Απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα που ταλανίζουν τη Σαμοθράκη έδωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Δέλτα Τηλεόραση και στον δημοσιογράφο Γιάννη Σιδηρόπουλο. Ο υπουργός, ερωτηθείς για το θέμα της μεταφοράς των απορριμμάτων, υπογράμμισε πως «δεν μπορεί ένα νησί να είναι όμηρος κανενός», ενώ αναφέρθηκε και στο διαχρονικό αίτημα της Αλεξανδρούπολης για ίδρυση Λιμενικής Ακαδημίας.
Όπως είναι γνωστό, υπάρχει εδώ και καιρό μία έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Δήμου Σαμοθράκης και της εταιρείας SAOS FERRIES για το θέμα της μεταφοράς των απορριμμάτων του νησιού στην Αλεξανδρούπολη. Από την πλευρά της, η εταιρεία διαφωνεί με τη μεταφορά των σκουπιδιών στα ίδια δρομολόγια με επιβάτες, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μία πρακτική που δεν μπορεί να συνεχιστεί, αφού συνιστά απειλή για την υγεία των επιβατών, ενώ οι παραλείψεις από την πλευρά του Δήμου, αφήνουν την εταιρεία έκθετη και ευάλωτη απέναντι σε πρόστιμα από παραβάσεις της νομοθεσίας.
Η εταιρεία αποφάσισε τέλη Αυγούστου να σταματήσει τη μεταφορά των απορριμμάτων ταυτόχρονα με επιβάτες, με αποτέλεσμα στο νησί να δημιουργηθεί μία αποπνικτική ατμόσφαιρα από τα βουνά των σκουπιδιών. Το όλο θέμα έχει φτάσει και στα δικαστήρια, ενώ πρόσφατα, μετά από εισαγγελική εντολή, η SAOS αναγκάστηκε να ξεκινήσει και πάλι τα δρομολόγια για τη μεταφορά των απορριμμάτων.
Ερωτηθείς για την κατάσταση αυτή, ο υπουργός τόνισε πως «είναι μία δύσκολη περίπτωση… δεν είναι δυνατόν ένα νησί να είναι όμηρος κανενός». Επισήμανε πως υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο για τη μεταφορά απορριμμάτων μαζί με επιβάτες, το οποίο «ψηφίστηκε από τη δική μας κυβέρνηση, καθώς αντιμετωπίζαμε αντίστοιχο πρόβλημα σε άλλο νησί…
Η ενδοπεριφερειακή μεταφορά απορριμμάτων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα προβλέπει μέχρι 2 κοντέινερ συνολικού βάρους 25 τόνων σε κάθε δρομολόγιο. Για τα κοντέινερ αυτά υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές, οι οποίες, στην περίπτωση της Σαμοθράκη, όπως διαπίστωσε και η αρμόδια επιτροπή, υπάρχουν. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία δικαιολογία, κανένας λόγος, για να μην τα δέχεται το πλοίο. Ήδη έχουμε εκδώσει εγκύκλιο σχετική με την εφαρμογή του νόμου αυτού και περιμένουμε από την εταιρεία να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει και αναφέρονται μάλιστα στη συμβατική της υποχρέωση για την εκτέλεση των άγονων γραμμών. Είναι ξεκάθαρη και συγκεκριμένη η υποχρέωσή της να μεταφέρει τα απορρίμματα σε περίπτωση που δεν υπάρχει άλλος τρόπος».
Για την απόσυρση της SAOS από τη Σαμοθράκη
Σε ό,τι αφορά την απόφαση της SAOSFERRIES να αποσύρει από τις γραμμές της Σαμοθράκης, αρχικά το «Ζέφυρος» και το «Σαόνησος» και στη λήξη της σύμβασής της, εντός του 2019 και το ΣΑΟΣ ΙΙ, ο κ. Σαντορινιός σχολίασε χαρακτηριστικά: «Ας είμαστε λίγο ειλικρινείς» και στη συνέχεια επισήμανε πως «η εταιρεία έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις και δικαιώματα, τα οποία δεν τίθενται εν αμφιβόλω». Όπως είπε, οι ανακοινώσεις για το «Ζέφυρος» και το «Σαόνησος» δεν «κομίζουν κάτι νέο, δεν είναι μία απόφαση που ελήφθη τώρα για να φύγουν από τη γραμμή. Σαφώς και μπορεί η εταιρεία να αιτηθεί τη δρομολόγησή της σε κάποια άλλη γραμμή κι αν υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις μπορεί και να της ανατεθούν.
Όμως, η δρομολογιακή περίοδος κάθε έτους ορίζεται από 1/11 ως 31/10 και μήνες πριν, από τον Ιανουάριο, θα πρέπει η κάθε εταιρεία να έχει καταθέσει τα αιτήματά της για τις γραμμές που ενδιαφέρεται. Αυτό, για τη φετινή περίοδο, δεν το έχει κάνει η ΣΑΟΣ. Μπορεί να αιτηθεί έκτακτη δρομολόγηση και να αποφασίσει το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών ώστε να εξεταστεί το αίτημά της».
Παράλληλα, ο κ. Σαντορινιός, σημείωσε πως «αντιμετωπίζω όλους τους πλοιοκτήτες με τον ίδιο τρόπο στα πλαίσια νομιμότητας και της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος, της διασφάλισης ασφαλούς ακτοπλοΐας για όλα τα νησιά μας. Δε θα μπω στη διαδικασία να χαρακτηρίσω κάποιες συμπεριφορές, ούτε με ενδιαφέρουν τέτοιες συμπεριφορές. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να εξασφαλίζω το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των νησιωτών».
«Δεν υπάρχει σχεδιασμός για Λιμενική Ακαδημία»
Σε σχέση με το διαχρονικό αίτημα – ελπίδα της Αλεξανδρούπολης για δημιουργία Λιμενικής Ακαδημίας, ο κ. Σαντορινιός ήταν σαφής: Δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για νέα Λιμενική Ακαδημία αυτή τη στιγμή.
Και εξήγησε: «Κανείς δεν λέει όχι σε ένα τέτοιο αναπτυξιακό σχεδιασμό. Προφανώς και ιδίως τέτοιου είδους εκπαιδευτικές δομές θα πρέπει να αποκεντρωθούν,όμως, αυτή τη στιγμή,έχουμεψηφίσει έναν νόμο, με τον οποίο αναβαθμίζουμε τον τρόπο εισαγωγής λιμενικών στο σώμα, μέσω πανελλήνιων… Για την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού, που είναι επιτακτικός καιαναγκαίος, θα χρησιμοποιηθούν οι ήδη υφιστάμενες δομές. Δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για να γίνει Λιμενική Ακαδημία, ούτως ώστε κάποιος να πει γιατί δεν την κάνεις εδώ και την κάνειςεκεί… Αν στο μέλλον υπάρξει τέτοια αναγκαιότητα, προφανώς και μπορεί να συζητηθεί η περίπτωση της Αλεξανδρούπολης, που απ’ όσο ξέρω και ο Δήμος και οι φορείς θέλουν να βοηθήσουν και υλικά. Άρα θα είναι ένα από τα συν αυτής της πρότασης».
πηγή: gnomionline.gr