BlogΑφιερώματα πλοίων

ΕΓ/ΟΓ ΦΟΙΒΟΣ – Αφιέρωμα στο πλοίο

Ο Φοίβος του Αργοσαρωνικού

ΦΟΙΒΟΣ.. ένα βαποράκι πιστό και απόλυτα συνεπές στα δρομολόγιά του, εξυπηρετεί από το 2005 αδιάκοπα και ακούραστα το νησί της Αίγινας και από φέτος (2014), μέσω της κοινοπραξίας των πλοίων του Σαρωνικού και τα άλλα όμορφα λιμάνια του Αργοσαρωνικού.

Cpt Σωτήρης Γκλιάτης

Η αποστολή του arxipelagos κατόπιν συνεννόησης με την οικογένεια Λεφάκη αλλά και με την ψυχή του καραβιού και της NOVA FERRIES, Cpt Σωτήρη Γκλιάτη, ταξίδεψε με τον κόκκινο ΦΟΙΒΟ στις 21 Ιανουαρίου 2014 για τη γραφική Αίγινα και κατέγραψε στους φακούς της κάθε ξεχωριστή στιγμή και κάθε ξεχωριστό σημείο του αγαπημένου πλοίου του Αργοσαρωνικού.

Αγαπημένος ο ΦΟΙΒΟΣ για τους κατοίκους και ταξιδιώτες της Αίγινας, καθώς εδώ και αρκετά χρόνια εξυπηρετεί το νησί με αρκετά δρομολόγια ημερησίως, ώστε το καράβι να έχει αποκτήσει τον τίτλο του πιο πολυσύχναστου Επιβατηγού-Οχηματαγωγού στο λιμάνι του Πειραιά! Είναι σπάνιο για έναν επισκέπτη του Πειραιά να μην έχει απολαύσει έναν απόπλου ή έναν κατάπλου του κόκκινου πλοίου.

Λίγα λόγια για την ιστορία του πλοίου..

Η εταιρία  NOVA FERRIES της οικογένειας Λεφάκη, με μακρά ιστορία στις γραμμές του Αργοσαρωνικού, έκανε ένα νέο ξεκίνημα το 2004 με την αγορά του F/B PUNTA EUROPA από την Ισπανία. Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου το πλοίο με το νέο του όνομα ΦΟΙΒΟΣ, κατέπλευσε στον Πειραιά και ξεκίνησε η εκτεταμένη μετασκευή και ανακαίνιση του. Μαζί με το ΦΟΙΒΟΣ ήρθε και το αδελφό πλοίο ΑΘΗΝΑ (F/B BAHIA DE CEUTA) του οποίου τη διαχείρηση ανέλαβε η εταιρία του κ. Κώστα Αγαπητού. Και τα δύο πλοία βαμμένα στο κόκκινο ξεκίνησαν δρομολόγια στις γραμμές του Αργοσαρωνικού την ’νοιξη του 2005.

ΦΟΙΒΟΣ

Ο ΦΟΙΒΟΣ ναυπηγήθηκε το 1980 στα Ισπανικά ναυπηγεία Hijos de J. Barreras S.A., στην πόλη Vigo με αριθμό ναυπήγησης No 1455. Ναυπηγήθηκε με προδιαγραφές για ταξίδια ανοιχτής θαλάσσης γι αυτό και είναι αξιόπλοο, καλοτάξιδο με δυνατότητες για πολλές γραμμές μεσαίων αποστάσεων στην Ελλάδα.
Έχει μήκος μεταξύ καθέτων 90 m, ενώ το ολικό μήκος ορίζεται στα 99,50 m. Το πλάτος είναι 17 m και το βάθος φτάνει στα 4,90 m. Η γάστρα του έχει μια αξιοσημείωτη ιδιαιτερότητα την οποία παρατηρήσαμε από κοντά, όταν το πλοίο είχε μπει για τον ετήσιο δεξαμενισμό του στην πέτρινη δεξαμενή Βασιλειάδη: Το μέγιστο πλάτος της γάστρας καταλαμβάνει μόνο 2 μέτρα στο μήκος, βοηθώντας έτσι σημαντικά στην υδροδυναμική συμπεριφορά του σκάφους.

Το πλοίο πέραν του κεντρικού κύριου καταπέλτη, διαθέτει δύο πλευρικούς μικρούς για τους επιβάτες, ενώ κατά τη διάρκεια της μετασκευής του το 2004 προστέθηκε κι ένας πλευρικός από την αριστερή πλευρά, για τις προσεγγίσεις με πλαγιοδέτηση στο λιμάνι της Ύδρας, τον πρώτο καιρό της καριέρας του στα ελληνικά νερά.

Μεταφέρει 1180 επιβάτες το καλοκαίρι, ενώ τους χειμερινούς μήνες η χωρητικότητα φτάνει στους 1050 επιβάτες. Το garage μπορεί να χωρέσει εώς 125 Ι.Χ. οχήματα (95 στο κεντρικό garage και 30 στις πλευρικές ράμπες)

Στη Γέφυρα..

Η ψυχή του «Φοίβου» και εμπνευστής της «Φοιβο-μανίας» είναι ο Καπετάνιος του, Cpt Σωτήρης Γκλιάτης που βρίσκεται στο πλοίο πάνω από 8,5 χρόνια. Κρατά άριστες σχέσεις με το Πλήρωμά του, το οποίο τον εκτιμά ιδιαιτέρως και τον σέβεται. Τον Καπετάν Σωτήρη τον γνωρίζουμε σχεδόν τρία χρόνια, όταν είχαμε ξαναταξιδέψει μαζί του μέχρι την Αίγινα το Σεπτέμβριο του 2011. Τότε μας είχε διηγηθεί σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην κάμερα του Αρχιπέλαγος, όλη την προσωπική του πορεία στη θάλασσα.

Μια πορεία γεμάτη σπάνιες εμπειρίες και μοναδικές στιγμές, από το πως ξεκίνησε στα καράβια, μέχρι το ΦΟΙΒΟ. Γέννημα-θρέμμα από την πανέμορφη Μονεμβασιά της Λακωνίας, ο Καπετάν Σωτήρης είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο κράμα ανθρώπου και Πλοιάρχου. Πάντα με το ζεστό χαμόγελο που αντανακλά την ανοιχτή του καρδιά, μας υποδέχεται στη φιλόξενη Γέφυρα του καμαριού της NOVA FERRIES. Μας παραχώρησε ακόμη μια συνέντευξη όπου μας μίλησε για τη μεγάλη του αγάπη, το αξιαγάπητο βαποράκι ΦΟΙΒΟ!

Oι Δόκιμοι Φωτεινή Μπήτρου και Ευαγγελία Γαλειφού, με τον Cpt Σωτήρη Γκλιάτη.

Την ολιγομελή ομάδα της Γέφυρας συμπληρώνουν ο Cpt Κώστας Χατζόπουλος, Υποπλοίαρχος και οι Δόκιμοι Φωτεινή Μπήτρου και Ευαγγελία Γαλειφού.

Η Γέφυρα του πλοίου, κλασική και λιτή με υπέροχα παλαιού τύπου χειριστήρια, δίκην τηλεγράφου, έχοντας ακόμη τις εντολές στην ισπανική γλώσσα. Εντυπωσιακό όταν χρησιμοποιούνται, η αίσθηση και ο θόρυβος που κάνουν κατά τις αλλαγές, στιγμές που έχουν καταγραφεί με ολοζώντανο ήχο και εικόνα στα βίντεο του αφιερώματος!

Σαλπάρουμε για Αίγινα..

Ο Καπετάν Σωτήρης στην ανοιχτή βαρδιόλα φωνάζει «Μόλα Όλα» και οι κάβοι λύνουν, ο καταπέλτης σηκώνεται και η αριστερή άγκυρα βιράρει, για να ξεκολλήσει ο ΦΟΙΒΟΣ από τη γωνία της Ακτής Τζελέπη, μιας ιστορικής θέσης όπου έδεναν στο παρελθόν βαπόρια θρύλοι, όπως το  ΜΙΜΙΚΑ, το ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ ,το ΝΑΪΑΣ, το ΝΑΪΑΣ ΙΙ και τόσα άλλα παλαιότερα..

Μία ημερήσια εκδρομή με το ΦΟΙΒΟ μέχρι την Αίγινα, τα  Μέθανα και τον Πόρο, είναι ο,τι καλύτερο και πιο εύκολο για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου που θέλουν να ξεφύγουν από την καθημερινότητα, βιώνοντας εκπληκτικές εικόνες. Στην Αίγινα για προσκύνημα στον Ιερό Ναό του Πολιούχου του νησιού, Αγίου Νεκταρίου καθώς και για αγορές στα ντόπια προϊόντα που παράγονται με βάση το φυστίκι Αιγίνης και στον Πόρο για θαλασσινό μπάνιο στις πεντακάθαρες παραλίες του νησιού. Στα Μέθανα για θαλασσινές γεύσεις στις παραδοσιακές ψαροταβέρνες.

Οι χαρισματικοί χώροι του πλοίου εξωτερικά..

Ο χαρισματικός ΦΟΙΒΟΣ προσφέρει στον ταξιδιώτη μοναδικές ανέσεις για όλα τα γούστα. Οι Καραβολάτρες, νοσταλγοί των παρελθοντικών ακτοπλοϊκών δεκαετιών, θαυμάζουν στο ΦΟΙΒΟ τις κλασικές, εξωτερικές γραμμές του,  που προέρχονται από τη ναυπηγική της Ισπανίας, των αρχών της δεκαετίας του ’80. Με τις αρμονικές αυτές γραμμές ο ΦΟΙΒΟΣ τραβά τα βλέμματα και γίνεται ερωτεύσιμος από την πρώτη στιγμή. Οι δύο τσιμινιέρες με την κλασική πλώρη και την πρύμνη καθώς και τη γυρτή Γέφυρα με τις ανοιχτές βαρδιόλες, συμπληρώνουν και δένουν τόσο αρμονικά, που χαρίζουν στο βαποράκι περισσή χάρη και ομορφιά. Τα ανοιχτά καταστρώματα προσφέρουν ήλιο και θάλασσα στους ταξιδιώτες και έτσι οι διακοπές, όπως λέει και ο Καπετάν Σωτήρης, ξεκινούν από την είσοδο του επιβάτη στο πλοίο.

..και εσωτερικά

Στους εσωτερικούς χώρους του το ΕΓ/ΟΓ ΦΟΙΒΟΣ κρύβει μεγάλες εκπλήξεις, καθώς κανείς δεν περιμένει από ένα πλοίο μικρομεσαίου μεγέθους να διαθέτει τόσα πολλά και  μεγάλα σαλόνια. Οι σύγχρονοι επιβάτες ζητούν σε ένα ταξίδι ιδιαίτερη άνεση, ηρεμία και υγιές περιβάλλον, στοιχεία που ο ΦΟΙΒΟΣ προσφέρει απλόχερα, καθώς όλοι του οι εσωτερικοί χώροι φτιάχτηκαν από την αρχή, βάσει των νέων τάσεων στις απαιτήσεις της άνεσης και της ασφάλειας.
Η κ. Λεφάκη επιμελήθηκε προσωπικά με γούστο και μεράκι τα  σαλόνια του ΦΟΙΒΟΣ, τα ιδιαίτερα χρώματα και τα ποιοτικά υλικά. Είναι το πρώτο πλοίο στη γραμμή που απέκτησε κυλιόμενη κλίμακα επιβατών και βοήθησε έτσι σημαντικά τους ταξιδιώτες. Ανεβαίνοντας με την κυλιόμενη κλίμακα, βρισκόμαστε στο χώρο της υποδοχής. Το πλοίο διαθέτει 5 εσωτερικά σαλόνια, που ξεχωρίζει το καθένα με τους χρωματικούς συνδυασμούς του: μπροστά εντυπωσιαζόμαστε από το κόκκινο πλωριό σαλόνι με την ονομασία «ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ».

«ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ».

Απολαμβάνουμε έναν άριστο ελληνικό καφέ,  θαυμάζοντας τις ρετρό εικόνες του παλαιού Πειραιά, που κοσμούν σε κάθε σημείο το θεματικό χώρο. Στο μέσο του πρώτου επιπέδου με τους εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους συναντάμε το «Μπλε» σαλόνι όπου λόγω των φωτεινών χρωμάτων και της μεγάλης άνεσης, προτιμούν να το χρησιμοποιούν οι λιλιπούτειοι επιβάτες! Πρύμα βρίσκεται το «Πράσινο» σαλόνι. Εκεί είναι τοποθετημένος και ο χώρος της υποδοχής και του λογιστηρίου. Πίσω από το λογιστήριο συναντάμε τον Α’ Οικονομικό κ. Βασίλη Μηνατση, ενώ πίσω από τη reception τον Προϊστάμενο Αρχιθαλαμηπόλο κ. Παναγιώτη Κουντούρη. Ανεβαίνουμε ένα επίπεδο επάνω και απολαμβάνουμε μοναδική άνεση στο «Κίτρινο» σαλόνι μπροστά και στο «Βαθύ πράσινο» σαλόνι πρύμα. Πέντε μεγάλοι χώροι συνολικά στο καράβι, που ξεκουράζουν τον επιβάτη και του προσφέρουν μοναδικό ταξίδι.

Στην καρδιά του πλοίου..

Κατεβαίνοντας στην καρδιά του ΦΟΙΒΟΣ, εκεί όπου εργάζονται με ψυχή οι δύο κύριες μπαταριστές μηχανές του DEUTZ – BARRERAS ισχύος 4.400 Hp η καθεμία, 12κύλινδρες V,  καταγράφουμε στους φακούς τους χώρους των μηχανών, οι οποίοι μας εντυπωσιάζουν. Οι μηχανές τρέχουν το πλοίο με ταχύτητα 18 κόμβων την ώρα. Ακόμη συναντάμε τις τρεις ηλεκτρογεννήτριες DEUTZ 500 KVA Ισπανικής κατασκευής κι αυτές όπως επίσης και ένα bowthruster ισχύος 550 kw.

Ο ’ρχοντας των μηχανών είναι ο Α’ Μηχανικός του πλοίου Μαστρό – Αναστάσιος Αθανασίου  όπου βρίσκεται στο πλοίο από το 2005. Με καταγωγή από την Αίγινα, ο κ. Αθανασίου εργάζεται στην εταιρία από Δόκιμος από το 1983. Το πρώτο του πλοίο ήταν το ιστορικό ΕΥΤΥΧΙΑ της ίδιας εταιρίας. Μας έκανε την τιμή να μας παραχωρήσει συνέντευξη στην κάμερα του Αρχιπέλαγος και να μας πει δυο λόγια τόσο για τα μηχανικά μέρη του πλοίου όσο και για την προσωπική του πορεία στις γραμμές του Αργοσαρωνικού.

Τα team της Μηχανής.

Την υπόλοιπη ομάδα της μηχανής συμπληρώνουν οι κ.κ. Ευάγγελος Καμηνάρης Β’ Μηχανικός, Σπύρος Νιάτσης Γ’ Μηχανικός, Δημήτρης Ζαφείρης Α’ Μηχανοδηγός και Γιάννης Κονδυλάς Καθαριστής.

Το Πλήρωμα Καταστρώματος.

Στον καταπέλτη γνωρίσαμε την ομάδα της κουβέρτας.  Το Ναύκληρο κ. Τάσο Κονδυλά, τον Υποναύκληρο κ. Τάσο Ζαφείρη και τους Ναύτες κ.κ. Χρήστο Καρβέλα, Ανδρέα Μητσάρα και Δημήτρη Χελιώτη.

Η ολοκλήρωση του ταξιδιού..

Ένα ακόμη υπέροχο ταξίδι με τον κατακόκκινο και πολυσύχναστο επισκέπτη του Αργοσαρωνικού  ΕΓ/ΟΓ ΦΟΙΒΟΣ, ολοκληρώθηκε. Ο ΦΟΙΒΟΣ κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας και πάντα θα ταξιδεύουμε μαζί του στο Σαρωνικό, πίνοντας πρωινό καφέ στη Γέφυρα με τον εξαιρετικό μας φίλο Cpt Σωτήρη.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΡΑΙΑ

 

ΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ

 

ΑΦΙΞΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

 

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ

 

ΑΦΙΞΗ ΣΤΟΝ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ & ΤΕΛΟΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

 

 

 

 

ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

 

 

 

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΛΟΙΑΡΧΟΥ

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Α’ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ

 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΙΒΟΣ

 

 

 

 

 

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟYΜΕ ΤΗ NOVA FERRIES

Και ιδιαιτέρως τον εκπρόσωπο της εφοπλιστικής οικογένειας Λεφάκη, κ. Ιωσήφ Λεφάκη.

ΤΕΛΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟYΜΕ ΘΕΡΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤO Ε/Γ-Ο/Γ ΦΟΙΒΟΣ :

  • Τον κ. Πλοίαρχο, Καπετάν Σωτήρη Γκλιάτη,
  • Τον κ. Ύπαρχο, Καπετάν Κώστα Χατζόπουλο ,
  • Τον κ. Α’ Μηχανικό, Μαστρό Αναστάσιο Αθανασίου ,

Όλους τους Αξιωματικούς και το Πλήρωμα του πλοίου ΦΟΙΒΟΣ για την υπέροχη και ιδιαίτερα ζεστή φιλοξενία καθώς και για τη σημαντική συμβολή τους στην πραγματοποίηση του αφιερώματος!,

Για την πραγματοποίηση του αφιερώματοs συμμετείχαν οι

  • Σίμος Μιχάλογλου, Αντώνης Μέγγουλης:Κάμερα
  • Αντώνης Μέγγουλης : Φωτογράφιση
  • Σίμος Μιχάλογλου: Συνέντευξη
  • Λίνα Ζαφείρη : Σημειώσεις
  • Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος: Montage, Computer. