Δελτία τύπουBlogΛιμενικά νέα

Πρωτιές και στρατηγικές κινήσεις για το λιμάνι Ηρακλείου

1) Το λιμάνι του Ηρακλείου κατέκτησε την πρώτη θέση μεταξύ των Ελληνικών Λιμανιών στους επιβάτες κρουαζιέρας το 2020: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), όπως αυτά παρουσιάστηκαν στην διαδικτυακή Γενική Συνέλευση της Ένωσης για το 2020 στα τέλη Ιανουάριου 2021, το λιμάνι του Ηρακλείου κατέκτησε την πρώτη θέση από πλευράς επιβατικής κίνησης κρουαζιέρας, με μερίδιο 31% επί του συνολικού αριθμού επιβατών που διακινήθηκαν στα Ελληνικά λιμάνια, σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από τα αρνητικά αποτελέσματα της πανδημίας (19.998 επιβάτες πέρασαν από το Ηράκλειο σε σύνολο 64.356 επιβατών που καταγράφηκαν συνολικά στα Ελληνικά λιμάνια).
Η σημαντική αυτή επιτυχία είναι αποτέλεσμα των συντονισμένων ενεργειών της Διοίκησης του Ο.Λ.Η Α.Ε. και ιδιαίτερα των σημαντικών πρωτοβουλιών που ανέλαβε ο Οργανισμός με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Μηνά Παπαδάκη στην προσπάθεια επανεκκίνησης της κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου το Ηράκλειο έπαιξε κομβικό ρόλο με εξαιρετικά αποτελέσματα.

2) Συνεργασία ΟΛΗ και ΕΛΜΕΠΑ: Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου στα πλαίσια της ευρύτερης συνεργασίας του με την Ελληνική Ακαδημαϊκή Κοινότητα, υπέγραψε τον Ιανουάριο 2021 Μνημόνιο Συνεργασίας με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ).
Πιο συγκεκριμένα στον Τομέα Κρουαζιέρα/Θαλάσσιος τουρισμός στα πλαίσια  συναντήσεων που έχουν γίνει μέχρι στιγμής μεταξύ των δυο Οργανισμών,  αποφασίστηκε η από κοινού ανάπτυξη των παρακάτω
α. Βusiness Plan για τη δημιουργία Μαρίνας yachting στο Ηράκλειο.
β. Αποτίμηση του οικονομικού αποτυπώματος των τουριστών κρουαζιέρας και των τουριστών yachting.
γ. Διερεύνηση του βαθμού στον οποίο ο τουρισμός και η ξενοδοχεία είναι συμπληρωματικά ή ανταγωνιστικά προϊόντα. Αντίστοιχα και ο τουρισμός κρουαζιέρας σε σχέση με τον τουρισμό yachting.
δ. Ανάπτυξη εφαρμογών ψηφιακού μάρκετινγκ για την καταγραφή, συστηματοποίηση και προώθηση των στοιχείων ελκυστικότητας του Δήμου Ηρακλείου/της Κρήτης (πολιτιστικούς πόρους, φυσικούς πόρους, παράδοση & οινογαστρονομία) που θα απευθύνεται στις εταιρείες κρουαζιέρας και τους επιβάτες τους.

3) Project assessment αειφορίας από το GSTC: Αναφορικά με το Project για την αειφορία, ο ΟΛΗ Α.Ε. σε στενή συνεργασία με τον GSTC  (Global Sustainable Tourism Council) βρίσκεται αυτή την στιγμή στην πρώτη φάση (Φάση Α’) υλοποίησης του έργου, η οποία περιλαμβάνει την  Συλλογή στοιχείων και την δημιουργία Χάρτη Ενδιαφερομένων Μερών (stakeholders).
Ταυτόχρονα, οργανώνονται τα διαδικαστικά για την έναρξη των ενημερωτικών σεμιναρίων Αειφόρου Τουρισμού για τα Ενδιαφερόμενα Μέρη του Προορισμού, καθώς και τα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια (που αποτελούνται από έξι 3ωρης διάρκειας webinars και έξι 3ωρης διάρκειας training sessions) επιλεγμένου προσωπικού για την αειφόρο διαχείριση και τα Πρότυπα του GSTC, που θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο και θα διαρκέσουν μέχρι και τον Απρίλιο 2021.
Η πρόοδος του έργου είναι συνεπής με τα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα και από τους εμπλεκόμενους φορείς εκφράζεται δημόσια μεγάλη ικανοποίηση για το μοντέλο επαγγελματικής υλοποίησης του project.

4) Συμμετοχή του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΛΗ Α.Ε. κ. Μηνά Παπαδάκη στο Morning Coffee της Medcruise: Στα πλαίσια της νέας πρωτοβουλίας της MedCruise “Morning Coffee with Laura Cimaglia and Nicky Guerrero” (διάρκειας 45 λεπτών) ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ Α.Ε. κ. Μηνάς Παπαδάκη έλαβε μέρος στις 30 Ιανουαρίου 2021 ως προσκεκλημένος ομιλητής μαζί με τον CEO του λιμανιού της Valletta/Μάλτα και τον Cruise Manager του λιμανιού της Civitavecchia/Ρώμη, στην πρώτη διαδικτυακή εκπομπή αυτής της σειράς (1o morning coffee) που διοργάνωσε η MEDCRUISE, στη διάρκεια της οποίας τα τρία αυτά λιμάνια μοιράστηκαν την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους σχετικά με την επανεκκίνηση της κρουαζιέρας το 2020 με τα υπόλοιπα λιμάνια-μέλη της Medcruise.

5) Στρατηγικές επαφές του ΟΛΗ με εταιρίες κρουαζιέρας ενόψει της σεζόν 2021 και 2022: Στα πλαίσια της στρατηγικής του ΟΛΗ Α.Ε. να κεφαλαιοποιήσει τον κομβικό ρόλο που έπαιξε το λιμάνι του Ηρακλείου στην επανεκκίνηση της κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο το β’ εξάμηνο 2020, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ Α.Ε. κ. Μηνάς Παπαδάκης έχει ήδη ξεκινήσει στοχευμένες επαφές με επιλεγμένες εταιρείες κρουαζιέρας (σε ανώτατο διευθυντικό επίπεδο), προκειμένου να ενταχθεί το Ηράκλειο ως προορισμός (homeport or transit port) στα δρομολόγια των εταιριών αυτών για το 2021 και κυρίως αυτά του 2022. Οι επαφές αυτές είναι συχνές, το περιεχόμενό τους είναι απόλυτα εμπιστευτικό και επιτρέπουν συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι εφόσον στο επιδημιολογικό μέτωπο δεν αλλάξει κάτι δραματικά, μπορεί να έχουμε πολλές ευχάριστες εκπλήξεις από πλευράς αύξησης προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων στο άμεσο μέλλον, όταν φυσικά οι συνθήκες το επιτρέψουν και τα ελληνικά λιμάνια μπορέσουν να υποδεχθούν κρουαζιερόπλοια.

Εμφάνισε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Enter Captcha Here :

Back to top button