Την Παρασκευή 20 Μάιου 2022, ολοκλήρωσε τις εργασίες του το 4ο Ferry Shipping Summit, που πραγματοποιήθηκε φέτος στο Μάλμε της Σουηδίας (19-20 Μαΐου 2022) με θέμα “Change to innovative, climate friendly and efficient operation”. Στο δημοφιλές Συνέδριο, που σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία, συμμετείχαν περισσότεροι από 190 εκλεκτοί προσκεκλημένοι, όλοι τους διακεκριμένα στελέχη του Ferry Industry από ολόκληρη την Ευρώπη, όπου είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις θέσεις τους και να αναδείξουν τους προβληματισμούς τους γύρω από σημαντικά θέματα και προκλήσεις του κλάδου της ακτοπλοΐας.

Τα θέματα που απασχόλησαν και οι παρεμβάσεις που αναπτύχθηκαν από τους διακεκριμένους ομιλητές που συμμετείχαν στο Συνέδριο αφορούσαν: Τρόπους για την περαιτέρω ανάπτυξη του Ferry industry, την αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, winning concept και στρατηγικές για τα πλοία και τα λιμάνια, προετοιμασία των λιμένων στις νέες προκλήσεις του ferry market, σύγχρονες λύσεις και μέσα για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κλάδου, νέες κατασκευές και project, προβληματισμοί για το νέο τύπου καυσίμου, καθώς και πλήθος άλλων θεμάτων (υπερσύγχρονα συστήματα πρόωσης, αυτοματισμών στα λιμάνια, ναυπηγεία κ.α.), που πραγματικά τράβηξαν το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων.
Από ελληνικής πλευράς στα πάνελ του 4ου Ferry Shipping Summit, συμμετείχαν: Η κα. Αριάδνη Ψιμάρα (New Business development Manager του Ομίλου Attica) και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Λιμένα του Ηρακλείου κ. Μήνας Παπαδάκης, ενώ το παρών στο συνέδριο από ελληνικής πλευράς έδωσαν ο Εμπορικός Διευθυντής της Anek Lines κ. Αντώνιος Καλαμάρας, o Διευθυντής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του ομίλου Attica κ. Ιωσήφ Κουρούπης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Λιμένα της Ηγουμενίτσας κ. Αθανάσιος Πορφύρης και ο κ. Φίλιππος Ηλιόπουλος της C- Job Naval Architects.
Ειδικότερα, η κα. Ψιμάρα, μεταξύ των στελεχών της Viking Line και της Scandlines, ανέπτυξε την στρατηγική του Attica Group για την «πράσινη» μετάβαση και αναφέρθηκε στις αβεβαιότητες που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα ο κλάδος της ακτοπλοΐας (π.χ. απαιτητικό πλαίσιο κανονισμών ΙΜΟ/Fit for 55 EU, ελάχιστος χρόνος συμμόρφωσης με τους νέους αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τους ρύπους, εφαρμογή energy saving devices ακόμη υπό αξιολόγηση, αβεβαιότητα ακόμη για τον επικρατέστερο τύπο καυσίμου, ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών των λιμένων ώστε να διαχειριστούν τους εναλλακτικούς τύπους καυσίμων κ.α.). H κα. Ψιμάρα αναφέρθηκε επίσης και στο κομμάτι της Βιωσιμότητας και της Κοινωνικής Ευθύνης, υπογραμμίζοντας ότι ο όμιλος Attica είναι ο μοναδική ελληνική ακτοπλοϊκή εταιρεία που συστηματικά και με συνέπεια εκδίδει εκθέσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης από το 2006, ενώ συμμετέχει από το 2008 στην Πρωτοβουλία Global Compact των Ηνωμένων Εθνών. Τέλος, αναφέρθηκε στην Περιβαλλοντική Στρατηγική και τον Οδικό Χάρτη Απανθρακοποίησης του Ομίλου, ο οποίος ως πρωτοπόρος προχωρά μπροστά και σε αυτό τον τομέα με συγκεκριμένους στόχους και δράσεις. Μάλιστα, τόνισε ότι το νέο motto της εταιρείας “Sailing together to the sustainable side of life”, δηλώνει τη δέσμευσή της για πράσινη ανάπτυξη στις ακτοπλοϊκές μεταφορές.
