Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης.
Αποδοχή
Αρχιπέλαγος, Η 1η ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης στην ΕλλάδαΑρχιπέλαγος, Η 1η ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης στην ΕλλάδαΑρχιπέλαγος, Η 1η ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα
  • ΝέαHot
    • Ακτοπλοϊα
    • Δελτία τύπου
    • Λιμενικά νέα
    • Εφοπλιστικά νέα
    • Διεθνής ενημέρωση
  • Διεθνή & Οικονομία
    • Ναυτιλιακές επενδύσεις
    • Κρουαζιέρα
    • Πλοία απ’ όλο τον κόσμο
    • Ναυτικά ατυχήματα
  • Ψηφιακοί Χάρτες
    • Λιμεναρχεία
    • Προξενικά Λιμεναρχεία
    • Χάρτης πλοίων ζωντανά
    • Αεροπλοϊα Ζωντανά
    • Χάρτης της Ελλάδος
  • Αφιερώματα
    • Συνεντεύξεις
    • Αφιερώματα πλοίων
    • Παρουσιάσεις πληρωμάτων
    • Ποντοπόρος Ναυτιλία
    • Multimedia
  • Επικοινωνία
Ανάγνωση: Εφοπλιστές: «Μια θάλασσα ευκαιρίες, για ναυτεργάτες χωρίς δικαιώματα»
Μοιράσου
Ειδοποίηση Δείτε περισσότερα
Font ResizerΑα
Αρχιπέλαγος, Η 1η ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης στην ΕλλάδαΑρχιπέλαγος, Η 1η ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα
Font ResizerΑα
Αναζήτηση
  • ΝέαHot
    • Ακτοπλοϊα
    • Δελτία τύπου
    • Λιμενικά νέα
    • Εφοπλιστικά νέα
    • Διεθνής ενημέρωση
  • Διεθνή & Οικονομία
    • Ναυτιλιακές επενδύσεις
    • Κρουαζιέρα
    • Πλοία απ’ όλο τον κόσμο
    • Ναυτικά ατυχήματα
  • Ψηφιακοί Χάρτες
    • Λιμεναρχεία
    • Προξενικά Λιμεναρχεία
    • Χάρτης πλοίων ζωντανά
    • Αεροπλοϊα Ζωντανά
    • Χάρτης της Ελλάδος
  • Αφιερώματα
    • Συνεντεύξεις
    • Αφιερώματα πλοίων
    • Παρουσιάσεις πληρωμάτων
    • Ποντοπόρος Ναυτιλία
    • Multimedia
  • Επικοινωνία
Ακολουθήστε μας
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Arxipelagos.gr | Νέα εμφάνιση & νέες λειτουργίες, Περιηγηθείτε σε σκοτεινή ξεκούραστη λειτουργία και ενημερωθείτε με push ειδοποιήσεις ...
Αρχιπέλαγος, Η 1η ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα > Blog > Blog > Εφοπλιστές: «Μια θάλασσα ευκαιρίες, για ναυτεργάτες χωρίς δικαιώματα»
BlogΔελτία τύπου

Εφοπλιστές: «Μια θάλασσα ευκαιρίες, για ναυτεργάτες χωρίς δικαιώματα»

Ενημερώθηκε: 14/02/2022 16:04
από Ομάδα Web
Μοιράσου
5 λεπτά ανάγνωσης
Μοιράσου

Στην Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης  Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), που πραγματοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2022, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, καταγράφηκε για άλλη μια φορά η επιθετικότητα των εφοπλιστών σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών.

Χαρακτηριστικές οι ψευδεπίγραφες δηλώσεις του απερχόμενου προέδρου της ΕΕΕ κ.Βενιάμη, ότι: «Βασική παράμετρος για την αναβίωση της ναυτοσύνης αποτελεί η βελτίωση της εικόνας του ναυτικού επαγγέλματος καθώς και η αναγκαία αναδιάρθρωση του συστήματος ναυτικής εκπαίδευσης λόγω των χρόνιων αδυναμιών που παρουσιάζει. Η ελληνική ναυτιλία μπορεί να αποτελέσει τη βάση ανάπτυξης της νέας γενιάς ναυτικών, αξιωματικών αλλά και κατώτερου πληρώματος, που θα μπορέσει να διακριθεί στο διεθνές εργασιακό στίβο, αξιοποιώντας την εξαίρετη φήμη που έχει η ναυτοσύνη των Ελλήνων και αποκομίζοντας επαγγελματικά οφέλη και προοπτικές».

Η πραγματικότητα που βιώνουν οι ναυτεργάτες στα ποντοπόρα καράβια είναι ότι με την εφαρμογή του αντεργατικού νόμου 2687/1953 και τις πάνω από 11 τροποποιήσεις του όρου 8 των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης, διαρκώς να χάνονται θέσεις εργασίας με ΣΣΕ και κοινωνική ασφάλιση.

