BlogΑφιερώματα πλοίων

SUPERFAST XI: Ο κόκκινος πύραυλος της Αδριατικής!

Αφιέρωμα και παρουσίαση στο πλοίο

Στη γραμμή Πάτρα-Ανκόνα εξυπηρετεί από τον Ιούλιο του 2002 και αφήνει βαθειές τις αυλακιές από τις προπέλες του στα νερά του Ιονίου και της Αδριατικής, ένα από τα καμάρια της SUPERFAST FERRIES του ομίλου ATTICA, το Ro-Pax Ferry “SUPERFAST XI”!

Δυο λόγια για την ιστορία..

Στα γερμανικά ναυπηγεία Flender Werft

Η παραγγελία για τη ναυπήγηση του SUPERFAST XI  και του αδελφού του SUPERFAST XII  δόθηκε το Σεπτέμβριο του 2000 στα γερμανικά ναυπηγεία Flender Werft στο Lubeck (Λίμπεκ). Η παραγγελία αποτελούσε μέρος ενός μεγάλου προγράμματος επέκτασης και ανανέωσης του στόλου της SUPERFAST FERRIES.

Το SUPERFAST XI ήταν το ενδέκατο κόκκινο καμάρι που θα γεννιόταν και θα συμπλήρωνε το στόλο της εταιρίας.
Η καθέλκυση πραγματοποιήθηκε σχεδόν ένα χρόνο μετά, στις  3 Αυγούστου του 2001 και η κατασκευή του SFXI ολοκληρώθηκε στις 10 Ιουλίου του 2002. Λίγες ημέρες μετά κατέβηκε στην Ελλάδα και ομόρφυνε με την πληθωρική του, απαστράπτουσα παρουσία το παλαιό λιμάνι της Πάτρας.

Με ολικό μήκος 199,90 m (μήκος μεταξύ καθέτων 186 m), πλάτος 25 m και βύθισμα 6,40, ξεκίνησε να εξυπηρετεί στη γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα, μια γραμμή στην οποία δίνει κάθε χρόνο το “παρών”, εξυπηρετώντας αδιάκοπα μέχρι σήμερα.

Ο Αρχιτέκτων – Ναυπηγός κ. Κωστής Σταμπουλέλης, Διευθυντής New Projects & Development της ATTICA GROUP σχεδίασε και επιτήρησε τη ναυπήγηση του SUPERFAST XI καθώς και των αδελφών του, πάντα σε συνεχή συννενόηση με τον Αλέξανδρο και Περικλή Παναγόπουλο.

Η συνέντευξη του Ναυπηγού..

Για το αφιέρωμά μας είναι ξεχωριστή τιμή και χαρά να μας περιγράφει το δημιούργημά του ο ίδιος του ο Ναυπηγός!

Κι έτσι, σε μια όμορφη συνέντευξη που ευγενικά μας παραχώρησε on camera για το arxipelagos, μας περιγράφει βήμα-βήμα τα στάδια της σχεδίασης και της κατασκευής, ενώ “επί χάρτου” μας αναλύει τους χώρους στα decks του πλοίου πάνω στα πλάνα γενικής διάταξης. Μια συνέντευξη – ζωντανή περιγραφή του πλοίου, που έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε στις οθόνες σας από το arxipelagos.com.

Ταξιδέψαμε με το πλοίο ένα Παρασκευο-Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη του 2014 στη γραμμή Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα, για να καταγράψουμε όμορφες εικόνες και να περιγράψουμε εντυπώσεις!

Στη Γέφυρα..

Στη Γέφυρά του συναντήσαμε έναν καλό φίλο “από τα παλιά”! Τον  Cpt Χαράλαμπο Παλουμπή, τον Πλοίαρχο του SUPERFAST XI. Τον Καπετάν Μπάμπη τον γνωρίσαμε στο αδελφό SUPERFAST XII το Μάϊο του 2011 στη γραμμή του Ηρακλείου, όπου μας είχε παραχωρήσει την πρώτη συνέντευξη για το Αρχιπέλαγος.
Τον Αύγουστο του 2012 τον συναντήσαμε ξανά στην ίδια Γέφυρα, όταν πραγματοποιήθηκε το μεγάλο μας αφιέρωμα στο XII. Ακόμη ένα ταξίδι-αφιέρωμα κάναμε μαζί του το Φεβρουάριο του 2013, όταν γνωρίσαμε το επιβλητικό  Blue Horizon στη γραμμή του Μπάρι.
Γεννημένος στα Πατρικάτα της Κεφαλονιάς, έχει την πλοιαρχία πολλών ετών στα SUPERFAST και είναι ιδιαίτερα ικανός και έμπειρος.
Στο νησί του την Κεφαλονιά ο Καπετάν Μπάμπης κατέπλευσε με το SUPERFAST XI στις 26 Ιανουαρίου του 2014, όταν το νησί δοκιμάστηκε από ισχυρό σεισμό. Το καράβι αγκυροβόλησε στο λιμάνι του Αργοστολίου και πρόσφερε ζεστή φιλοξενία στους σεισμόπληκτους κατοίκους για αρκετές ημέρες.

