Αφιερώματα πλοίωνBlogΕπιλογές συντακτών

Speed Cat I – Alpha Lines “Η επιστροφή ” ( Αφιέρωμα )

Το νέο ταχύπλοο του Πόρου, της Ύδρας και των Σπετσών

Μετά από 21 χρόνια η οικογένεια του κ. Αντώνη Αγαπητού με το γιο του Βασίλη, έφεραν ένα πρωτοποριακό ταχύπλοο στην ακτοπλοΐα, ιδιαίτερης σχεδίασης στη γραμμή του Αργοσαρωνικού.

Για πολλούς είναι γνωστή η ιστορία του νεότευκτου Sea Speed I του 1999 που δεν ταξίδεψε ποτέ -με τα χρώματα της Agapitos Lines για πολλούς λόγους- και μας ξανασυστήθηκε ως Flying Cat 4, με τον εξωτικό ήχο των τουρμπινών του, μόλις κατέληξε στο “άρμα” της μονοπωλιακής τότε Minoan Flying Dolphins.

Αξίζει βέβαια να αναφερθεί ότι από το 2000 έως το 2018 η οικογένεια συμμετείχε στο μετοχικό κεφάλαιο της Hellenic Seaways, ενώ ο κ. Αντώνης Αγαπητός που διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου, υπήρξε Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας από το 2013 μέχρι την εξαγορά της από τον όμιλο Attica.

Οι ρίζες της εταιρείας βρίσκονται στο μακρινό 1964, με πολλά θρυλικά πλοία και πληρώματα που έγραψαν ιστορία για 36 χρόνια. Μια ιστορία με πολλή αλμύρα, που ακόμη και σήμερα συζητιέται

Σήμερα 21 χρόνια μετά οι ίδιοι άνθρωποι επιχειρούν ξανά στη γραμμή Πειραιά – Πόρου – Ύδρας – Σπετσών. Φέρνοντας πάλι ένα ταχύπλοο καταμαράν. Ένα που δεν μοιάζει με κανένα. Με την άφιξη του άνοιξε πολλές συζητήσεις για τη δίχως άλλο ενδιαφέρουσα αισθητική του.

Πρόκειται για το Speed Cat I της Alpha Lines, ναυπηγημένο το 2002 στα ναυπηγεία Iris Catamarans στο La Rochelle της Γαλλίας. Είναι σχεδιασμένο από το Γάλλο Daniel Andrieux, έναν από τους καλύτερους σχεδιαστές σκαφών που έχει βγάλει η χώρα, αρχισχεδιαστής της Jeanneau, με σπουδές στη σχολή Καλών Τεχνών των Παρισίων. Ίσως από αυτό να προκύπτει η τολμηρή εμφάνιση του Speed Cat I.

 

Όμως το σκάφος από μόνο του έχει πολλές καινοτομίες. Είναι κατασκευασμένο από G.R.P. (Glass Reinforced Plastic) και αποτελείται από 8 μέρη. Τις δύο γάστρες από Fiber Glass με ενισχύσεις και νομείς από αλουμίνιο, που μέσα τους έχουν τις δύο κύριες μηχανές M.T.U. και όλα τα άλλα υπόλοιπα μηχανικά μέρη. Οι γάστρες ενώνονται με 3 αλουμινένιους πυλώνες, με ελαστικά παρεμβύσματα ανάμεσα. Πάνω τους “πατάει” η υπερκατασκευή, πάλι με ελαστικά παρεμβύσματα για πιο άνετο ταξίδι και καλύτερη ηχομόνωση. Η υπερκατασκευή πάλι αποτελείται από 3 μέρη με ολισθαίνουσες.

 

Οι εσωτερικοί χώροι είναι εντελώς νέοι, με μοντέρνα και πολυτελή αισθητική, με δερμάτινα καθίσματα, εναλλασσόμενο φωτισμό, σχεδιασμένοι από το κορυφαίο και πρωτοπόρο γραφείο ΑΜΚ.

Η Θέση Alpha Club Business Area:

Η Οικονομική θέση:

Η γέφυρα του πλοίου είναι σε <προωθημένη> θέση και είναι σχετικά μικρή, θυμίζει πιο πολύ μικρό επιβατικό αεροσκάφος, έχει ασφαλώς όλα τα απαραίτητα όργανα και βοηθήματα πλοήγησης και έχει ορατότητα 360 μοιρών.

Πλοίαρχος είναι ο Cpt Αντώνης Στεφάνου και Α’ Μηχανικός ο κ. Γιώργος Παπασταματίου. Ως Operation Manager είναι ο Cpt Αντώνης Πιτσιλός.

Speed Cat I Alpha Lines Η επιστροφή Αφιέρωμα 43, Αρχιπέλαγος, Ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης
Το Πλήρωμα του catamaran ταχύπλοου Speed Cat I της Alpha Lines

Το μήκος του Speed Cat I είναι 43 μέτρα και το πλάτος 11 μέτρα. Την ημέρα παρουσίασης του σκάφους, με έναν πολύ ωραίο ανοιξιάτικο καιρό, η ταχύτητα του έφτασε άνετα τους 35 κόμβους και ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η πλήρης απουσία θορύβου και κραδασμών, λόγω της καινοτόμου κατασκευής του.

 

Το Arxipelagos εύχεται καλή επιτυχία στο ξεκίνημα της Alpha Lines, ένα ξεκίνημα όμως με ιστορία αφού οι ρίζες της εταιρείας βρίσκονται στο μακρινό 1964, με πολλά θρυλικά πλοία και πληρώματα που έγραψαν ιστορία για 36 χρόνια. Μια ιστορία με πολλή αλμύρα, που ακόμη και σήμερα συζητιέται.

Για το Arxipelagos
Κώστας Σαρλής

360 Virtual Tours, Αρχιπέλαγος, Ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης

Δείτε σε 360ᵒ Virtual Tour:

 

Βίντεο

  • Βιντεοπαρουσίαση του Speed Cat I:

  • Ρεμέντζα στα λιμάνια μέσα από τη γέφυρα του Speed Cat I:

SPEED CAT 1 – Slideshow

 

Ευχαριστούμε θερμά την Alpha Lines, τους κ.κ. Αντώνη και Βασίλη Αγαπητό, καθώς και τον Operation Manager Cpt Αντώνη Πιτσιλό!

 

κατασκευή 360ᵒ virtual tour: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος
κάμερες – φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Σίμος Μιχάλογλου
μοντάζ – επεξεργασία βίντεο: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

Speed Cat I Alpha Lines Η επιστροφή Αφιέρωμα 61, Αρχιπέλαγος, Ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης

Εμφάνισε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button