Λιμενικά νέα

Με μεγάλη επιτυχία και σε ρεαλιστικό σενάριο η εντυπωσιακή άσκηση έρευνας & διάσωσης από το Λιμενικό Σώμα στην Λέσβο

Με επιτυχία και σε ρεαλιστικό σενάριο πραγματοποιήθηκε η άσκηση έρευνας και διάσωσης στο πλαίσιο της μικτής επιχείρησης «Ποσειδών 2018» την Τετάρτη (24/10) στη Λέσβο και στην τοποθεσία βόρεια του Πλωμαριου Λέσβου, εκεί που τις περισσότερες φορές συμβαίνουν τα περιστατικά έρευνας και διάσωσης.

Η άσκηση ξεκίνησε στις 11 περίπου το πρωί όπου σύμφωνα με το σενάριό της, μετά από επείγουσα κλήση στον αριθμό 112 καλούνταν τα σωστικά μέσα για βοήθεια σε αλλοδαπούς που βρίσκονταν σε δυσχερή θέση ανοιχτά του Πλωμαριου. Το σενάριο προέβλεπε επίσης ότι στο κινητό τηλέφωνο του καλούντος δεν υπήρχε κάρτα SIM, ώστε να γίνει ακόμα πιο εύκολος ο εντοπισμός των αλλοδαπών.

Σύμφωνα πάντα με το σενάριο της άσκησης, ένα σκάφος με 50 επιβαίνοντες, εντοπίζεται από τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φύλαξης Συνόρων (FRONTEX), της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και των Αυτοδυτών, τη στιγμή κατά την οποία 2 άτομα έχουν πέσει στη θάλασσα.

Σκάφη του Λ.Σ και της Frontex με την συνδρομή ελικοπτέρου της Λετονίας ξεκινούν έρευνες για τον εντοπισμό των μεταναστών και μετά αρχίζει η περισυλλογή.

Επίσης ένα ελικόπτερο Super Puma φτάνει αμέσως στο σημείο και περισυλλέγει τους δύο ναυαγούς (μέλη της ΕΟΔ Λέσβου), ενώ οι υπόλοιποι οδηγούνται από τα πλωτά μέσα με ασφάλεια πάνω σε πλοίο του Λ.Σ.

Ο συντονισμός της άσκησης έγινε από τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος Αντιπλοίαρχο κ. Γιώργο Χριστιανό, παρουσία και του περιφερειακου Λιμενάρχη, αλλά και του λιμενάρχη Μυτιλήνης από το πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης 070 «ΡΩ». Το πλήρωμα δε του συγκεκριμένου πλοίου αποτελείται από 20 περίπου άτομα.

Όπως προαναφέρθηκε στην άσκηση πήρε μέρος και ελικόπτερο Super Puma όπου η εκπαίδευση σε πραγματικές συνθήκες και ο συντονισμός των εναέριων μέσων διάσωσης με τις υπόλοιπες δυνάμεις αποτελεί το κύριο μέλημα για τα πληρώματα των ελικοπτέρων στο πλαίσιο διαλειτουργικότητας και τυποποίησης διαδικασιών με τα μέσα της FRONTEX.

Τι έγινε την Τρίτη

Την Τρίτη, 23 Οκτωβρίου, πρώτη μέρα της άσκησης, πραγματοποιήθηκε ημερίδα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιώτικης Πολιτικής με τη συμμετοχή στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, του FRONTEX, της Ελληνικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού, του Στρατού, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας ενώ παρακολούθησαν στελέχη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, του Λεσβιακού Παραρτήματος της ΕΟΔ (Ελληνική Ομάδα Διάσωσης) κ.α .

Αναπτύχθηκαν θέματα όπως το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό σε θέματα Έρευνας & Διάσωσης, τη Διοίκηση, την Ειδική Μονάδα Έρευνας & Διάσωσης της Ελληνικής Αεροπορίας, την υποστήριξη EUROSUR (Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης Συνόρων) καθώς και την επικοινωνία με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε περιπτώσεις Έρευνας & Διάσωσης.

Η κάμερα του LesvosPost βρέθηκε στο κέντρο συντονισμού της άσκησης πάνω στο ΠΑΘ του Λ.Σ 070 «ΡΩ» και κατέγραψε τα παρακάτω πλάνα και φωτογραφίες.

Στην LesvosPost WEB TV μίλησε ο Αντιπλοίαρχος Γιώργος Χριστιανος, οι υπεύθυνοι συντονισμού του Super Puma καθώς και ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Frontex.

 

Ρεπορτάζ, βίντεο, Φώτο: Γεώργιος Στεφάνου (Δ/ντης-αρχισυντάκτης LesvosPost)

Εμφάνισε περισσότερα

Ομάδα Web

Το Αρχιπέλαγος είναι η πρώτη και μοναδική πύλη ενημέρωσης που δημιουργήθηκε από μια ομάδα γεμάτη δημιουργική ενέργεια και αγάπη για την Ελληνική Ναυτιλία.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Enter Captcha Here :

Back to top button