Ο Ύπαρχος κ. Ιωάννης Παλαμίδας

Στη Γέφυρα του κόκκινου πλοίου όμως γνωρίσαμε και τον Ύπαρχο του SUPERFAST XI Cpt Ιωάννη Παλαμίδα. Ο Καπετάν Γιάννης είναι ένας ιδιαίτερα έμπειρος Καπετάνιος, ο οποίος έχει γράψει πολλά χρόνια στο αγαπημένο του καράβι. Γέννημα-θρέμμα του Πειραιά ο Καπετάν Γιάννης μεταλαμπαδεύει ανιδιοτελώς τις γνώσεις και εμπειρίες του στους νέους ναυτικούς, τους μελλοντικούς Πλοιάρχους. Ατέλειωτες ώρες μαθημάτων θεωρίας και πράξης μέσα στο χώρο της Γέφυρας, στους σπουδαστές δόκιμους Πλοιάρχους.

Ο Υποπλοίαρχος κ. Γεώργιος Κουρκούλης

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική ξενάγηση στους χώρους και τα όργανα της Γέφυρας, μας πρόσφερε ζωντανά on camera ο Καπετάν  Γεώργιος Κουρκούλης, Υποπλοίαρχος του SUPERFAST XI, με καταγωγή από τη Νεάπολη της Λακωνίας. Ο Καπετάν Γιώργος υπηρετεί στην εταιρία αρκετά χρόνια και είναι ιδιαίτερα έμπειρος ναυτικός. Στην κάμερα του arxipelagos.com μας περιγράφει με απλά λόγια τις λειτουργίες των οργάνων ναυσιπλοΐας και των λοιπών μηχανημάτων της Γέφυρας.

Στην κάμερα του arxipelagos ο Καπετάν Γεώργιος Κουρκούλης μας περιγράφει με απλά λόγια τις λειτουργίες των οργάνων ναυσιπλοΐας και των λοιπών μηχανημάτων της Γέφυρας.

Το team της Γέφυρας συμπληρώνουν ακόμη ο Υποπλοίαρχος  Καπετάν Ιωάννης Αγαθός και ο Ανθυποπλοίαρχος Καπετάν Γεώργιος Κοκκώνης.


Η Δόκιμος Πλοίαρχος κ. Ιωάννα Τζοβάρα

Στη Γέφυρα συναντήσαμε επίσης μια φιλόδοξη σπουδάστρια ΑΕΝ που δείχνει να αγαπά ιδιαίτερα το επάγγελμά της και τη θάλασσα, την κ. Ιωάννα Τζοβάρα. Η Ιωάννα Τζοβάρα βρίσκεται εν πλω με το  SUPERFAST XI προσπαθώντας να αντλήσει όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις από τους αξιωματικούς του πλοίου, έτσι ώστε μόλις επιστρέψει στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού να έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το δεύτερο εκπαιδευτικό της ταξίδι στα πλαίσια της σχολής. Είναι η Δόκιμος Πλοίαρχος του πλοίου και καθημερινά αποδεικνύει πως μία γυναίκα δεν είναι αποκλεισμένη από το ναυτικό επάγγελμα, αλλά μπορεί να καταφέρει ισάξια καταξίωση στον χώρο της ναυτικής οικογένειας με τους υπόλοιπους ναυτικούς. Για πρώτη φορά λοιπόν στην κάμερα του arxipelagos ακούμε τη γυναικεία φωνή, τη φωνή μίας γυναίκας ναυτικού που εισέρχεται δυναμικά στον χώρο της ναυτιλίας. Της ευχόμαστε να έχει μια λαμπρή σταδιοδρομία!

Εκεί που χτυπά η καρδιά του..

Κατεβαίνοντας στα “υποθαλάσσια” διαμερίσματα του πλοίου, εκεί όπου χτυπά ρυθμικά η καρδιά του SUPERFAST XI μέσω των 4 Wartsila 12V46C μηχανών που χαρίζουν μέγιστη ταχύτητα 31,25 κόμβων, εντυπωσιαζόμαστε από την άριστη χωροταξία, την καθαριότητα και την προσεχτική φροντίδα όλων των μερών του μηχανολογικού τομέα. Θαυμάζουμε το υπερσύγχρονο control room και γνωρίζουμε το έμπειρο team της Μηχανής:


Ο Α’ Μηχανικός κ. Παναγιώτης Γεωργόπουλος

Στο μηχανοστάσιο μας υποδέχεται ο “Chief”Μαστρό Παναγιώτης Γεωργόπουλος, Α’ Μηχανικός του SUPERFAST XI. Ιδιαίτερα φιλόξενος και ζεστός άνθρωπος, ο Μαστρό Παναγιώτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Μηλιώτι κοντά στην Πύλο Μεσσηνίας. Ιδιαίτερα έμπειρος, αγαπάει τη δουλειά του και τη θάλασσα και δείχνει δεμένος με το πανέμορφο πλοίο του.


