BlogΑφιερώματα πλοίωνΕπιλογές συντακτών

Super Express – το μεγαλύτερο ταχύπλοο καταμαράν

Ναυπηγήθηκε το 1998 στην Τασμανία από την INCAT, πρωτοπόρα στα ταχύπλοα καταμαράν και κατείχε το γαλάζιο επισείοντα, ρεκόρ διάπλου του Ατλαντικού, με μέση ταχύτητα 38,87 Knots

Ταξίδι γνωριμίας με το HSC Super Express πραγματοποίησε το Arxipelagos. Πρόκειται για το τελευταίο απόκτημα της Golden Star Ferries των Αδελφών Στεφάνου και αυτή τη στιγμή είναι το μεγαλύτερο Ε/Γ-Ο/Γ ταχύπλοο καταμαράν που ταξιδεύει στο Αιγαίο.

Super Express το μεγαλύτερο ταχύπλοο καταμαράν (5)
Εικόνα από την εναέρια κάμερα του Arxipelagos (λήψη από τον Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο)

Ναυπηγήθηκε το 1998 στην Τασμανία από την INCAT, πρωτοπόρο στα ταχύπλοα καταμαράν και κατείχε το γαλάζιο επισείοντα, ρεκόρ διάπλου του Ατλαντικού, με μέση ταχύτητα 38,87 Knots.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό σκάφος, σε επιδόσεις και εμφάνιση, με πολλές δυνατότητες. Διαθέτει άνετο γκαράζ σε τρία επίπεδα για 190-200 ΙΧ οχήματα, που φορτώνονται από δύο αναδιπλούμενους καταπέλτες.

Το εσωτερικό του πλοίου σίγουρα εντυπωσιάζει τους 1070 επιβάτες που μεταφέρει. Οι κοινόχρηστοι χώροι εκτείνονται σε δύο καταστρώματα που σε τρία σημεία επικοινωνούν μεταξύ τους: πρύμα και αριστερά-δεξιά στη μέση του πλοίου, σχηματίζοντας τρία μικρά αίθρια που δίνουν την εντύπωση ενός πολύ μεγαλύτερου πλοίου. Όλο το εσωτερικό είναι πλήρως ανακαινισμένο, με πολυτελή υλικά, καινούρια καθίσματα, τραπέζια, ψευδοροφές, μοκέτες, δάπεδα και τοποθετήθηκαν στη μεγάλη μετασκευή που έγινε στο Πέραμα για να προσαρμοστεί στα δεδομένα του Αιγαίου.

 

Super Express το μεγαλύτερο ταχύπλοο καταμαράν (30)
Το team Γέφυρας της μίας βάρδιας από τις δύο: Ο Πλοίαρχος Cpt Γιάννης Βουτσελάκος με τον Ύπαρχο Cpt Άγγελο Λιόντα, τον Υποπλοίαρχο Cpt Θοδωρή Πρασιώτη και τον Δόκιμο κ. Κώστα Τουλούπη

Η πλοιαρχία του HSC Super Express μοιράζεται σε δύο βάρδιες: Στη μία, πλοιαρχεί ο διάσημος σε επιβάτες και συναδέλφους Cpt Διαμαντής Παπαγεωργίου, πολύπειρος, με θητεία σε συμβατικά και ταχύπλοα, που στα δεκαεννέα χρόνια εμπειρίας του έχει αναλάβει δύσκολα και δύστροπα βαπόρια. Στην άλλη βάρδια πλοιαρχεί ο «μαθητής» του Cpt Διαμαντή, ο Cpt Γιάννης Βουτσελάκος από το Τολό, που προέρχεται από ναυτική οικογένεια και έχει πολύ μεγάλη αντίληψη του αντικειμένου.

Στη γέφυρα υπάρχουν όλα τα απαραίτητα συστήματα ναυτιλίας, επικοινωνίας και ασφάλειας, όπως και το control room του μηχανοστασίου, όπως είθισται σε τέτοιου τύπου πλοία.

 

Οι κύριες μηχανές είναι τέσσερις 18κύλινδρες αμερικάνικες Caterpillar, συνολικής απόδοσης 38.600 ίππων, που κινούν τα 4 waterjets της ολλανδικής Lips και δίνουν μια υπηρεσιακή ταχύτητα 34 κόμβων.

 

Το δρομολόγιο του πλοίου είναι: Πειραιάς – Πάρος – Νάξος – Μύκονος – Τήνος – Άνδρος – Ραφήνα και επιστροφή Πειραιά μέσω των ίδιων νησιών.
Το πλοίο είναι τεχνολογίας “Wave piercing” που προσδίδει άριστα χαρακτηριστικά πλεύσης. Πράγματι, την ημέρα που ταξιδεύαμε έπνεαν άνεμοι 7 και τοπικά 8 μποφόρ και το πλοίο έδειξε άριστη συμπεριφορά για ταχύπλοο.

Το ΗSC Super Express της Golden Star Ferries, το μεγαλύτερο Ε/Γ-Ο/Γ καταμαράν του Αιγαίου, προσφέρει ένα άνετο, πολυτελές και γρήγορο ταξίδι στον επιβάτη που θα το επιλέξει.

Το Arxipelagos εύχεται να είναι καλότυχο και καλοτάξιδο!

 

Για το Arxipelagos

Κώστας Σαρλής

 

Δείτε τα βίντεο από το αφιέρωμα στο Super Express:

 

 

 

 

κάμερες: Σίμος Μιχάλογλου, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

μοντάζ – επεξεργασία βίντεο: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

 

Φωτογραφικό υλικό:

 

Εμφάνισε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.
Enter Captcha Here :

Back to top button