Ιστορικές αναδρομέςBlog

Θρυλικά πλοία της ακτοπλοΐας του ’80 μέσα από ένα σπάνιο βίντεο

Στο 13ο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς οι ιερόσυλοι

Ένα πολύ σημαντικό αρχειακό υλικό για την ακτοπλοΐα, ανακαλύψαμε στο 13ο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς του Θάνου Λειβαδίτη για την ΕΡΤ-2, “οι ιερόσυλοι” του 1983, όπου στην περισσότερη διάρκειά του απεικονίζονται πλοία – θρύλοι της δεκαετίας του ’80.

πλοία της ακτοπλοΐας του 80 μέσα από ένα σπάνιο βίντεο 5, Αρχιπέλαγος, Ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης

Το Ε/Γ-Ο/Γ Λήμνος του Νομικού, ελληνικής ναυπήγησης τη δεκαετία του ’70, το άλλοτε βασιλοβάπορο της γραμμής Πειραιάς – Πάρος – Νάξος – Ίος – Σαντορίνη, όπου αρκετά πλάνα έχουν τραβηχτεί τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους, τη γέφυρα και το γκαράζ του πλοίου, ενώ στην αρχή του επεισοδίου απολαμβάνουμε τον απόπλου του από το λιμάνι της Ίου με συριγμούς.

Στην πορεία του επεισοδίου ανακαλύπτουμε λίγα σύντομα πλάνα από το Ε/Γ-Ο/Γ Νάξος το πορτοκαλί της ΑΝΕ Νάξου, δεμένο στο λιμάνι της Νάξου κι αυτό ελληνικής ναυπήγησης τη δεκαετία του ’70 στο Πέραμα.

πλοία της ακτοπλοΐας του 80 μέσα από ένα σπάνιο βίντεο 2, Αρχιπέλαγος, Ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης

 Ακολουθεί ένα σύντομο πλάνο του βελγικού Ε/Γ-Ο/Γ Αιγαίον των αδελφών Αγαπητού, με πορεία για το λιμάνι της Πάρου, καθώς εκείνη την εποχή εξυπηρετούσε στη γραμμή Πειραιάς – Πάρος – Άγιος Κήρυκος – Βαθύ.

 

Πάμε στο λιμάνι της Σύρου όπου παρατηρούμε να βρίσκεται δεμένο το παλιό αγγλικό ro-ro Μύκονος του 1959 της Μύκονος ΑΝΕ, ενώ αργότερα παρατηρούμε σύντομα πλάνα του γερμανικού σκαριού Ε/Γ-Ο/Γ Σάμαινα της ΑΝΤΕΣΙ και του ελληνικού Ε/Γ-Ο/Γ Σαντορίνη των Καρρά – Ποντικού να αποπλέει από το λιμάνι, καθώς και πλάνα από το γκαράζ.

 

Δείτε το βίντεο:

Εμφάνισε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Enter Captcha Here :

Back to top button