Ο ΑΒ’ Μηχανικός κ. Ευάγγελος Βαβέσος

Την ξεχωριστή βόλτα και ξενάγηση στους χώρους του Μηχανοστασίου, μας πρόσφερε ο Μαστρό  Ευάγγελος Βαβέσος, ΑΒ’ Μηχανικός του πλοίου. Ο Μαστρό Βαγγέλης με καταγωγή από το Μαραθόκαμπο της Σάμου, μας μίλησε στην κάμερα του arxipelagos.com και με απλές κουβέντες μας περιέγραψε και μας ανέλυσε τα πάντα για το μηχανολογικό τομέα. Μια συνέντευξη που γυρίστηκε μέσα στο χώρο του control room και μπορείτε να παρακολουθήσετε από την ενότητα των βίντεο του αφιερώματος.

Το έμπειρο team της Μηχανής συμπληρώνουν οι Β’ Μηχανικοί κ.κ. Γρηγόριος ΚαρυστινόςΓεώργιος Πετρόπουλος και Αθανάσιος Καλαντζής, ο Προϊστάμενος Ηλεκτρολόγος κ. Παναγιώτης Γερμενής με το βοηθό του κ. Νικήτα Γεωργιάδη, οι Α’ Μηχανοδηγοί κ.κ. Αναστάσιος Καραβοκυράκος, Αργύρης Γαλάνης και Ανδρέας Χρυσανθακόπουλος και τέλος ο Καθαριστής κ. Ορχάν Μεμις ογλού.

Η φιλοξενία στο πλοίο..

Το έμπειρο ξενοδοχειακό team 

Οι επιβάτες που επιβιβάζονται μέσω της κυλιόμενης κλίμακας στο  Deck 7, βρίσκονται μπροστά στο χώρο υποδοχής με τα άνετα σαλονάκια, το χώρο της Reception. Από εκεί με τη συνοδεία των πολύπειρων θαλαμηπόλων βρίσκονται εύκολα και γρήγορα στις καμπίνες τους. Αξίζει δε να σημειωθεί πως τα ηλεκτρονικά κλειδιά των καμπινών έχουν ήδη στα χέρια τους οι επιβάτες, τα οποία παραλαμβάνουν με το check in στο κεντρικό πρακτορείο της SUPERFAST FERRIES.


Ο Προϊστάμενος Αρχιθαλαμηπόλος, κ. Ιωάννης Γεωργακάκος

Στη Reception μας υποδέχεται ο Προϊστάμενος Αρχιθαλαμηπόλος, κ. Ιωάννης Γεωργακάκος. Ο κ. Γεωργακάκος μας παραχώρησε  συνέντευξη στην κάμερα του arxipelagosμέσα στο εντυπωσιακό πρυμνιό σαλόνι, με φόντο τα υπέροχα απόνερα του πλοίου και μας περιέγραψε την ξεχωριστή φιλοξενία που παρέχει η SUPERFAST FERRIES, την επιτυχημένη συνταγή της φιλοσοφίας που κρατά το Πλήρωμα από την εποχή των κρουαζιερόπλοιων και τους χαρισματικούς εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του SUPERFAST XI που προσφέρουν στον κάθε ταξιδιώτη μοναδικά ταξίδια με όμορφες εμπειρίες.

Τον Προϊστάμενο Αρχιθαλαμηπόλο βοηθά στο δύσκολο έργο της φιλοξενίας ο Αρχιθαλαμηπόλος κ. Γεώργιος Καλησπεράτης, ο Διευθυντής των Flocafe κ. Αλέξανδρος Γριμάνης  και μια μεγάλη έμπειρη ομάδα από θαλαμηπόλους και επίκουρους.

Δίπλα στη Reception βρίσκεται το Λογιστήριο του πλοίου όπου προΐσταται ο κ. Χρήστος Σάντας, Οικονομικός Προϊστάμενος, ενώ την ομάδα του οικονομικού team συμπληρώνουν οι κ.κ. Σωκράτης Κυριακίδης, Οικονομικός Α’ και Σπυρίδων Λαδοβρέχης, Οικονομικός Β’.

Οι εσωτερικοί χώροι..

Στο Deck 7 βρίσκονται σχεδόν όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι του SUPERFAST XI. Τα χρώματα που κυριαρχούν είναι γήινα φωτεινά, ενώ τα υλικά κατασκευής προσδίδουν ιδιαίτερα υψηλή ποιότητα. Αξίζει πολλά συγχαρητήρια ο Αρχιτέκτων κ. Απόστολος Μολυνδρής  και οι έμπειροι συνεργάτες του για την άριστη δουλειά στους εσωτερικούς χώρους με την άψογη διακόσμηση και αισθητική.

Ανεβαίνοντας με την κυλιόμενη κλίμακα στο Deck 7, συναντάμε στην πρύμνη ένα μεγάλο χώρο, το “Blue Club” Disco Bar, το οποίο κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιείται σαν καφέ και το βράδυ μετατρέπεται σε night bar. Η θέα που προσφέρεται μέσα από τα τεράστια παράθυρα προς τα απόνερα, είναι μαγική!

