Tη χαρά και ικανοποίηση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας και της ίδιας της Κυβέρνησης, εξέφρασε απόψε η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Νατάσα Πηλείδου, για τη συμπλήρωση των θεωρητικών μαθημάτων της πρώτης σειράς αξιωματικών καταστρώματος στην Κύπρο, από την ακαδημία Mediterranean Maritime.
Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, στο περιθώριο του εορτασμού αποφοίτησης στα θεωρητικά μαθήματα, των πρώτων καπετάνιων από την Κύπρο, η κα.Πηλείδου ανέφερε πως η Κυβέρνηση παρακολουθεί με ικανοποίηση τη ραγδαία αύξηση του ενδιαφέροντος των νέων για καριέρα στη θάλασσα, είτε ως καπετάνιοι, είτε ως μηχανικοί.
Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, για πρώτη φορά στην Κύπρο, επτά νέοι έχουν ολοκληρώσει τα θεωρητικά μαθήματα τους και θα συνεχίσουν την εκπαίδευση τους στη θάλασσα, “αλλά έχουμε περίπου άλλους 230 φοιτητές της σχολής, κάτι που δείχνει την ανοδική πορεία και αυξανόμενο ενδιαφέρον ανάμεσα στους νέους στην Κύπρο και στο εξωτερικό για την καριέρα στη θάλασσα γιατί μιλάμε για επαγγέλματα είτε καπετάνιου, είτε μηχανικού.
Ανέφερε πως “χρειάζεται αρκετή δουλειά για να γνωρίσουν οι νέοι μας τις ευκαιρίες που υπάρχουν στις ναυτιλιακές εταιρείες και στα πλοία μας και για να ενισχύσουμε το ανθρώπινο δυναμικό που θα στελεχώνει τις εταιρείες”. Επισήμανε πως στις ναυτιλιακές εταιρείες “ψάχνουν κόσμο που να έχει εμπειρία στη θάλασσα και είναι ένα σημαντικό προσόν που δημιουργεί προοπτικές για ανέλιξη και εξαιρετικά υψηλές αμοιβές και στη ξηρά”.
Εξάλλου, στο χαιρετισμό της, η κα. Πηλείδου ανέφερε πως, ενώ οι ναυτιλιακές εταιρείες που εδρεύουν στην Κύπρο απασχολούν περίπου 9 χιλιάδες άτομα σε θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου, με την πλειοψηφία να είναι Κύπριοι πολίτες, ελάχιστοι είναι οι Κύπριοι που απασχολούνται σε μια από τις 35 χιλιάδες θέσεις εργασίας που προσφέρονται στα υπό κυπριακή σημαία πλοία.
Αυτό το γεγονός, υπέδειξε, οφείλεται στη σημαντική έλλειψη τεχνικού προσωπικού με θαλάσσια εμπειρία και υπηρεσία, που θα στελεχώνει τα πλοία μας, τις διαφορετικές κυβερνητικές υπηρεσίες καθώς και τις ναυτιλιακές εταιρείες στη ξηρά και υπογράμμισε ότι “αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο λάβαμε συγκεκριμένα μέτρα και ενέργειες προκειμένου να ενισχύσουμε το ενδιαφέρον των νέων μας στα ναυτικά επαγγέλματα”.
Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, προβάλλονται σε σχολεία οι ευκαιρίες επιτυχημένης σταδιοδρομίας στην κυπριακή ναυτιλία, γίνονται νομοθετικές ρυθμίσεις για βελτίωση της επαγγελματικής ανέλιξης των νέων αξιωματικών εμπορικού ναυτικού, επιχορηγείται η 12μηνη πρακτική εξάσκηση των δοκίμων εμπορικού ναυτικού με έως και 7,200 ευρώ ανά δόκιμο ασκούμενο αξιωματικό και, τέλος, παραχωρούνται υποτροφίες ύψους 45,000 ευρώ ετησίως, σε φοιτητές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού της Κύπρου.
“Μας κάνει πολύ περήφανους που πλέον τόσοι πολλοί νέοι σπουδάζουν στο κομμάτι της εμπορικής ναυτιλίας, όπου πριν λίγα χρόνια οι αριθμοί ήταν σχεδόν μηδενικοί”, ανέφερε και διαβεβαίωσε ότι “ως Υφυπουργείο και ως Κυβέρνηση στηρίζουμε θερμά αυτό το επίτευγμα των ιδιωτικών σχολών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο”.
ΚΥΠΕ
(elemesos.com)