Στη συνέχεια, ο Διευθύνων Σύμβουλος του λιμένα Ηρακλείου κ. Μηνάς Παπαδάκης, παρουσίασε από ο πάνελ των port executives τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες του σημαντικότερου λιμένα –από πλευράς κίνησης- της Κρήτης. Αναφέρθηκε στις νέες προκλήσεις για τα λιμάνια και υπογράμμισε με έμφαση τον στόχο που έχει θέσει ώστε να καταστήσει τον λιμένα του Ηρακλείου ως “No emission port”. Ειδικότερα, παρουσίασε ένα σοβαρό σχέδιο δράσεων και επενδύσεων προς αυτή την κατεύθυνση, εξηγώντας με σαφήνεια και συντομία το σκεπτικό του. Μεταξύ άλλων, ο σχεδιασμός του περιλαμβάνει δημιουργία υποδομών για διαχείριση εναλλακτικών καυσίμων (LNG, Αμμωνία, Υδρογόνο), καθώς και ανάπτυξη του Cold Ironing που θα οδηγήσει στον δραστικό περιορισμό των ρύπων. Ο κ. Παπαδάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους παράγοντες που αποτελούν τροχοπέδη για την υλοποίηση των ανωτέρω δράσεων και στους οποίους πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, όπως είναι η τεράστια κατανάλωση ρεύματος, οι παράγοντες συμβατότητας στα λιμάνια, η τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας, η επενδυτική βιωσιμότητα για τα λιμάνια, το υψηλό κόστος για τις μετατροπές των πλοίων, καθώς και η απουσία συγκεκριμένης νομοθεσίας στην Ελλάδα. Τέλος, αναφέρθηκε και στην προσοχή που έχει δοθεί και για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, που αναπτύσσεται ταχύτητα και με θετικό πρόσημο για την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.
Το συγκεκριμένο πάνελ συντόνισε, όπως και πέρσι, η Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Λιμένων (European Sea Port Organization-ESPO) κα. Isabelle Ryckbost, η οποία είχε την ευκαιρία στο περιθώριο του συνεδρίου να συνομιλήσει με τα στελέχη των δύο ελληνικών λιμένων για θέματα κοινοτικών χρηματοδοτήσεων και κοινοτικών προγραμμάτων.
Από τις ευρωπαϊκές ακτοπλοϊκές εταιρείες, το παρών με υψηλόβαθμα στελέχη τους έδωσαν οι: Anek Lines, Attica Group, Blue Star Ferries, CalMac Ferries, Corsica Ferries, CLdN, DFDS, Fjord Line, ForSea Ferries, FRS, Godby Shipping, Grandi Navi Veloci, Gotlandsbolaget, Grimaldi Group, Holland Norway Lines, Navi France, Polferries, Royal Doeksen, Scandlines, Seatruck Ferries, TT Line, Viking Line, Wallenius Sol, Wagenborg Passagiersdiensten.
Επιπλέον, από την πλευρά των λιμένων συμμετείχαν επικεφαλής ή εκπρόσωποι των:
Port of Antwerp Bruges – Port of Belfast – Port of Heraklion – Port of Igoumenitsa – Port of Ystad – Port of Helsingborg – Portsmouth International Port – Port of Helsingborg – Port of Ijmuiden.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε επίσης περιήγηση στο λιμένα του Ystad, ενώ ακολούθησε η καθιερωμένη εκδήλωση βράβευσης του καλύτερου λιμανιού και του καλύτερου πλοίου για το 2022.
Καλύτερο λιμάνι της Ευρώπης για το 2022 ψηφίστηκε το Γερμανικό Rostock (Port Gmbh), ενώ καλύτερα πλοία RoPax Ferry για το 2022 αναδείχθηκαν τα 230μετρα Nils Holgersson και Peter Pan της γερμανικής TT-Line, που σχεδιάστηκαν από την OSK-ShipTech A/S.
Εν συνεχεία, καλύτερα πλοία RoRo για το 2022 αναδείχθηκαν τα αδελφά Botnia Enabler και Baltic Enabler της WALLENIUS SOL, που σχεδιάστηκαν από τον Knud Hansen και έχουν χωρητικότητα 5.800 γραμμικών μέτρων. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα RoRo dual fuel στον κόσμο, με χωρητικότητα 27.000 dwt και μήκος 242 μέτρα. Εξοπλίζονται με δύο δεξαμενές LNG Type C Man Cryo 685 cbm, καθώς και δύο κύριες μηχανές dual fuel WinGD.
Το επόμενο ραντεβού για το 5ο Ferry Shipping Summit δόθηκε για τις 20-21 Σεπτεμβρίου 2023 στο Casino Cosmopol, στο Malmö της Σουηδίας και εμείς αναμφίβολα θα είμαστε και πάλι εκεί.
Φωτο: Mike Louagie