Από το μπαρ της πρύμνης ξεκινούν δυο διάδρομοι στην αριστερή και δεξιά πλευρά του πλοίου, οι οποίοι “τρέχουν” καθ’ όλο το μήκος του Deck 7 και συναντώνται ξανά στο μεγάλο πλωριό υπερπολυτελές σαλόνι, το “Purple” Bar, που προσφέρει απεριόριστη και υπέροχη θέα εμπρός στον ορίζοντα, μέσα από τα μεγάλα πλωριά παράθυρα.

Reception

Από την αριστερή πλευρά του πλοίου επισκεπτόμαστε διαδοχικά το χώρο της Reception, το “Lines” Bar  που βρίσκεται στο μέσο του πλοίου και όπως μας αποκάλυψε στη συνέντευξη, είναι η “αδυναμία” του Ναυπηγού κ. Κωστή Σταμπουλέλη.
Στη συνέχεια εισερχόμαστε σε έναν από τους χώρους του Self Service, το οποίο διαθέτει χώρους σε όλο το πλάτος του Deck 7 του πλοίου.
Πιο μπροστά είναι ο χώρος των  τριών καταστημάτων που και αυτά με τη σειρά τους καταλαμβάνουν χώρο σε όλο το πλάτος του Deck 7, τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο ώστε ο επιβάτης να έχει πρόσβαση και από τους δύο ακραίους διαδρόμους του πλοίου.

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Κάνοντας το γύρο του πλοίου, η βόλτα μας συνεχίζεται από την πλώρη προς την πρύμνη, ακολουθώντας τον αριστερό διάδρομο (δεξιά πλευρά του πλοίου). Συναντάμε το  Casino με τα λαμπερά Slot Machines και τα καταστήματα του πλοίου.
Συνεχίζοντας τον περίπατο στη δεξιά πλευρά του πλοίου προς πρύμα, συναντάμε ακόμη ένα σαλόνι, την παιχνιδούπολη  (children’s playroom), το Internet corner και το χώρο των video games. Να σημειώσουμε πως διατίθενται δωρεάν επιτραπέζια παιχνίδια από τη Reception στους επιβάτες.

Η Κουζίνα

Το έμπειρο team της Κουζίνας

Πιο πίσω ο χώρος από το  Self Service και λίγο μετά το υπερπολυτελές εστιατόριο A La Carte, όπου σερβίρονται γεύσεις υψηλής γαστρονομικής δημιουργίας από τον έμπειρο Σεφ κ. Κωνσταντίνο Κουκουλήθρα με καταγωγή από τη Λήμνο και το έμπειροteam της Κουζίνας. Σημαντική η συμβολή του Φροντιστή κ. Πολυχρόνη Χρονά.

Το ξενοδοχειακό τμήμα

Στο Deck 8 καθώς και στο Deck 9 αναπτύσσονται οι συνολικά 198 καμπίνες με συνολικά 714 κλίνες, εκ των οποίων οι  6 είναι Lux, οι 2 για ΑΜΕΑ και 12 καμπίνες για να φιλοξενούνται και τα κατοικίδια (Pet Cabins).
Ειδική αναφορά αξίζει να κάνουμε στο πρωτοποριακό σύστημα  Pure που χρησιμοποιεί η ATTICA GROUP στα μεγάλα πλοία του στόλου της, το οποίο ανανεώνει τον αέρα στην καμπίνα και βοηθά ιδιαίτερα τους ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ χαρίζει ευεξία στους υγιείς. Το σύστημα Pure υπάρχει στις 6 καμπίνες Lux και σε 10 ακόμη Α2.
Τέλος στο Deck 8 υπάρχουν 36 κοιτώνες  (dormitories) που χωρίζονται σε ανδρικούς και γυναικείους, με ξεχωριστά ντουζ και wc καθώς και 46 αριθμημένα καθίσματα, ενώ στο Deck 9 εκτός από τις καμπίνες επιβατών, τους χώρους ενδιαίτησης και καμπίνες του Πληρώματος, βρίσκεται ο χώρος πρώτων βοηθειών και νοσηλείας του πλοίου.
Στο Deck 10 βρίσκεται η  Γέφυρα και οι περισσότεροι εξωτερικοί κοινόχρηστοι χώροι.

Οι εξωτερικοί χώροι..

Στο Deck 10  δεσπόζουσα θέση στο κέντρο του πλοίου κατέχει ο χώρος του “Blue Bird” Bar με τη μεγάλη και την παιδική πισίνα, όπου οι τυχεροί ταξιδιώτες κατά τους θερινούς μήνες, απολαμβάνουν ηλιοθεραπεία, βουτιές στην πισίνα και δροσερούς χυμούς, καφέ, παγωτά και σνακ που προσφέρονται από το Bar, με θέα στη θάλασσα.
Πίσω από το “Blue Bird” Bar υψώνεται περήφανη η μεγάλη αεροδυναμική τσιμινιέρα με τα θρυλικά φτερά, σήμα κατατεθέν των SUPERFAST, να σκίζουν τον άνεμο και τα strobe lights να φωτοβολούν μίλια μακριά!
Οι ανοιχτοί κοινόχρηστοι χώροι είναι ιδιαίτερα πλούσιοι, ενώ  γυάλινοι ανεμοθώρακες, προστατεύουν από τους ισχυρούς ανέμους που αναπτύσσονται λόγω της υψηλής ταχύτητας του πλοίου.

