Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης.
Αποδοχή
Αρχιπέλαγος, Η 1η ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης στην ΕλλάδαΑρχιπέλαγος, Η 1η ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης στην ΕλλάδαΑρχιπέλαγος, Η 1η ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα
  • ΝέαHot
    • Ακτοπλοϊα
    • Δελτία τύπου
    • Λιμενικά νέα
    • Εφοπλιστικά νέα
    • Διεθνής ενημέρωση
  • Διεθνή & Οικονομία
    • Ναυτιλιακές επενδύσεις
    • Κρουαζιέρα
    • Πλοία απ’ όλο τον κόσμο
    • Ναυτικά ατυχήματα
  • Ψηφιακοί Χάρτες
    • Λιμεναρχεία
    • Προξενικά Λιμεναρχεία
    • Χάρτης πλοίων ζωντανά
    • Αεροπλοϊα Ζωντανά
    • Χάρτης της Ελλάδος
  • Αφιερώματα
    • Συνεντεύξεις
    • Αφιερώματα πλοίων
    • Παρουσιάσεις πληρωμάτων
    • Ποντοπόρος Ναυτιλία
    • Multimedia
  • Επικοινωνία
Ανάγνωση: Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο “σχεδιάζει” την επανάσταση
Μοιράσου
Ειδοποίηση Δείτε περισσότερα
Font ResizerΑα
Αρχιπέλαγος, Η 1η ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης στην ΕλλάδαΑρχιπέλαγος, Η 1η ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα
Font ResizerΑα
Αναζήτηση
  • ΝέαHot
    • Ακτοπλοϊα
    • Δελτία τύπου
    • Λιμενικά νέα
    • Εφοπλιστικά νέα
    • Διεθνής ενημέρωση
  • Διεθνή & Οικονομία
    • Ναυτιλιακές επενδύσεις
    • Κρουαζιέρα
    • Πλοία απ’ όλο τον κόσμο
    • Ναυτικά ατυχήματα
  • Ψηφιακοί Χάρτες
    • Λιμεναρχεία
    • Προξενικά Λιμεναρχεία
    • Χάρτης πλοίων ζωντανά
    • Αεροπλοϊα Ζωντανά
    • Χάρτης της Ελλάδος
  • Αφιερώματα
    • Συνεντεύξεις
    • Αφιερώματα πλοίων
    • Παρουσιάσεις πληρωμάτων
    • Ποντοπόρος Ναυτιλία
    • Multimedia
  • Επικοινωνία
Ακολουθήστε μας
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Arxipelagos.gr | Νέα εμφάνιση & νέες λειτουργίες, Περιηγηθείτε σε σκοτεινή ξεκούραστη λειτουργία και ενημερωθείτε με push ειδοποιήσεις ...
Αρχιπέλαγος, Η 1η ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα > Blog > Blog > Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο “σχεδιάζει” την επανάσταση
BlogΕπιλογές συντακτώνΙστορικές αναδρομές

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο “σχεδιάζει” την επανάσταση

Ενημερώθηκε: 09/06/2021 14:00
από arxipelagos team arxipelagos team
Μοιράσου
4 λεπτά ανάγνωσης
Μοιράσου

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, συμμετέχει ενθουσιωδώς στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και την Παλιγγενεσία του Έθνους. Απόφαση της διοίκησης του Ιδρύματος είναι η ανάδειξη της τεχνολογικής διάστασης του αγώνα και στο πλαίσιο αυτό έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις και δράσεις με θέματα «Κάστρα και Γέφυρες στα Χρόνια της Επανάστασης», «Η Παλιγγενεσία της Αρχιτεκτονικής/Η Αρχιτεκτονική της Παλιγγενεσίας» και «Ο Ναυτικός Αγώνας των Ελλήνων».

