Ιστορικές αναδρομέςBlog

Ηράκλειον – 54 χρόνια μετά το ναυάγιο – βίντεο με την αναχώρηση από τον Πειραιά

Το ναυάγιο που άλλαξε πολλά στην ακτοπλοΐα

Σαν σήμερα τις πρώτες πρωϊνές ώρες της 8ης Δεκεμβρίου του 1966, το επιβατηγό – οχηματαγωγό Ηράκλειον της οικογένειας Τυπάλδου, που εκτελούσε το δρομολόγιο Χανιά – Πειραιάς με δυσμενείς καιρικές συνθήκες, θα χαθεί για πάντα στα παγωμένα νερά της Φαλκονέρας, παρασύροντας μαζί στον υγρό τάφο περίπου 250 ψυχές.

Μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες που συγκλόνισε τη χώρα μας και αποτέλεσε το έναυσμα για την ίδρυση της πρώτης ακτοπλοϊκής εταιρείας λαϊκής βάσης παγκοσμίως, όταν στις 10 Απριλίου 1967 δημιουργήθηκε η ΑΝΕΚ από το υστέρημα του κρητικού λαού, με πρωτεργάτη το Μητροπολίτη Ειρηναίο Γαλανάκη. Επίσης λόγω αυτού του ναυαγίου καθιερώθηκε το απαγορευτικό απόπλου των ακτοπλοϊκών πλοίων, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς.

Το ναυάγιο του Ηράκλειον σήμανε και το τέλος της μεγάλης εταιρείας των αδελφών Τυπάλδου. Ήταν ένα σκωτσέζικο δεξαμενόπλοιο του 1949, όπου το 1964 μετασκευάστηκε σε επιβατηγό – οχηματαγωγό και το 1965 δρομολογήθηκε στη γραμμή Πειραιάς – Χανιά.

Δείτε τη σπάνια έγχρωμη κινηματογραφική ταινία εποχής του 1965, με μία αναχώρηση από το λιμάνι του Πειραιά, η οποία πραγματοποιείται με τη συνδρομή ρυμουλκού. Λίγο νωρίτερα ναύτες βάφουν με κόκκινο χρώμα την ίσαλο γραμμή.

Ετικέτες
Εμφάνισε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close