Το Γκαράζ του πλοίου

Να προσθέσουμε ακόμη πως κατά τους θερινούς μήνες (1/4-31/10) όσοι εκ των ταξιδιωτών διαθέτουν κάμπερς και τροχόσπιτα έχουν τη δυνατότητα να διαμένουν σε αυτά στον ανοιχτό χώρο του  Garage στο Deck 5, χρησιμοποιώντας την υπηρεσία Camping On Board. Έτσι τους παρέχεται δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα και νερό από το πλοίο.
Τέλος στο Deck 11 βρίσκεται το ελικοδρόμιο του  SUPERFAST XI.
Οι μεγάλοι χώροι των Garage εκτείνονται σε 4 επίπεδα, συνολικά 1920 lanes meters, εκ των οποίων το G1  και G2 είναι κατάμπαρα και φιλοξενούν μόνο ΙΧ οχήματα, περίπου 90-95 στον αριθμό. Οι υπόλοιποι χώροι των Garage φιλοξενούν γύρω στα 110 φορτηγά οχήματα 16μετρα. Το G5 τη θερινή περίοδο έχει χωρητικότητα 74 campers που κάνουν χρήση της υπηρεσίας Camping On Board.

Το πλήρωμα του καταστρώματος

Στο λιμάνι της Ανκόνα γνωρίσαμε στον καταπέλτη την ομάδα της Κουβέρτας ή Καταστρώματος. Για το χρονικό διάστημα που ταξιδέψαμε (17-20/10/2014), Νάυκληρος είχε αναλάβει ο κ.  Γεώργιος Μπουρδούβαλης. Η φόρτωση και η εκφόρτωση στα λιμάνια επιτυγχάνεται γρήγορα χάρη στον επαγγελματισμό και την εμπειρία του team της κουβέρτας, υπό τις οδηγίες του Ύπαρχου και του Ναύκληρου.

Ο κ. Γιώργος μας εξέπληξε ευχάριστα με τις δημιουργίες του, τα ομοιώματα πλοίων που είναι τόσο ζωντανά λες και θα ταξιδέψουν με μιας στις θάλασσες του κόσμου.

Στο SUPERFAST XI γνωρίσαμε ακόμη τον πιο παλιό ναύτη (με βαθμό Ναύκληρου) στο πλοίο, ο οποίος το αγαπά τόσο παθιασμένα, που κατασκεύασε την πιο πιστή του μακέτα παγκοσμίως: ο κ.  Γιώργος Κυρίκος.Ο κ. Γιώργος μας εξέπληξε ευχάριστα με τις δημιουργίες του, τα ομοιώματα πλοίων που είναι τόσο ζωντανά λες και θα ταξιδέψουν με μιας στις θάλασσες του κόσμου.Το ξεχωριστό χόμπι του το ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 και σε όλα αυτά τα χρόνια δημιούργησε υπέροχα καράβια, όλα φτιαγμένα και λαξευμένα στο χέρι, χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά.. Από ξύλο μέχρι μπρούτζο και πολλά πολλά ακόμη!

Το καμάρι του όμως είναι το SUPERFAST XI, μια μεγάλη μακέτα ακριβέστατο ομοίωμα του αληθινού, σε κλίμακα 1:100. Έτσι το συνολικό μήκος του πλοίου βγαίνει στα 2 μέτρα. Μια λαμπρή κατασκευή που δούλεψε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο ίδιο το SUPERFAST XI!
Με κάθε λεπτομέρεια φτιαγμένη στο χέρι, από τους καναπέδες και τα έπιπλα των εσωτερικών σαλονιών, τις καμπίνες με τα κρεβάτια και τα φωτορυθμικά της Discotheque, μέχρι τα μηχανήματα της Γέφυρας και τους χώρους των γκαράζ. Όλα με μεράκι και αστείρευτο ταλέντο.
Ο κ. Κυρίκος μας μιλά στην  κάμερα του Arxipelagos για τις δημιουργίες του.. για τα καμάρια του.. για τα μετάλλια και τις βραβεύσεις που κυριολεκτικά “σάρωσε” σε διαγωνισμό μοντελιστών με το “SUPERFAST XI”.
Τον ευχαριστούμε θερμά και του ευχόμαστε να δημιουργεί πάντα αριστουργήματα.

Για το τέλος..

Η γραμμή της Ανκόνα ανέκαθεν εμφάνιζε υψηλή κίνηση, γι αυτό εδώ και δεκαετίες ταξίδευαν στη γραμμή αυτή τα καλύτερα καράβια, τα πιό πολυτελή, τα πιο γρήγορα.
Με το ξεκίνημα του στη γραμμή αυτή το 2002 το SUPERFAST XI έφερε νέα δεδομένα στο ταξίδι, δημιούργησε νέα κίνηση και ο πήχυς ανέβηκε ακόμη πιο ψηλά!

Σήμερα 13 χρόνια μετά, το SUPERFAST XI  παραμένει αξεπέραστο και θεωρείται από τις καλύτερες επιλογές στο ταξίδι στη γραμμή της Ανκόνα. Σίγουρα ανταγωνίζεται επί ίσοις όροις το αδελφό του SUPERFAST XII με το οποίο μοιάζει σαν δύο σταγόνες νερό.