          

 

Η δημιουργία των έργων ξεκίνησε με πρωτοβουλία του κ. Ιωάννη Κ. Χατζηγεωργίου, Αντιπρύτανη Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του ΕΜΠ. Η συμμετοχή του ΕΜΠ στους εορτασμούς είναι σε εξέλιξη και πολλές από τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε έχουν ήδη υλοποιηθεί και δημοσιοποιηθεί. Επιπρόσθετα των παραπάνω, το ΕΜΠ ανέλαβε μία εξόχως χαρακτηριστική και ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία: Να απευθυνθεί, σε συνεργασία με τον Πρύτανη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), κ. Ν. Τρανό, σε φοιτητές της Σχολής, ζητώντας τους να αποτυπώσουν στο χαρτί αναπαραστάσεις «στιγμών» του αγώνα όπως αυτοί τις φαντάζονται.

 

Οι φοιτητές της ΑΣΚΤ, Νίκος Γιαμπάνης και Ελένη Καράκου, ανταποκρίθηκαν με χαρά στην πρόταση του ΕΜΠ και μέσα από τα ασπρόμαυρα σχέδιά τους, ξεκινάει η πιο ενδιαφέρουσα διαδρομή στην Ελληνική Επανάσταση. Οι δύο νέοι, χρησιμοποιούν ένα κλασικό-παραδοσιακό μέσο όπως είναι το σχέδιο, με έναν πολύ σύγχρονο τρόπο και παράγουν  έργα, που απεικονίζουν με μοναδικό τρόπο την ένταση της μάχης, την αγωνία της καταδίωξης, τη θλίψη του αποχωρισμού και την γλυκόπικρη ηρεμία της ανάπαυλας. Οι πρωταγωνιστές στα έργα τους, δεν είναι επώνυμοι οπλαρχηγοί, πολιτικοί και ηγήτορες. Είναι απλοί πολεμιστές, που σήκωσαν στις πλάτες τους τον τιτάνιο αγώνα.

 

 

Όπως σημειώνει η Κριτικός Τέχνης & Επιμελήτρια Εκθέσεων Έφη Μιχάλαρου: “Οι διαφορετικές γραφές, παραπέμπουν στην ανδρική και την γυναικεία ματιά και εμπεριέχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Στην γυναικεία ευαισθησία και ευθραυστότητα, παραπέμπουν τα σχέδια της Ελένης Καράκου, με πολλά λευκά και το μολύβι να ακουμπάει απαλά την επιφάνεια του χαρτιού, να κυλάει αδρά και να αργοσβήνει, αφήνοντας την φαντασία να εισχωρήσει, γεμίζοντας το λευκό χώρο του χαρτιού με προσωπικές σκέψεις, σε έναν συσχετισμό δυνάμεων, όπου το κενό και το πλήρες μάχονται, μίαν αφήγηση που προκύπτει από την αφαίρεση, την αιώρηση, τον καινό χώρο και τον κενό χρόνο. Ενώ  στα σχέδια του Νικόλαου Γιαμπάνη, η λεπτομέρεια είναι στο επίκεντρο του έργου του. Μοιάζει να συμμετέχει κι ίδιος στις μάχες που μεταφέρει στο χαρτί, ως ενήλικας, που έχει συμμετάσχει στο παίχνιο του πολέμου. Παιχνίδι που κατέχει και αναπαριστά με άνεση και λεπτομέρεια, στην καλλιτεχνική του ζωή, με μία οργιώδη ορμή, αφού το μολύβι μοιάζει να μάχεται με το χαρτί, ενώ το κενό και το πλήρες, να είναι σε πλήρη αρμονία. Οι πτυχώσεις των λεπτομερειών, επιτρέπουν στον θεατή να εισχωρήσει στα σχέδιά του και να ταξιδέψει σε έναν κόσμο βαθιά ποιητικό και απόλυτα ρεαλιστικό’’.

 

Τα αυθεντικά ζωγραφικά έργα των φοιτητών της ΑΣΚΤ, κοσμούν τους εσωτερικούς χώρους του Κτιρίου Διοίκησης στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.

 

Από το Γραφείο Τύπου & ΜΜΕ

του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Ενημερωθείτε άμεσα με ειδοποίηση !

