ΑκτοπλοϊαBlogΕπιλογές συντακτών

DALEELA: Κατέπλευσε για πρώτη φορά στον Πειραιά στις 20 Ιουνίου

Το απόγευμα της 20ης Ιουνίου κατέπλευσε για πρώτη φορά στον Πειραιά, προερχόμενο από τη Λεμεσό της Κύπρου, το πλοίο DALEELA της Scandro Holding Ltd, ανοίγοντας έτσι ξανά τη γραμμή μεταξύ Ελλάδος – Κύπρου μετά από 22 χρόνια. Στο πλοίο επέβαιναν 155 επιβάτες, 38 οχήματα και 7 δίκυκλα, καθώς και αρκετοί επίσημοι μεταξύ των οποίων και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου κ. Βασίλης Δημητριάδης.

DALEELA Κατέπλευσε για πρώτη φορά στον Πειραιά στις 20 Ιουνίου 2, Αρχιπέλαγος, Ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης

Μετά την άφιξη του πλοίου στο μεγάλο λιμάνι, ο Έλληνας υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κώστας Κατσαφάδος δήλωσε: “Μετά από 22 χρόνια η ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου είναι πλέον γεγονός. Και οι δύο πλευρές μπορούν μέσω της συνεργασίας να πετύχουν πολλά πράγματα και μάλιστα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Το νέο αυτό εγχείρημα, θα πρέπει να στηριχθεί και να αποτελέσει στόχο για μεγαλύτερη συνεργασία των δύο χωρών και σε άλλους τομείς της ναυτιλίας”.

DALEELA Κατέπλευσε για πρώτη φορά στον Πειραιά στις 20 Ιουνίου 3, Αρχιπέλαγος, Ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης

Ακολούθησε με δηλώσεις της και η υφυπουργός Τουρισμού κα. Σοφία Ζαχαράκη, αναφέροντας ότι: “Σήμερα το νήμα που συνδέει τους δύο πυλώνες του Ελληνισμού γίνεται ακόμα πιο ισχυρό. Την θάλασσα οι Έλληνες δεν την είδαμε ποτέ ως εμπόδιο, αλλά ως λεωφόρο επικοινωνίας, και αυτήν την τακτική θαλάσσια επικοινωνία εγκαινιάζουμε σήμερα, ως πρώτο βήμα, το οποίο πιστεύουμε θα ακολουθήσουν και άλλα. Οι δύο χώρες αγκαλιάζουμε το εγχείρημα με σκοπό την διατήρησή της σύνδεσης και τα επόμενα χρόνια. Πέραν της ακτοπλοΐας, Ελλάδα και Κύπρος συνεργάζονται φέτος πιο στενά και στον τομέα της κρουαζιέρας, ενώ ήδη δρομολογούνται κοινές δράσεις με τον αρμόδιο Υφυπουργό Τουρισμού Σάββα Περδίο στο πεδίο των ειδικών μορφών Τουρισμού και της τουριστικής εκπαίδευσης, ώστε να μεγιστοποιήσουμε το αμοιβαίο όφελος από την ανάκαμψη του τουρισμού”.

DALEELA Κατέπλευσε για πρώτη φορά στον Πειραιά στις 20 Ιουνίου 1, Αρχιπέλαγος, Ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης

Να θυμίσουμε, ότι η εταιρεία του DALEELA ανακηρύχθηκε ανάδοχος για την κάλυψη της ανωτέρω επιδοτούμενης ακτοπλοϊκής γραμμής, υποβάλλοντας προσφορά 15,59 εκατ. ευρώ. Τα δρομολόγια ξεκίνησαν στις 19 Ιουνίου 2022 με αφετηρία το λιμάνι της Λεμεσού, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει την εκτέλεση 22 συνολικά κυκλικών ταξιδιών μεταξύ Πειραιά – Λεμεσού (4 τον Ιούνιο, 8 τον Ιούλιο, 7 τον Αύγουστο και 3 τον Σεπτέμβριο), μέχρι και τις 16 Σεπτεμβρίου που θα είναι το τελευταίο δρομολόγιο του πλοίου, καθώς η γραμμή είναι εποχική. Η Κυπριακή κυβέρνηση επιδοτεί τη συγκεκριμένη γραμμή με 16,5 εκατ. ευρώ για μια περίοδο 3 ετών (5,5 εκατ. ευρώ ετησίως), ενώ το ταξίδι θα διαρκεί 30 ώρες.

DALEELA Κατέπλευσε για πρώτη φορά στον Πειραιά στις 20 Ιουνίου 4, Αρχιπέλαγος, Ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης

Το εντυπωσιακό DALEELA ταξιδεύει με πρωτόκολλο για 400 επιβάτες και 100 Ι.Χ.. Ειδικότερα, θα προσφέρει 38 καμπίνες 1ης θέσης για 110 επιβάτες και άλλες 68 καμπίνες οικονομικότερης θέσης για 180 επιβάτες, ενώ θα διατίθενται και 110 καθίσματα αεροπορικού τύπου. Επιπλέον, η εταιρεία έχει φροντίσει να παρέχει στους επιβάτες σημαντικές υπηρεσίες εστίασης και αναψυχής.

Ναυπηγήθηκε στην Ιαπωνία το 1991 (Kanda Shipbuilding, Kawanjiri), έχει χωρητικότητα 24.112gt (4.457 dwt), μήκος 186 m, πλάτος 26,8 m και βύθισμα 6,7m. Μπορεί να μεταφέρει 1.070 επιβάτες (368 κρεβάτια) και 110 Ι.Χ. και 180 φορτηγά. Εξοπλίζεται με 2 κύριες μηχανές Pielstick-SEMT 9PC40L570 diesel συνολικής ιπποδύναμης 32.400 bhp και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 22,9 κόμβων (25,4 κόμβοι μέγιστη). Φέρει σημαία Κύπρου.

Καλή αρχή και καλή επιτυχία στο νέο εγχείρημα.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο από την άφιξη του μεγάλου πλοίου:

φωτο και βίντεο: voyagair.shipspotting (Christos Chatzaras)

Εμφάνισε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.
Enter Captcha Here :

Back to top button