Για εμάς, τα μέλη της αποστολής του arxipelagos που το ταξιδέψαμε, ήταν μεγάλη η χαρά και η τιμή που αισθανθήκαμε, από την πρώτη κιόλας στιγμή που πατήσαμε στον καταπέλτη του. Η παρουσία του στη γραμμή της Ανκόνα θα μας θυμίζει πάντα πως η SUPERFAST FERRIES και τα κόκκινα πλοία της ξεκίνησαν από αυτή τη γραμμή πριν 20 χρόνια και καθιερώθηκαν στις καρδιές των περισσότερων ταξιδιωτών.

Καλά ταξίδια SUPERFAST XI..! Εις το επανιδείν!

Για το arxipelagos

Σίμος Μιχάλογλου

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ANAXΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΠΑΤΡΑ

ΑΦΙΞΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

ΑΦΙΞΗ ΑΝΚΟΝΑ ( ΙΤΑΛΙΑ )

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΑΝΚΟΝΑ ( ΙΤΑΛΙΑ )

ΑΦΙΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ & ΤΕΛΟΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

 

 

 

SUPERFAST XI ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

Με το ενδέκατο κόκκινο διαμάντι ταξιδέψαμε στο Αρχιπέλαγος του Ιονίου και της Αδριατικής και καταγράψαμε ξεχωριστές εικόνες από το ταξίδι με το SUPERFAST XI της SUPERFAST FERRIES. Το γερμανικό στην κατασκευή πλοίο, σχεδιασμένο από το Ναυπηγό Κωστή Σταμπουλέλη και το έμπειρο team του, χαρίζει ξεχωριστές συγκινήσεις στους τυχερούς ταξιδιώτες του και κρατά ψηλά τον πήχυ στις πλόες των γραμμών της Αδριατικής.

Ταξιδέψτε μαζί μας με το SUPERFAST XI, μέσα από το φακό του arxipelagos.

 • ΚΕΜΕΡΕΣ: Σίμος Μιχάλογλου, Αντώνης Μέγγουλης
 • ΜΟΝΤΑΖ: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

 

SUPERFAST XI: BackStage camera – behind the lens!

Όσα κατέγραψε η παρακάμερα του αφιερώματος στο SUPERFAST XI, πίσω από τους φακούς!

Το SUPERFAST XI, ο κόκκινος πύραυλος μαγνητίζει βλέμματα και φακούς και μας ταξιδεύει στο Αρχιπέλαγος!

 • Kάμερα: Λίνα Ζαφείρη, Σίμος Μιχάλογλου
 • Mοντάζ: Σίμος Μιχάλογλου
 • Eπεξεργασία βίντεο: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

.

 

 

SUPERFAST XI: ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ON CAMERA

Μια απολαυστική και άκρως ενδιαφέρουσα ξενάγηση έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε μέσα στη φουτουριστική Γέφυρα του SUPERFAST XI, του πανέμορφου και ξεχωριστού πλοίου της SUPERFAST FERRIES!

Ο φακός του arxipelagos.com στα πλαίσια του αφιερώματος στο SUPERFAST XI, βρέθηκε στον ξεχωριστό χώρο της Γέφυρας και κατέγραψε μοναδικές εικόνες από τα υπερσύγχρονα όργανα.

Την ξενάγηση μας προσφέρει ο Υποπλοίαρχος Καπετάν Γεώργιος Κουρκούλης, ο οποίος μας περιγράφει με απλά λόγια τις βασικές λειτουργίες των οργάνων και λοιπών μηχανημάτων!

Ακόμη ένα όμορφο, ταξιδιάρικο βίντεο από το arxipelagos.com!

Περιγραφή:  Cpt Γεώργιος Κουρκούλης
Συνέντευξη:  Νίκος Δημητριάδης
Κάμερα:  Σίμος Μιχάλογλου
Μοντάζ:  Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ( ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ )

SUPERFAST XI: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΗΧΑΝΟΣΤΑΣΙΟΥ

 

 

 

 

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΑΜΠΟΥΛΕΛΗΣ – ΝΑΥΠΗΓΟΣ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στο ναυτιλιακό ιστότοπο arxipelagos.com, ο Διευθυντής New Projects & Development της ATTICA GROUP, κ. Κωστής Σταμπουλέλης, Αρχιτέκτων Ναυπηγός.

Ο κ. Σταμπουλέλης μας μιλά για ένα από τα λαμπρά δημιουργήματά του, το RO/PAX ferry “SUPERFAST XI” της SUPERFAST FERRIES, όπου πραγματοποιήσαμε ένα μεγάλο αφιέρωμα, που θα απολαύσετε στην πλήρη μορφή του τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Μας περιγράφει ακόμη αξιόλογες στιγμές από τη ναυπήγηση του πλοίου στα γερμανικά ναυπηγεία της Flender, από την τελετή ονοματοδοσίας και από το πρώτο ταξίδι.

Μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο για να μας θυμίσει πως ξεκίνησε ο σχεδιασμός στα ξεχωριστά φτερά που κοσμούσαν και κοσμούν τις μεγαλόπρεπες τσιμινιέρες κάθε SUPERFAST και τέλος μας αναλύει “επί χάρτου” πάνω στα σχεδιαστικά πλάνα του SUPERFAST XI, τη φιλοσοφία του πρωτοποριακού σχεδιασμού!
Απολαύστε το ξεχωριστό βίντεο! Καλή σας θέαση!

 

Cpt ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΜΙΔΑΣ – ΥΠΑΡΧΟΣ

Ο Cpt Ιωάννης Παλαμίδας, Ύπαρχος του “κόκκινου πύραυλου” SUPERFAST XI, μιλά στην κάμερα του arxipelagos.com, με φόντο το εντυπωσιακό φανάρι Δουκάτο, καθώς βρισκόμαστε εν πλω προς Πάτρα ανοιχτά της νήσου Λευκάδας.

Ο Καπετάν Γιάννης μιλά για το εντυπωσιακό πλοίο του, για τη ζωή του στη θάλασσα και μας ταξιδεύει μέσα από τη Γέφυρα του SUPERFAST XI ..στο Αρχιπέλαγος!

Η διαχείρηση του arxipelagos.com εύχεται στον Καπετάν Γιάννη Παλαμίδα ένα ευτυχισμένο και δημιουργικό 2015, γεμάτο υγεία και πάντα καλά ταξίδια σε ήρεμες θάλασσες!

 • Συνέντευξη:  Νίκος Δημητριάδης
 • Κάμερα: Σίμος Μιχάλογλου
 • Μοντάζ: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος
 • Ηχος: Λίνα Ζαφείρη

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΑΒΕΣΟΣ: ΑΒ’ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Μέσα από την καρδιά του σούπερ εντυπωσιακού κόκκινου SUPERFAST XI, το χώρο του control-room, ο Μαστρό Βαγγέλης Βαβέσος ΑΒ’ Μηχανικός στο πλοίο μας περιγράφει το μηχανολογικό τομέα του σκάφους.

Με καταγωγή από τη Σάμο και γεννημένος στον Πειραιά, ο Μαστρό Βαγγέλης ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη σχολή των Χανίων το 1992 και βρίσκεται στη SUPERFAST FERRIES από το 2006 με πρώτο πλοίο το SUPERFAST VI.

Τον ευχαριστούμε θερμά και του ευχόμαστε καλή χρονιά με υγεία και καλά ταξίδια σε ήρεμες θάλασσες!

 • Συνέντευξη: Νίκος Δημητριάδης
 • Κάμερα: Σίμος Μιχάλογλου
 • Μοντάζ: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΟΣ – ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΑΡΧΙΘΑΛΑΜΗΠΟΛΟΣ

Ο κ. Γεωργακάκος, Προϊστάμενος Αρχιθαλαμηπόλος μας παραχώρησε συνέντευξη στην κάμερα του arxipelagos.com μέσα στο εντυπωσιακό πρυμνιό σαλόνι, με φόντο τα υπέροχα απόνερα του πλοίου και μας περιέγραψε την ξεχωριστή φιλοξενία που παρέχει η SUPERFAST FERRIES, την επιτυχημένη συνταγή της φιλοσοφίας που κρατά το Πλήρωμα από την εποχή των κρουαζιερόπλοιων και τους χαρισματικούς εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του SUPERFAST XI που προσφέρουν στον κάθε ταξιδιώτη μοναδικά ταξίδια με όμορφες εμπειρίες.

ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΟΒΑΡΑ – ΔΟΚΙΜΟΣ ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ

Η Ιωάννα Τζοβάρα βρίσκεται εν πλω με το SUPERFAST XI προσπαθώντας να αντλήσει όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις από τους αξιωματικούς του πλοίου, έτσι ώστε μόλις επιστρέψει στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού να έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το δεύτερο εκπαιδευτικό της ταξίδι στα πλαίσια της σχολής. Είναι η Δόκιμος Πλοίαρχος του πλοίου και καθημερινά αποδεικνύει πως μία γυναίκα δεν είναι αποκλεισμένη από το ναυτικό επάγγελμα, αλλά μπορεί να καταφέρει ισάξια καταξίωση στον χώρο της ναυτικής οικογένειας με τους υπόλοιπους ναυτικούς. Για πρώτη φορά λοιπόν στην κάμερα του arxipelagos.com ακούμε την γυναικεία φωνή, την φωνής μίας γυναίκας ναυτικού που εισέρχεται δυναμικά στον χώρο της ναυτιλίας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΥΡΙΚΟΣ – ΝΑΥΚΛΗΡΟΣ: Ένας χαρισματικός θαλασσινός

Στο ταξίδι μας με το SUPERFAST XI γνωρίσαμε τον κ. Γιώργο Κυρίκο που έχει βαθμό Ναύκληρου.
Ο κ. Γιώργος μας εξέπληξε ευχάριστα με τις δημιουργίες του, τα ομοιώματα πλοίων που είναι τόσο ζωντανά λες και θα ταξιδέψουν με μιας στις θάλασσες του κόσμου.
Το ξεχωριστό χόμπι του το ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 και σε όλα αυτά τα χρόνια δημιούργησε υπέροχα καράβια, όλα φτιαγμένα και λαξευμένα στο χέρι, χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά.. Από ξύλο μέχρι μπρούτζο και πολλά πολλά ακόμη!

