάσης Autoexpress 82 και είναι ένα από τα 4 αδέλφια που ναυπηγήθηκαν στο Perth της Αυστραλίας, υπό την επίβλεψη του γερμανικού νηογνώμονα του Germanisher Lloyd.

 

Με μήκος 82,3 μ., πλάτος 23 μ. και βύθισμα 2,5 μ. είναι μικρότερο από το εντυπωσιακό World Champion Jet, αλλά είναι πιο “γλυκό” στο μάτι καθώς το πιο χαμηλό προφίλ με τα παραλληλόγραμμα παράθυρα δίνουν ένα πιο sportif προφίλ.

Το Power Jet αποκτήθηκε από την Seajets το 2017 ενώ ήταν παροπλισμένο. Στην Ελλάδα το έφερε ο Cpt Κώστας Σκλαβούνος. Η επισκευή και προσαρμογή του στα ελληνικά δεδομένα είχε διάρκεια δύο χρόνια. Το έμπειρο τεχνικό team της Seajets έκανε ένα ριζικό lifting στο Power Jet. Το σκάφος έμεινε “λαμαρίνα”. Όλα τα παλιά χρώματα αφαιρέθηκαν και πραγματοποιήθηκαν επιθεωρήσεις και επισκευές και στα πιο κρυφά σημεία.

μαζί με τους επιβάτες ταξιδεύει σε περίοπτη θέση το Ford Fiesta του Mario, που ξεσηκώνει τα πλήθη στο πανελλήνιο πρωτάθλημα αναβάσεων. Έτσι τονίζεται το “γρήγορα”, όπως ταξιδεύει δηλαδή και ο στόλος ταχυπλόων της Seajets

 

Τοποθετήθηκε ένας σπαστός καταπέλτης για τα 90 περίπου Ι.Χ. που μπορεί να δεχθεί το γκαράζ, καθώς και για τους 1200 επιβάτες που μπορεί να φιλοξενήσει στους καινούριους εσωτερικούς χώρους, που όπως και στο World Champion Jet είναι διακοσμημένοι θεματικά. Το κύριο θέμα είναι το W.R.C. και έτσι μαζί με τους επιβάτες ταξιδεύει σε περίοπτη θέση το Ford Fiesta του Mario, που ξεσηκώνει τα πλήθη στο πανελλήνιο πρωτάθλημα αναβάσεων. Έτσι τονίζεται το “γρήγορα”, όπως ταξιδεύει δηλαδή και ο στόλος ταχυπλόων της Seajets. Στους μπουλμέδες και τα διαχωριστικά υπάρχουν θεματικές ταπετσαρίες που αναβιώνουν θρυλικά αυτοκίνητα του W.R.C. όπως το Ford Escort R.S., το Peugeot 205 T16 και η Lancia 037.

 

Στην πράξη, το Power Jet υποστηρίζει ό,τι υπόσχεται. Οι 4 νέες 20κύλινδρες mtu με συνολική ισχύ 26.000 Kw δίνουν μια πολύ καλή υπηρεσιακή ταχύτητα των 35-36 κόμβων, ακριβώς την ίδια που όριζε και το ναυπηγείο, πράγμα που αποδεικνύει τη σε βάθος δουλειά που έγινε στο σκάφος.

 

Στα χειριστήρια του Power Jet είναι από την ημέρα που δρομολογήθηκε στο Αιγαίο, ο Cpt Γιάννης Παπαμάρκος από τη Σύρο, ένας γνήσιος ακτοπλόος καπετάνιος που ξεκίνησε την πορεία του στη θάλασσα πριν από 20 χρόνια ως τζόβενο και δόκιμος στα θρυλικά ποστάλια της εποχής: Bari Express, Εξπρές Αθηνά κ.α. με καπετάνιους από τους κορυφαίους της εποχής εκείνης: Cpt Ανδρέα Νάζο και Cpt Σίδερη Μαμίδη.Αποφοίτησε από την ΑΕΝ του νησιού του, τη Σύρο και σήμερα τον βρίσκουμε στο Power Jet να το ταξιδεύει όπως παλιά, ξεγελώντας το μελτέμι και το κύμα.

Στην πράξη, το Power Jet υποστηρίζει ό,τι υπόσχεται. Οι 4 νέες 20κύλινδρες mtu με συνολική ισχύ 26.000 Kw δίνουν μια πολύ καλή υπηρεσιακή ταχύτητα των 35-36 κόμβων, ακριβώς την ίδια που όριζε και το ναυπηγείο, πράγμα που αποδεικνύει τη σε βάθος δουλειά που έγινε στο σκάφος.

 

Τι είναι τελικά το Power Jet;

Είναι ένα ταχύπλοο νέας τεχνολογίας της πρωτοποριακής Austal, που η διαχείρισή του αλλά και η χρονική στιγμή στην οποία ήρθε, θυμίζουν άλλες, νοσταλγικές εποχές. Δεν ήρθε στα νερά μας με τυμπανοκρουσίες για να εντυπωσιαστούν οι μέτοχοι κάποιας απρόσωπης εταιρείας. Δεν κόστισε έναν σκασμό λεφτά προερχόμενα από υπερδανεισμό σε τράπεζες. Άφησε πολλά λεφτά στους ντόκους του Περάματος και της Σαλαμίνας, ταΐζοντας δεκάδες εξειδικευμένους τεχνίτες.

Ο καπετάνιος που “το πάει και το φέρνει” είχε θαλασσοβρεγμένους δασκάλους παλιάς κοπής και το ταξιδεύει όπως τότε.

Είναι το Power Jet.

 

Για το Arxipelagos

Κώστας Σαρλής

 

 • Ευχαριστούμε τη Seajets για τη συνεργασία
 • Ευχαριστούμε τον Πλοίαρχο Cpt Γιάννη Παπαμάρκο και το Πλήρωμα για τη φιλοξενία στο Power Jet
 • Ευχαριστούμε θερμά τον Κεντρικό Πράκτορα της Seajets στη Σίφνο, κ. Γιώργο Ποδότα, για την πολύτιμη βοήθεια του

A. Δείτε το φωτογραφικό υλικό από το Power Jet:

Πλήρωμα

 • Γέφυρα
 • Μηχανή
 • Οικονομικό
Power Jet Υψηλές ταχύτητες στο Αιγαίο Αφιέρωμα 6, Αρχιπέλαγος, Ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης
Ο Προϊστάμενος Οικονομικός του Power Jet, κ. Γεράσιμος Τζέης με τον Α’ Οικονομικό κ. Παναγιώτη Δεληγιάννη
 • Ξενοδοχειακό
 • Κατάστρωμα

 

Β. Δείτε τα βίντεο του αφιερώματος:

 • Βιντεοπαρουσίαση του Power Jet

 

 • Ρεμέντζα στα λιμάνια της γραμμής, μέσα από τη γέφυρα

 

 • Συνέντευξη του Πλοιάρχου, Cpt Γιάννη Παπαμάρκου

 

 • Συνέντευξη του Α’ Μηχανικού, μαστρό Σωτήρη Παπαντώνη

 

κάμερα: Σίμος Μιχάλογλου, Αναστάσιος Αναστασίου

μοντάζ: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

κείμενο: Κώστας Σαρλής

φωτογραφίες: Σίμος Μιχάλογλου

 

 

 

 

 

Εμφάνισε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button