Στο πλαίσιο του μεγαλύτερου πακέτου κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά της ένοπλης οργάνωσης Χούθι στην Υεμένη, περιλαμβάνεται και ένας διαχειριστής πλοίων με έδρα το Ντουμπάι, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε δίκτυο λαθρεμπορίου ιρανικού πετρελαίου.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ο διαχειριστής συμμετείχε ενεργά σε μια ευρύτερη επιχείρηση χρηματοδότησης των Χούθι μέσω εικονικών ναυτιλιακών εταιρειών και πλοίων που χρησιμοποιούνταν για παράνομες μεταφορές πετρελαίου, παραβιάζοντας τις διεθνείς κυρώσεις κατά του Ιράν.
Τα πλοία αυτής της επιχείρησης φέρεται να εφάρμοζαν πρακτικές συγκάλυψης, όπως αλλαγές σημαίας, εικονικά νηολόγια και μεταφορτώσεις ship-to-ship, ώστε να αποκρύψουν την προέλευση του φορτίου και τον τελικό προορισμό του.
Οι Αμερικανικές Αρχές θεωρούν ότι τα έσοδα από τις δραστηριότητες αυτές χρηματοδοτούσαν απευθείας στρατιωτικές επιχειρήσεις των Χούθι, οι οποίες περιλαμβάνουν επιθέσεις σε εμπορικά πλοία και ναυτιλιακούς στόχους στην Ερυθρά Θάλασσα, απειλώντας σοβαρά την ασφάλεια των θαλάσσιων εμπορικών διαδρόμων. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν πλήρη απαγόρευση οικονομικών συναλλαγών με αμερικανικές οντότητες, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απομόνωση από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η νέα αυτή εξέλιξη έρχεται να υπενθυμίσει την αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση γύρω από τη ναυτιλία και την επιτακτική ανάγκη για αυστηρότερη συμμόρφωση από τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, ιδίως σε περιοχές υψηλού ρίσκου. Οι ελληνικές ναυτιλιακές αρχές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, καθώς η ασφάλεια και η διαφάνεια παραμένουν κρίσιμες παράμετροι για τη σταθερότητα της παγκόσμιας ναυτιλιακής αγοράς.
