Πριν λίγες ημέρες μάθαμε για την κατάληξη του ημιβυθισμένου στον “τύμβο” στη Σαλαμίνα του «The one city of hope», ένα αλλόκοτο όνομα που πήρε το πασίγνωστο βαποράκι της Τήνου, το «Tinos Sky».
Ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία Δ. Χωματάς κ Υιοί το 1965, με το όνομα «Άννα Μαρία» και είχε μήκος 33,60 μέτρα, πλάτος 7,20 μέτρα και βύθισμα 2,20 μέτρα. Η καθαρή ολική χωρητικότητα του ήταν 256 κόρους. Διέθετε 2 μηχανές x 550 bhp MWM Mannheim. Είχε πρωτόκολλο για 256 άτομα και 10 κλίνες στο κάτω κατάστρωμα. Η ταχύτητα του ήταν στους 14 κόμβους.
Ως «Άννα Μαρία» ταξίδεψε στον Θερμαϊκό μέχρι το 1971. Μετά από ένα χρόνο παροπλισμού αγοράζεται στην Κω και μετασκευάζεται, αποκτώντας τη μέχρι και χθες γνώριμη μορφή του, ενώ μετονομάζεται σε “Kos Sky”.
Το Νοέμβριο του 1985 το φέρνει στην Τήνο η οικογένεια Σκλαβούνου και το μετονομάζει σε «Tinos Sky» και ξεκινά να δουλεύει στην τουριστική γραμμή Τήνου – Δήλου – Μυκόνου, με Καπετάνιο τον Κώστα του Μάρκου Σκλαβούνο και Μηχανικό τον Κώστα του Ευάγγελου Σκλαβούνο. Και φυσικά όλο το πλήρωμα ήταν μέλη της οικογένειας. Το βαποράκι της Τήνου βέβαια έγινε θρυλικό από τα ανδραγαθήματα του, μεταφέροντας ασθενείς στο νοσοκομείο της Σύρου, πολλές φορές με απαγορευτικά.
Τα χρόνια πέρναγαν, ήρθαν τα “Δελφίνια” και τα “Ταχύπλοα” και ο ρόλος του περιορίστηκε και οδηγήθηκε στον παροπλισμό. Όμως το 1998 ο επί 25 χρόνια ,συνολικά, Μηχανικός του, Κώστας του Ευάγγελου Σκλαβούνος και ο πολύπειρος Πράτιγος Καπετάνιος της γραμμής, Μιχάλης Κομνός, το πήραν “υπό την σκέπη τους” και το πήγαν σε καρνάγιο στη Σύρο, να επουλώσουν τα τραύματα του από τον πολυετή παροπλισμό του, αλλάζοντας πολλά μέρη από το θαλασσόμαχο σκαρί του.
Έτσι το 1998 το ανανεωμένο Tinos Sky ξεκινά ταξίδια στη γνώριμη του ρότα, όμως στα τέλη των 00’s η κίνηση έπεσε ξανά και οι καραβοκύρηδες του με βαριά καρδιά το πούλησαν και πήρε αρχικά το όνομα “The Audacity of hope” και το 2014 το τελικό “The one city of hope”.
Έτσι το Tinos Sky, το βαποράκι που είχε τον τρόπο του να ξεγελά τον Τσικνιά μετά από 55 χρόνια θα ταξιδεύει στις αναμνήσεις μας.
Για το Arxipelagos
Κώστας Σαρλής
(φωτογραφικό αρχείο: Κώστας Σαρλής, Δημήτρης Ψαραδέλης, Σίμος Μιχάλογλου)