Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης.
Αποδοχή
Αρχιπέλαγος, Η 1η ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης στην ΕλλάδαΑρχιπέλαγος, Η 1η ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης στην ΕλλάδαΑρχιπέλαγος, Η 1η ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα
  • ΝέαHot
    • Ακτοπλοϊα
    • Δελτία τύπου
    • Λιμενικά νέα
    • Εφοπλιστικά νέα
    • Διεθνής ενημέρωση
  • Διεθνή & Οικονομία
    • Ναυτιλιακές επενδύσεις
    • Κρουαζιέρα
    • Πλοία απ’ όλο τον κόσμο
    • Ναυτικά ατυχήματα
  • Ψηφιακοί Χάρτες
    • Λιμεναρχεία
    • Προξενικά Λιμεναρχεία
    • Χάρτης πλοίων ζωντανά
    • Αεροπλοϊα Ζωντανά
    • Χάρτης της Ελλάδος
  • Αφιερώματα
    • Συνεντεύξεις
    • Αφιερώματα πλοίων
    • Παρουσιάσεις πληρωμάτων
    • Ποντοπόρος Ναυτιλία
    • Multimedia
  • Επικοινωνία
Ανάγνωση: Προσδοκίες για έκρηξη ναύλων στα δεξαμενόπλοια
Μοιράσου
Ειδοποίηση Δείτε περισσότερα
Font ResizerΑα
Αρχιπέλαγος, Η 1η ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης στην ΕλλάδαΑρχιπέλαγος, Η 1η ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα
Font ResizerΑα
Αναζήτηση
  • ΝέαHot
    • Ακτοπλοϊα
    • Δελτία τύπου
    • Λιμενικά νέα
    • Εφοπλιστικά νέα
    • Διεθνής ενημέρωση
  • Διεθνή & Οικονομία
    • Ναυτιλιακές επενδύσεις
    • Κρουαζιέρα
    • Πλοία απ’ όλο τον κόσμο
    • Ναυτικά ατυχήματα
  • Ψηφιακοί Χάρτες
    • Λιμεναρχεία
    • Προξενικά Λιμεναρχεία
    • Χάρτης πλοίων ζωντανά
    • Αεροπλοϊα Ζωντανά
    • Χάρτης της Ελλάδος
  • Αφιερώματα
    • Συνεντεύξεις
    • Αφιερώματα πλοίων
    • Παρουσιάσεις πληρωμάτων
    • Ποντοπόρος Ναυτιλία
    • Multimedia
  • Επικοινωνία
Ακολουθήστε μας
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Arxipelagos.gr | Νέα εμφάνιση & νέες λειτουργίες, Περιηγηθείτε σε σκοτεινή ξεκούραστη λειτουργία και ενημερωθείτε με push ειδοποιήσεις ...
Αρχιπέλαγος, Η 1η ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα > Blog > Blog > Προσδοκίες για έκρηξη ναύλων στα δεξαμενόπλοια
BlogΠοντοπόρος Ναυτιλία

Προσδοκίες για έκρηξη ναύλων στα δεξαμενόπλοια

Ενημερώθηκε: 09/03/2021 18:44
από Ομάδα Web
Μοιράσου
4 λεπτά ανάγνωσης
Μοιράσου

Έκρηξη ναύλων αναμένουν στο τρίτο και ιδιαίτερα στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 οι ναυτιλιακές εταιρείες που διαχειρίζονται δεξαμενόπλοια. Σχετικές ήταν οι αναφορές στη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της Tsakos Energy Navigation (TEN), η οποία πραγματοποιήθηκε στο «Μέγαρο Μακεδονία» στην έδρα της εταιρείας στην Αθήνα.

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΝ Νίκος Τσάκος στην παρουσίασή του επικαλέστηκε ανάλυση του οίκου Fearnleys, σύμφωνα με την οποία οι ναύλοι στα VLCC αναμένεται μέχρι τέλος Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους να φτάσουν στα 80.000 δολ. την ημέρα από τα 16.000 δολ. την ημέρα που κυμαίνονται το τελευταίο διάστημα.

Μια ανοδική κίνηση των VLCC θα συμπαρασύρει -όπως αναφέρθηκε- και τους ναύλους των υπόλοιπων κατηγοριών δεξαμενόπλοιων και κυρίως των suezmax.