Μείνετε ενημερωμένοι για κάθε ανάρτησή μας με μια απλή εγγραφή πατώντας το καμπανάκι στο κάτω μέρος της οθόνης σας.
Με την εγγραφή σας, συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης μας και αναγνωρίζετε τις πρακτικές προστασίας δεδομένων στην σελίδα Πολιτική απορρήτου μας. Μπορείτε να διαγραφείτε οποιαδήποτε στιγμή.
Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο
Facebook X LinkedIn Telegram Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Αλληλεπιδράστε για το άρθρο !
Αγαπημένο0
Λύπη0
Ευτυχία0
Νύστα0
Χαρά0
Θυμός0
Έκπληξη0
Προηγούμενο άρθρο Γενική απεργία στις 10 Ιουνίου: Δεμένα τα πλοία στα Λιμάνια της χώρας
Επόμενο άρθρο Στον Πειραιά πλέον το SANTORINI PALACE Minoan Lines: Από 12/6 ξεκινούν τα δρομολόγια του «Santorini Palace» από Πειραιά για Κυκλάδες

Συνδεθείτε μαζί μας

23κΜου αρέσει
305Ακολούθησε
46.6κΕγγραφείτε
TelegramΑκολούθησε
https://arxipelagos.gr/wp-content/uploads/2025/01/Ventouris-Arxipelagos-Ad.webm

Ροή ειδήσεων

limeniko
Ημιβύθιση Α/Κ σκάφους στην Πάτρα
Blog 6 ώρες πριν
limeniko
Προσάραξη Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου στη Ρόδο
Blog 6 ώρες πριν
Εισροή υδάτων σε Δ/Ξ στο Πέραμα
Blog 6 ώρες πριν
Προσάραξη πλωτού γερανού-εκσκαφέα στη Ρόδο
Λιμενικά νέα 6 ώρες πριν
B. Κικίλιας από το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος: «Όταν συνεργαζόμαστε, τα αποτελέσματα είναι πραγματικά και μετρήσιμα»
Blog 1 ημέρα πριν

Στην ίδια κατηγορία

Οι μηχανές του Πηνελόπη Α, γυρίζουν πίσω το χρόνο
BlogΒίντεο πλοίων

Οι μηχανές του Πηνελόπη Α, γυρίζουν πίσω το χρόνο

από Ομάδα Web 6 έτη πριν
BlogΚρουαζιέρα

Νωρίτερα στην Ελλάδα το Costa Deliziosa

από Sakis Antoniou 4 έτη πριν
BlogΚρουαζιέρα

Μικρής έκτασης φωτιά στο μηχανοστάσιο του Marella Discovery

από Sakis Antoniou 3 έτη πριν
/ Arxipelagos /
Έχοντας ως προτεραιότητα την ενημέρωση και την άρτια παρουσίαση τόσο των θεμάτων αλλά και τις αισθητικής της ιστοσελίδας μας, η REDPLUS+ Digital Marketing Agency επιμελήθηκε τον ανασχεδιασμό και την αναβάθμιση της αγαπημένης πύλης ενημέρωσης Arxipelagos.gr

Top Κατηγορίες

  • Κρουαζιέρα
  • Ακτοπλοϊα
  • Δελτία τύπου
  • Εφοπλιστικά νέα
  • Λιμενικά νέα

Επιλεγμένα θέματα

  • Αφιερώματα πλοίων
  • Βίντεο πλοίων
  • Επιλογές συντακτών
  • Παρουσιάσεις πληρωμάτων
  • Πλοία απ’ όλο τον κόσμο
Ειδοποιήσεις Push
Μείνετε ενημερωμένοι για κάθε ανάρτησή μας με μια απλή εγγραφή πατώντας το καμπανάκι στο κάτω μέρος της οθόνης σας.
Ακολουθήστε μας
|| WE ARE BRAND REDPLUS.GR ||
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου, GDPR
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Χάσατε τον κωδικό σας;