BlogΒίντεο πλοίων

ΜΕ ΤΟ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΚΙΑΔΕΝΗ» ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟΝ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗ ΤΗΣ ΣΥΜΗΣ

Το ταξίδι στον Πανορμίτη στη Σύμη, είναι ένα «όνειρο ζωής» για πολλούς, ένα τάμα που μπορεί να κρατήσει χρόνια μέχρι να πραγματοποιηθεί.

ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ, Αρχιπέλαγος, Ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης
Ο Άρχων Μιχαήλ, ο «ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ»ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ

Ο Άρχων Μιχαήλ, ο «ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ»ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ της Σύμης,φυλάει το νησί των Δωδεκανήσων αλλά και τους απανταχού πιστούς, από το 1783 όταν πρωτοχτίστηκε το Μοναστήρι στο κέντρο του μικρού όρμου, όπου αποτελεί ένα υπέροχο φυσικό λιμάνι.

Τον Ιούνιο του 2016 βρεθήκαμε με την κάμερα του arxipelagos.com πάνω στο πλοίο «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΚΙΑΔΕΝΗ» της DODEKANISOS SEAWAYS, για ένα ταξίδι – προσκύνημα ζωής, από τη Ρόδο στον Πανορμίτη της Σύμης.

Το πρωί εκείνης της ημέρας αναχωρήσαμε από το λιμάνι της Ρόδου και βάλαμε ρότα για το λιμανάκι του Πανορμίτη. Στη συνέχεια το πλοίο και αφού παρέμεινε μερικές ώρες στον ιερό τόπο του προσκυνήματος, συνέχισε την εκδρομή του για το γραφικό λιμάνι της χώρας της Σύμης.

 

Cpt Απόστολος Μπλάνας Πλοίαρχος «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΚΙΑΔΕΝΗ», Αρχιπέλαγος, Ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης
Cpt Απόστολος Μπλάνας – Πλοίαρχος «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΚΙΑΔΕΝΗ»

Στη Γέφυρα του γιαπωνέζικου σκαριού συναντήσαμε τον Cpt Νικήτα Ριζόπουλο, Πλοίαρχο του «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΚΙΑΔΕΝΗ» με καταγωγή από τη Σύμη καθώς και τον Ύπαρχο του πλοίου, Cpt Απόστολο Μπλάνα με καταγωγή από τη Σύμη επίσης. Ακόμη είχαμε μια όμορφη κουβέντα με τον Ναύκληρο κ. Ραφαήλ Μπαρή, ο οποίος κατάγεται από τα Βατερά της Λέσβου.

 

 

 

ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ, Αρχιπέλαγος, Ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης
ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ

Το πλοίο το γνωρίσαμε ως «ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ», όπου για αρκετά χρόνια εξυπηρετούσε στη γραμμή Ραφήνα – Μαρμάρι. Στο στόλο της DODEKANISOS SEAWAYS του κ. Σπανού πέρασε το 2011 όπου μετενομάστηκε σε «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΚΙΑΔΕΝΗ» προς τιμήν της Ι.Μ. Παναγίας «Σκιαδενής» που βρίσκεται στη νότια Ρόδο, απέχοντας 80 km από την πόλη της Ρόδου. Το μοναστήρι πρωτοχτίστηκε περί το 1200 στους πρόποδες του βουνού Σκιάδι. Η ιερή εικόνα της Παναγίας της Σκιαδενής οφείλει το όνομα της στο σκιάδιο (σκιερό μέρος). Γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου, ανήμερα των γενεθλίων της Θεοτόκου.

Το πλοίο ναυπηγήθηκε το 1987 στα Ναυπηγεία Shinhama Anan της Ιαπωνίας. Έχει μήκος 83,70 μέτρα και πλάτος 13,52 μέτρα. Το βύθισμα είναι 4,48 μέτρα. Η χωρητικότητα είναι 700 επιβάτες και 119 ΙΧ οχήματα. Φοράει 2 μηχανές DAIHATSU x 3.000 hp που αποδίδουν 16 κόμβους υπηρεσιακή ταχύτητα, ενώ η μέγιστη ανέρχεται στους 17+ κόμβους.

PANAGIA SKIADENI RO RO PASSENGER IMO 8520288 44, Αρχιπέλαγος, Ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσηςΤο «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΚΙΑΔΕΝΗ» πλησιάζει στο λιμάνι του Πανορμίτη που βρίσκεται στο γραφικό όρμο του Πανόρμου. Το μεγαλόπρεπο καμπαναριό αρχίζει να ξεπροβάλλει. Στην είσοδο του όρμου ένας εντυπωσιακός λευκός φάρος μας υποδέχεται. Το πλοίο σφυρίζει τιμητικά. Οι κάβοι τεντώνουν και ο καταπέλτης ακουμπά στη μικρή αποβάθρα. Το πλήθος των πιστών ξεχύνεται. Ο Ταξιάρχης Μιχαήλ έχει ανοίξει την αγκαλιά του και τους περιμένει με αγάπη.