Αύξηση ζήτησης αργού

Η αγορά των δεξαμενόπλοιων το επόμενο διάστημα θα επηρεαστεί σύμφωνα με όσα ανέφερε σε μία παρουσίασή του στη συνέλευση της ΤΕΝ ο κ. Henry Curra της Braemar από την αύξηση της ζήτησης αργού πετρελαίου το τρίτο και κυρίως το τέταρτο τρίμηνο του 2019, από Κίνα και Ινδία, τη σημαντική άνοδο των αμερικανικών εξαγωγών αργού οι οποίες παράλληλα «σπρώχνουν» προς τα επάνω και τα τονομίλια μεταφερόμενου φορτίου, καθώς όλο και περισσότερες εξαγωγές πηγαίνουν προς την Άπω Ανατολή και την Κίνα, καθώς και την «αναταραχή» που αναμένεται να προκαλέσει στον παγκόσμιο στόλο δεξαμενόπλοιων η εισαγωγή των νέων καυσίμων μειωμένου θείου, που θα υποχρεώσει έναν αριθμό πλοίων να δεξαμενιστούν προκειμένου να εγκαταστήσουν scrubbers.

Επίσης, πολλά μεγαλύτερης ηλικίας πλοία αναμένεται να οδηγηθούν στα διαλυτήρια, καθώς θα είναι ασύμφορη η λειτουργία τους. Εκτιμάται ότι η μέση ηλικία των πλοίων προς απόσυρση θα πέσει στα 17,5 έτη, ενώ τώρα είναι πάνω από 22 έτη. Σημειώνεται ότι το 2018 πήγαν στα διαλυτήρια 178 δεξαμενόπλοια (μεταφορικής ικανότητας άνω των 10.000 dwt το ένα) ή συνολικά 20,8 εκατ. dwt, έναντι 102 πλοίων το 2017 (9,4 εκατ. dwt) και 40 το 2016 (2,5 εκατ. dwt).

Βιβλίο παραγγελιών

Επίσης, ένας ακόμη λόγος είναι το μικρό σχετικά βιβλίο παραγγελιών. Σύμφωνα με άλλα στοιχεία το orderbook, ανέρχεται σε 445 δεξαμενόπλοια για την επόμενη τριετία, ενώ υπάρχουν 980 δεξαμενόπλοια ηλικίας μεγαλύτερης των 15 ετών που αναμένεται να απομακρυνθούν από τον παγκόσμιο στόλο το ίδιο χρονικό διάστημα. Να σημειωθεί επίσης ότι το orderbook τον Φεβρουάριο του 2019 ήταν στο 9,4% του υφιστάμενου εν ενεργεία στόλου, ενώ στο τέλος του 2018 ήταν στο 10,2% και το 2010 στο 22,3%.

Στην περίπτωση που οι εκτιμήσεις των αναλυτών επαληθευθούν, τότε τα κέρδη και τα μερίσματα των ναυτιλιακών εταιρειών που διαχειρίζονται δεξαμενόπλοια θα εκτιναχθούν, με τη διοίκηση της ΤΕΝ να αναμένει αύξηση της αξίας της μετοχής της, η οποία διαπραγματευόταν χθες στην αρχή της συνεδρίασης του χρηματιστήριου της Νέας Υόρκης στην περιοχή των 3 δολ. ανά μετοχή.

Μεγέθη 2018

Επισημαίνεται ότι η ΤΕΝ ανακοίνωσε για το 2018 έσοδα ύψους 529,879 εκατ. δολ., σχεδόν όσα και το 2017 (529,182 εκατ. δολ.) και ζημίες που αναλογούν στους μετόχους στα 132,966 εκατ. δολ., έναντι ζημιών 16,164 εκατ. δολ. λόγω και των έκτακτων επιβαρύνσεων ύψους 65,9 εκατ. δολ. από την πώληση πέντε πλοίων, και προσαρμοσμένα EBITDA 190,733 εκατ. δολ. έναντι 216,253 εκατ. δολ. έναν χρόνο πριν.

Πάντως, το τέταρτο τρίμηνο του 2018 ήταν πολύ καλύτερο από τα τρία προηγούμενα τρίμηνα, διάστημα κατά το οποίο ο κλάδος βούλιαξε σε ιστορικά χαμηλά.

Στο τέταρτο τρίμηνο η ΤΕΝ κατέγραψε έσοδα ύψους 153,755 εκατ. δολ. έναντι 134,517 εκατ. δολ. το ίδιο διάστημα το 2017, προσαρμοσμένα EBITDA 66,267 εκατ. δολ. έναντι 52,907 εκατ. δολ. το τέταρτο τρίμηνο του 2017 και ζημίες που αναλογούν στους μετόχους 73,353 εκατ. δολ. έναντι 16,728 εκατ. δολ. το τέταρτο τρίμηνο του 2017.

 

του Λάμπρου Καραγεώργου

naftemporiki.gr

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Shippingδεξαμενόπλοιαποντοπορος ναυτιλια

Ενημερωθείτε άμεσα με ειδοποίηση !

