Μια πιθανή εκεχειρία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, που αναμένεται να ξεκινήσει αυτή την Κυριακή, φέρνει ελπίδες για την ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα της Ερυθράς Θάλασσας, αν και οι Χούτι αντάρτες στην Υεμένη παραμένουν αμετακίνητοι στις απαιτήσεις τους για τον τερματισμό των επιθέσεων σε εμπορικά πλοία.
Η συνολική συμφωνία, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τον Πρωθυπουργό του Κατάρ, περιλαμβάνει εξάμηνη αρχική εκεχειρία και σταδιακή απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα. Η συμφωνία προέκυψε μετά από 96 ώρες εντατικών διαπραγματεύσεων, με τη συμμετοχή Αιγύπτιων και Καταριανών διαμεσολαβητών και εκπροσώπων των ΗΠΑ.
Οι ενδιαφερόμενοι στον ναυτιλιακό κλάδο παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, καθώς η συμφωνία μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής για τα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου από τις 7 Οκτωβρίου 2023 έχουν σημειωθεί πολλές επιθέσεις με drones και πυραύλους. Οι επιθέσεις αυτές ανάγκασαν μεγάλο μέρος του παγκόσμιου εμπορίου να παρακάμψει το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας, αυξάνοντας σημαντικά τους χρόνους ταξιδιού, το κόστος και τις εκπομπές ρύπων.
Ωστόσο, οι Χούτι δυνάμεις στην Υεμένη έχουν θέσει αυστηρούς όρους για τη διακοπή των ναυτικών επιθέσεων. Εκπρόσωπός τους δήλωσε ότι οι στρατιωτικές τους ενέργειες θα σταματήσουν μόνο όταν «τερματιστούν όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις από τις IDF, αρθεί ο αποκλεισμός στη Γάζα, επιτραπεί η ελεύθερη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, αποσυρθούν τα κατεχόμενα εδάφη στη Γάζα και σταματήσουν όλες οι στρατιωτικές ενέργειες των Ηνωμένου Βασιλείου, ΗΠΑ και Ισραήλ στην Υεμένη».
Ο ναυτιλιακός κλάδος παραμένει επιφυλακτικός. Ο Lars H. Barstad, CEO της Frontline (FRO), δήλωσε ότι οι πλοιοκτήτες είναι απίθανο να ρισκάρουν τα πληρώματά τους και τα πλοία τους έως ότου η ασφάλεια είναι απολύτως εγγυημένη.
Οι ευρύτερες επιπτώσεις της συμφωνίας για τη σταθερότητα της περιοχής ξεπερνούν τις ναυτιλιακές ανησυχίες, με πιθανότητες αποκλιμάκωσης των εντάσεων που έχουν προκαλέσει συγκρούσεις σε πολλές περιοχές, όπως ο Λίβανος, η Συρία, η Υεμένη και το Ιράκ.