Το καμάρι του όμως είναι το SUPERFAST XI, μια μεγάλη μακέτα ακριβέστατο ομοίωμα του αληθινού, σε κλίμακα 1:100. Έτσι το συνολικό μήκος του πλοίου βγαίνει στα 2 μέτρα.
Σίγουρα δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο τόσο πιστά δουλεμένο μοντέλο του SUPERFAST XI!
Μια λαμπρή κατασκευή που δούλεψε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο ίδιο το SUPERFAST XI!
Με κάθε λεπτομέρεια φτιαγμένη στο χέρι, από τους καναπέδες και τα έπιπλα των εσωτερικών σαλονιών, τις καμπίνες με τα κρεβάτια και τα φωτορυθμικά της Discotheque, μέχρι τα μηχανήματα της Γέφυρας και τους χώρους των γκαράζ. Όλα με μεράκι και αστείρευτο ταλέντο.

Ο κ. Κυρίκος μας μιλά στην κάμερα του Arxipelagos για τις δημιουργίες του.. για τα καμάρια του.. για τα μετάλλια και τις βραβεύσεις που κυριολεκτικά “σάρωσε” σε διαγωνισμό μοντελιστών με το “SUPERFAST XI”!

Είναι όμως ακόμη κάτι, που ακόμη δεν το έχει πραγματοποιήσει.. τη δημιουργία ενός χώρου – μουσείου που θα φιλοξενήσει τα έργα του, για να ταξιδέψει τους λάτρεις των καραβιών και της θάλασσας, από τα αρχαία χρόνια μέχρι το σήμερα!

Εμείς του ευχόμαστε να τα καταφέρει και να έχουμε τη μεγάλη χαρά να συναντήσουμε από κοντά τα θαυμαστά έργα του!

 • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:  Σίμος Μιχάλογλου, Αντώνης Μέγγουλης
 • ΚΑΜΕΡΑ: Νίκος Δημητριάδης
 • ΜΟΝΤΑΖ: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

.
ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ SUPERFAST XI

 

 

 

 

 

 

 

Ευχαριστούμε τα στελέχη της ATTICA GROUPκαι ιδιαίτερα την κ.  Αριάδνη Ψιμάρα, Διευθύντρια Marketing της SUPERFAST FERRIES καθώς και τον κ. Κωστή Σταμπουλέλη, Ναυπηγό Διευθυντή New Projects & Development της ATTICA GROUP.

Ευχαριστούμε τους καλούς μας φίλους από το πανέμορφο SUPERFAST XI, για την ξεχωριστή ταξιδιωτική εμπειρία ζωής:

 • Τον Cpt  Χαράλαμπο Παλουμπή, Πλοίαρχο
 • Τον Cpt Ιωάννη Παλαμίδα, Ύπαρχο
 • Τον κ. Παναγιώτη Γεωργόπουλο, Α’ Μηχανικό
 • Τον κ. Ευάγγελο Βαβέσο, ΑΒ’ Μηχανικό
 • Τον κ. Γεώργιο Κουρκούλη, Υποπλοίαρχο
 • Τον κ. Ιωάννη Αγαθό, Υποπλοίαρχο
 • Τον κ. Παναγιώτη Γερμενή, Προϊστ. Ηλεκτρολόγο
 • Τον κ. Ιωάννη Γεωργακάκο, Προϊστ. Αρχιθαλαμηπόλο
 • Τον κ. Κωνσταντίνο Κουκουλήθρα, Αρχιμάγειρα
 • Τον κ. Γεώργιο Μπουρδούβαλη, Ναύκληρο

Όλους τους Αξιωματικούς και το Πλήρωμα ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία και τη σημαντική συμβολή τους στην πραγματοποίηση του αφιερώματος και τους ευχόμαστε καλά ταξίδια σε ήρεμες θάλασσες!

 

Για την πραγματοποίηση του αφιερώματοs συμμετείχαν οι

 • Σίμος Μιχάλογλου, Λίνα Ζαφείρη: Κάμερα
 • Αντώνης Μέγγουλης: Φωτογράφιση
 • Σίμος Μιχάλογλου, Νίκος Δημητριάδης: Συνέντευξη
 • Λίνα Ζαφείρη : Σημειώσεις
 • Αθανάσιος Αντωνίου: Μετάφραση
 • Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος: Montage, Computer. Graphics Animation,

 

Ετικέτες
Εμφάνισε περισσότερα

Konstantinos Papadopoulos

Το Αρχιπέλαγος είναι η μεγαλύτερη ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα. Με χιλιάδες αναγνώστες καθημερινά από όλο τον κόσμο και εκατοντάδες αναδημοσιεύσεις. Στηρίζουμε την ναυτιλία μας , στηρίζουμε την Ελλάδα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close