Μείνετε ενημερωμένοι για κάθε ανάρτησή μας με μια απλή εγγραφή πατώντας το καμπανάκι στο κάτω μέρος της οθόνης σας.
Με την εγγραφή σας, συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης μας και αναγνωρίζετε τις πρακτικές προστασίας δεδομένων στην σελίδα Πολιτική απορρήτου μας. Μπορείτε να διαγραφείτε οποιαδήποτε στιγμή.
Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο
Facebook X LinkedIn Telegram Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Αλληλεπιδράστε για το άρθρο !
Αγαπημένο0
Λύπη0
Ευτυχία0
Νύστα0
Χαρά0
Θυμός0
Έκπληξη0
Προηγούμενο άρθρο ΔΤ SEAJETS | Καθημερινές Αποδράσεις στις Κυκλάδες με το Tera Jet από Πειραιά για Πάρο – Ίο – Σαντορίνη
Επόμενο άρθρο Προειδοποιούν την Ελλάδα οι μεγάλοι όμιλοι κρουαζιέρας

Συνδεθείτε μαζί μας

23κΜου αρέσει
305Ακολούθησε
46.6κΕγγραφείτε
TelegramΑκολούθησε
https://arxipelagos.gr/wp-content/uploads/2025/01/Ventouris-Arxipelagos-Ad.webm
arxipelagos portal promo fastferries
goldenstar ferries

Ροή ειδήσεων

OceanFacts iStock atese www.istockphoto
Η Ελλάδα Επικυρώνει την Παγκόσμια Συνθήκη για τους Ωκεανούς – Ιστορικό Βήμα για την Προστασία της Θαλάσσιας Κληρονομιάς
Blog 4 ημέρες πριν
GALAZIA PATRIDA iz8h5oP.original (Αντιγραφή)
Η Τουρκία Θωρακίζει την «Γαλάζια Πατρίδα» με Νέο Εθνικό Σύστημα Παρακολούθησης Πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο
Blog 4 ημέρες πριν
orsted2 0
Η Πράσινη Ενέργεια αλλάζει τον Χάρτη της Ναυτιλίας – Το Ηνωμένο Βασίλειο Εγκρίνει Μεγάλη Επέκταση Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων
Blog 4 ημέρες πριν
PANAGIA SKIADENI (3)
Dodekanisos Seaways: Το Παναγία Σκιαδενη επιστρέφει δυναμικά στην γραμμή Ρόδος-Συμη
Blog 4 ημέρες πριν
im 703124
Η Παγκόσμια Ναυτιλιακή Λεωφόρος σε Κρίση: Η Αποσύνδεση ΗΠΑ–Κίνας Πλήττει τη Μεταφορά Εμπορευμάτων
Blog 5 ημέρες πριν

Στην ίδια κατηγορία

BlogΚρουαζιέρα

Το MSC Splendida προσάραξε στα αβαθή στο Κατάκολο

από Sakis Antoniou 2 έτη πριν
Σε επιφυλακή Λιμενικό και Π. Ν. για φορτηγά πλοία με μετανάστες από Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά
BlogΛιμενικά νέα

Σε επιφυλακή Λιμενικό και Π. Ν. για φορτηγά πλοία με μετανάστες από Τουρκία

από Konstantinos Papadopoulos 5 έτη πριν
BlogΝαυτικά ατυχήματα

Ρωσία – 17 άνθρωποι αγνοούνται μετά τη βύθιση αλιευτικού στη Θάλασσα Μπάρεντς

από Ομάδα Web 4 έτη πριν
/ Arxipelagos /
Έχοντας ως προτεραιότητα την ενημέρωση και την άρτια παρουσίαση τόσο των θεμάτων αλλά και τις αισθητικής της ιστοσελίδας μας, η REDPLUS+ Digital Marketing Agency επιμελήθηκε τον ανασχεδιασμό και την αναβάθμιση της αγαπημένης πύλης ενημέρωσης Arxipelagos.gr

Top Κατηγορίες

  • Κρουαζιέρα
  • Ακτοπλοϊα
  • Δελτία τύπου
  • Εφοπλιστικά νέα
  • Λιμενικά νέα

Επιλεγμένα θέματα

  • Αφιερώματα πλοίων
  • Βίντεο πλοίων
  • Επιλογές συντακτών
  • Παρουσιάσεις πληρωμάτων
  • Πλοία απ’ όλο τον κόσμο
Ειδοποιήσεις Push
Μείνετε ενημερωμένοι για κάθε ανάρτησή μας με μια απλή εγγραφή πατώντας το καμπανάκι στο κάτω μέρος της οθόνης σας.
Ακολουθήστε μας
|| WE ARE BRAND REDPLUS.GR ||
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου, GDPR
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Χάσατε τον κωδικό σας;