 

PANAGIA SKIADENI RO RO PASSENGER IMO 8520288 34, Αρχιπέλαγος, Ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσηςΗ μοναδική φυσικών διαστάσεων, ιερή εικόνα του Πανορμίτη σε συγκλονίζει. Οι πιστοί προσκυνούν με ευλάβεια και εναποθέτουν και την τελευταία τους ελπίδα, προσδοκώντας στην άπειρη αγάπη του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Θεία κατάνυξη. Κρεμασμένα τάματα, κέρινα αντίγραφα μωρών, ψάθινες σκούπες μπροστά από την εικόνα. Ένα συνηθισμένο τάμα να σαρώσει κάποιος με μια σκούπα το ναό και ο Πανορμίτης θα του «σαρώσει» το πρόβλημα του. Είτε μικρό, είτε μεγάλο. Ο Ταξιάρχης είναι «κλέφτης» με την καλή έννοια, αναφέρουν χαριτολογώντας οι ντόπιοι. Έτσι και λησμονήσεις να αποδώσεις το τάμα που του έχεις υποσχεθεί, θα το πάρει μόνος του όπως και να ‘χει!

Για εκείνους που δυσκολεύονται να κάνουν το μεγάλο ταξίδι για να προσκυνήσουν τον Πανορμίτη, υπάρχει κι άλλος τρόπος. Σε ένα πλαστικό μπουκάλι ή από αναψυκτικό ή από νερό ή ο,τι άλλο, θα τοποθετήσουν Θυμίαμα, καθώς και τα χαρτάκια με τα ονόματα για «Υπέρ Υγείας» ή και «Υπέρ Αναπαύσεως». Μαζί και το θέμα που απασχολεί προσωπικά τον καθέναν που πιστεύει, ενώ δεν θα πρέπει να παραλείψει να γράψει τα προσωπικά του στοιχεία με διεύθυνση και τηλέφωνο, ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν οι άνθρωποι της Ι.

«ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΚΙΑΔΕΝΗ» Απόπλους από τον Πανορμίτη της Σύμης, Αρχιπέλαγος, Ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης
ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΚΙΑΔΕΝΗ

Μονής. Με την αναγραφή πάνω στο μπουκάλι με ανεξίτηλη γραφή «Προς την Ι.Μ. Πανορμίτη Σύμης», αφού προσευχηθούν με πραγματική πίστη, θα το ρίξουν στη θάλασσα, είτε από ένα λιμάνι είτε από ένα ταξίδι με πλοίο και ο Πανορμίτης θα μεριμνήσει το μπουκάλι να φτάσει κάποια στιγμή στον προορισμό του στη Σύμη, όπου κατόπιν οι άνθρωποι της Ι. Μονής θα επικοινωνήσουν για επιβεβαίωση ότι έλαβαν το μπουκάλι. Έχει αναφερθεί ότι έφτασε μπουκάλι στον Πανορμίτη από την Αυστραλία! Από όποιο σημείο και να πέσουν τα μπουκάλια στη θάλασσα, θα βρουν κάποια στιγμή τον τελικό τους προορισμό ή θα βρεθούν στα κατάλληλα χέρια για να παραδοθούν στον Πανορμίτη στη Σύμη.

PANAGIA SKIADENI RO RO PASSENGER IMO 8520288 43, Αρχιπέλαγος, Ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσηςΤο απόγευμα στο ταξίδι του γυρισμού, μαζεύουμε μια σούμα τις εικόνες της ημέρας, τις σκεφτόμαστε και τις ξαναβιώνουμε. Το ταξίδι στον Πανορμίτη στη Σύμη, είναι ένα «όνειρο ζωής» για πολλούς, ένα τάμα που μπορεί να κρατήσει χρόνια μέχρι να πραγματοποιηθεί..

 

 

 

Για το arxipelagos.com Σίμος Μιχάλογλου

  • ΚΑΜΕΡΑ: Σίμος Μιχάλογλου
  • ΜΟΝΤΑΖ: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

 

Ετικέτες
Εμφάνισε περισσότερα

Konstantinos Papadopoulos

Το Αρχιπέλαγος είναι η μεγαλύτερη ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα. Με χιλιάδες αναγνώστες καθημερινά από όλο τον κόσμο και εκατοντάδες αναδημοσιεύσεις. Στηρίζουμε την ναυτιλία μας , στηρίζουμε την Ελλάδα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close