Δελτία τύπουBlog

Επιστολή Πλακιωτάκη να εμβολιαστούν Ναυτικοί & Πλοηγοί

Επιστολή στην πρόεδρο τη Μαρία Θεοδωρίδου, Πρόεδρο Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έστειλε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης ζητώντας να ενταχθούν άμεσα οι Έλληνες ναυτικοί στο πρόγραμμα εμβολιασμού.

Όπως αναφέρει ο υπουργός ο αριθμός των απασχολούμενων ναυτικών ανέρχεται στα 7.000 άτομα στην ακτοπλοΐα και 5.500 άτομα στην ποντοπόρο ναυτιλία και υπογραμμίζει: “Θα επιθυμούσα να σημειώσω ότι, από την αρχή της πανδημίας, οι ναυτικοί έχουν διεθνώς αναγνωρισθεί ως «ουσιώδεις εργαζόμενοι» (key workers) λόγω της ουσιαστικής συμβολής τους στην ομαλή διακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο”.

Επίσης, ζητά τον εμβολιασμό των πλοηγών και των μελών του πληρώματος των σκαφών που χρησιμοποιούνται για την μετάβασή τους καθημερινά στα υπόχρεα προς πλοήγηση πλοία προέρχονται από εξωτερικό.

 

Η επιστολή του υπουργού

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής:
Αξιότιμη κα Πρόεδρε,

Όπως είναι γνωστό, η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει, πέραν των υγειονομικών ζητημάτων, πληθώρα δυσλειτουργιών σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Η υγειονομική κρίση έχει επηρεάσει και τον τομέα της ναυτιλίας, ειδικότερα δε τους ναυτικούς που απασχολούνται τόσο στην ακτοπλοΐα όσο και την ποντοπόρο ναυτιλία, τομείς κρίσιμους για την Χώρα μας.

Θα επιθυμούσα να σημειώσω ότι, από την αρχή της πανδημίας, οι ναυτικοί έχουν διεθνώς αναγνωρισθεί ως «ουσιώδεις εργαζόμενοι» (key workers) λόγω της ουσιαστικής συμβολής τους στην ομαλή διακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Ωστόσο, η επίτευξη ενός τέτοιου σκοπού επιβάλλει την ταχεία υγειονομική τους θωράκιση, γεγονός το οποίο θα συμβάλει αποτελεσματικά στην εξακολούθηση απασχόλησης των ναυτικών αλλά και την απαραίτητη αντικατάσταση των πληρωμάτων, όπου και αν αυτά υπηρετούν.

Υπ΄ αυτό το πρίσμα, και με γνώμονα την εξασφάλιση υγειονομικά ασφαλών θαλασσίων μεταφορών, είναι επιτακτική η ανάγκη της εξέτασης από την Επιτροπή σας του θέματος της άμεσης ένταξης των Ελλήνων ναυτικών στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού. Αναμφίβολα, η πρόταση αυτή θα αποτελέσει την κύρια προϋπόθεση για την εξακολούθηση δραστηριοποίησης των πλοίων τόσο στον ακτοπλοϊκό κλάδο, ιδιαίτερα ενόψει της επικείμενης έναρξης της θερινής περιόδου, όσο και σε εκείνον της ποντοπόρου ναυτιλίας η οποία αποτελεί τον πλέον δυναμικό τομέα διεθνούς δραστηριοποίησης της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας.

Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι ο αριθμός των απασχολούμενων ναυτικών ανέρχεται στα 7.000 άτομα στην ακτοπλοΐα και 5.500 άτομα στην ποντοπόρο ναυτιλία.

Τέλος, δράττομαι της ευκαιρίας να θέσω υπόψη της Επιτροπής και το ομοίως σημαντικό ζήτημα του εμβολιασμού μιας ακόμη κατηγορίας ναυτικού προσωπικού, δηλ. εκείνης των πλοηγών και των μελών του πληρώματος των σκαφών που χρησιμοποιούνται για την μετάβασή τους καθημερινά στα υπόχρεα προς πλοήγηση πλοία προέρχονται από εξωτερικό. Πρόκειται για έναν μικρό αριθμό απασχολουμένων (συνολικά περί τα 130 άτομα), των οποίων όμως η συνεισφορά στην απρόσκοπτη λειτουργία του εθνικού λιμενικού συστήματος και, κατ΄ επέκταση, στην διατήρηση της δια θαλάσσης διακινούμενης εφοδιαστικής αλυσίδας, είναι ανεκτίμητη. Δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων του ναυτικού επαγγέλματος, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής παραμένουν στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω συνεργασία αναφορικά με τον κατάλληλο και έγκαιρο προγραμματισμό του προτεινόμενου εμβολιασμού.

Ο Υπουργός Ιωάννης Πλακιωτάκης

 

Του Μηνά Τσαμόπουλου

newmoney.gr

Εμφάνισε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Ένα σχόλιο

  1. Καλό θα ήταν κύριε πλακίωτακη !!!! Να κοιτάξετε την ασφάλεια των ναυτικών που δουλεύουν σε κάθε ασφαλιστική εταιρεία που κάθε λίγο και λιγάκι τους στέλνουν μέσα στο στόμα του λύκου στις χώρες με υψηλούς κινδύνους πειρατείας από το να βάζουν φρουρούς επάνω .και η κάθε οικογένεια να ζει με την αγωνία μέχρι να ξανά γύρισει πίσω στην πατρίδα και στο σπίτι του. Δεύτερον για ποιο λόγο τόσα χρόνια δεν μπαίνουν γιατροί μέσα σε αυτά τα βαπόρια φορτηγά, τάνκερ κ.α σας ρωτώ? Και υποτίθεται ότι γιατροί είναι οι αξιωματικοί που υπάρχουν επάνω!!! Έχουν τελειώσει ιατρική? Η θα περιμένουν να φτάσουν σε κάποιο λιμάνι και εάν τους δεχτούν !!!! Και μετά λέτε ότι όλοι εσείς είστε κοντά στους ναυτικούς!!! Κανένας σας δεν ενδιαφέρεται κανένας σας δεν ζει την αγωνία τους και το ανχος τους!!! Τους θυμάστε μόνο την μέρα του Αγίου Νικολάου !!! Μεγάλη σας ντροπή . Όλοι είστε πίσω από ένα γραφείο και στα σπίτια σας!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Share This