Το  διαχρονικό ψεύτικο επιχείρημα των εφοπλιστών, των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και των υπουργών ναυτιλίας,  ότι με τις τροποποιήσεις του ν.2687/1953, θα αυξηθεί ο αριθμός των πλοίων με ελληνική σημαία και θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, έχει διατυπωθεί πάνω από 11 φορές.

Το αποτέλεσμα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, δεν οδήγησε στην αύξηση των υπό ελληνική σημαία πλοίων, αντίθετα χάθηκαν  χιλιάδες θέσεις εργασίας, για ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα. Διευρύνθηκε η ανασφάλιστη εργασία σε πάνω από το 75% των ναυτεργατών ανεξάρτητα από ποια χώρα προέρχονται, δημιούργησε πάνω από 1 δις ευρώ οργανικό έλλειμμα στο ΝΑΤ, με τραγικές συνέπειες στις συντάξεις, στην κοινωνική ασφάλιση.

Αυξάνεται διαρκώς ο κίνδυνο της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής, από την εντατικοποίηση της δουλειάς με τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις, τις απαιτήσεις των εφοπλιστών, τις επαγγελματικές ασθένειες και ατυχήματα, που δεν καταγράφονται.

Ο διακαής πόθος και η απαίτηση των εφοπλιστών είναι η πλήρη εφαρμογή των «διεθνών κρατούντων», για την ενίσχυση της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας, που σημαίνει φτηνός ναυτεργάτης, χωρίς κοινωνική ασφάλιση, για να συνεχίζεται και να ενισχύεται η κερδοφορία τους, να διατηρείτε η πρωτοκαθεδρία τους στην παγκόσμια ναυτιλία.

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και ο ν.4714/2020, που δίνει την δυνατότητα στα ποντοπόρα με ελληνική σημαία να μην εφαρμόζεται η ΣΣΕ κατά την κρίση του εφοπλιστή σε Γ’ Πλοιάρχους, Γ’ Μηχανικούς και πλήρωμα, αλλά να εφαρμόζονται οι διεθνείς συμβάσεις πείνας, αντίστοιχα προβλέπεται και για τη θέση του Α’ Πλοιάρχου.

Οι εφοπλιστές δεν δίστασαν με νόμους να εκμεταλλευτούν και τις συνθήκες της πανδημίας, όπως να μην εφαρμόζουν ούτε τους ελάχιστους ναυτεργάτες με δικαιώματα. Να συνεχίζεται ο πολύμηνος εγκλωβισμός για χιλιάδες ναυτεργάτες που δεν αντικαθίστανται, με χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο των εφοπλιστών, των κυβερνήσεων, για τον ασφαλή επαναπατρισμό τους, δημιουργώντας τραγικές συνθήκες στους ίδιους και τις οικογένειες τους.

Η επιθετικότητα και η αδιαλλαξία των εφοπλιστών στα ποντοπόρα καταγράφεται και στο γεγονός ότι αρνούνται από το 2010, οποιαδήποτε συζήτηση για την ανανέωση της ΣΣΕ. Η στάση τους οπλίζεται και από την διαχρονική υπονομευτική τακτική της ΠΝΟ, του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού, με τις συμφωνίες μαζί τους έναντι αμοιβής στην εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων για αλλοδαπούς ναυτεργάτες, αλλά και από τον τυχοδιωκτισμό του προέδρου της ΠΕΝΕΝ, με την τακτική του «λιγότερου κακού», βάζοντας την υπογραφή του από το 1994 έως το 2010 σε ΣΣΕ στα ποντοπόρα, για να εφαρμόζονται σε ελάχιστους ναυτεργάτες.

Η δημόσια ναυτική εκπαίδευση – μετεκπαίδευση συνεχίζει σε συνθήκες  τηλεκπαίδευσης, υποχρηματοδότησης, με ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και με τους αναχρονιστικούς κανονισμούς σπουδών. Με το νέο νομοσχέδιο που έχει προετοιμάσει το ίδρυμα Ευγενίδη, στην κατεύθυνση της σύμπραξης δημόσιου – ιδιωτικού τομέα όπως έχει εξαγγείλει ο υπουργός ναυτιλίας, οι σχολές θα μετατραπούν σε παραρτήματα μεγάλων εφοπλιστικών εταιρειών, που θα επενδύσουν για να εξασφαλίσουν την πλήρη υποταγή των ναυτεργατών στις συνθήκες γαλέρας, που επιδιώκουν να επιβάλλουν σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Παράλληλα θα ανθίζουν τα παράσιτα της ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης όπως βρίσκουν έδαφος και αυτή την περίοδο για να πουλάνε διπλώματα και πιστοποιητικά εκμεταλλευόμενοι τις απαράδεκτες συνθήκες, που διατηρούνται στη δημόσια εκπαίδευση.

Καλούμε τους ναυτεργάτες να δυναμώσουμε την οργάνωση και τον αγώνα για θέσεις εργασίας με ΣΣΕ, κοινωνική ασφάλιση. Καμία υποταγή στη πολιτική των εφοπλιστών, των πολιτικών και συνδικαλιστικών εκπροσώπων του

 

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

 

● ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

● ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»

● ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ Ε.Ν.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Έλληνες εφοπλιστές

Ενημερωθείτε άμεσα με ειδοποίηση !

Μείνετε ενημερωμένοι για κάθε ανάρτησή μας με μια απλή εγγραφή πατώντας το καμπανάκι στο κάτω μέρος της οθόνης σας.
Με την εγγραφή σας, συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης μας και αναγνωρίζετε τις πρακτικές προστασίας δεδομένων στην σελίδα Πολιτική απορρήτου μας. Μπορείτε να διαγραφείτε οποιαδήποτε στιγμή.
Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο
Facebook X LinkedIn Telegram Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Αλληλεπιδράστε για το άρθρο !
Αγαπημένο0
Λύπη0
Ευτυχία0
Νύστα0
Χαρά0
Θυμός0
Έκπληξη0
από Ομάδα Web
Ακολουθήστε:
Το Αρχιπέλαγος είναι η πρώτη και μοναδική πύλη ενημέρωσης που δημιουργήθηκε από μια ομάδα γεμάτη δημιουργική ενέργεια και αγάπη για την Ελληνική Ναυτιλία.
Προηγούμενο άρθρο Attica Group – Επεσε στο νερό το νεότευκτο catamaran AERO 1
Επόμενο άρθρο Ανοιχτή επιστολή στην ΕΕΕ για την υπογραφή ΣΣΕ

Συνδεθείτε μαζί μας

23κΜου αρέσει
305Ακολούθησε
46.6κΕγγραφείτε
TelegramΑκολούθησε
https://arxipelagos.gr/wp-content/uploads/2025/01/Ventouris-Arxipelagos-Ad.webm

Ροή ειδήσεων

Aroya Cruises
Πρόγραμμα Aroya Cruises 2027
Blog 39 λεπτά πριν
Crown Iris
Ακυρώθηκε το πρόγραμμα του Crown Iris μέχρι 23 Απριλίου
Blog 48 λεπτά πριν
N.C.L. Norwegian Luna
Η N.C.L. παρέλαβε το Norwegian Luna
Blog 59 λεπτά πριν
Disney Adventure
Εγκαινιάστηκε το Disney Adventure
Blog 1 ώρα πριν
ergasies limani aiginas 1536x864 optimized
Σε εξέλιξη έργο αναβάθμισης στον Κεντρικό Λιμένα Αίγινας
Blog 3 ώρες πριν

Στην ίδια κατηγορία

BlogΚρουαζιέρα

Το Ponant από το Σεπτέμβριο στο Αιγαίο

από Sakis Antoniou 4 έτη πριν
ANDROS QUEEN
BlogΔελτία τύπου

ΑΚΥΡΩΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ Ε/Γ – Ο/Γ ΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΙΝ Ν.Α. 633 ΛΟΓΩ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ

από Ομάδα Web 2 μήνες πριν
BlogΚρουαζιέρα

Προς παροπλισμό το Mein Schiff 5

από Sakis Antoniou 4 έτη πριν
/ Arxipelagos /
Έχοντας ως προτεραιότητα την ενημέρωση και την άρτια παρουσίαση τόσο των θεμάτων αλλά και τις αισθητικής της ιστοσελίδας μας, η REDPLUS+ Digital Marketing Agency επιμελήθηκε τον ανασχεδιασμό και την αναβάθμιση της αγαπημένης πύλης ενημέρωσης Arxipelagos.gr

Top Κατηγορίες

  • Κρουαζιέρα
  • Ακτοπλοϊα
  • Δελτία τύπου
  • Εφοπλιστικά νέα
  • Λιμενικά νέα

Επιλεγμένα θέματα

  • Αφιερώματα πλοίων
  • Βίντεο πλοίων
  • Επιλογές συντακτών
  • Παρουσιάσεις πληρωμάτων
  • Πλοία απ’ όλο τον κόσμο
Ειδοποιήσεις Push
Μείνετε ενημερωμένοι για κάθε ανάρτησή μας με μια απλή εγγραφή πατώντας το καμπανάκι στο κάτω μέρος της οθόνης σας.
Ακολουθήστε μας
|| WE ARE BRAND REDPLUS.GR ||
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου, GDPR
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Χάσατε τον κωδικό σας;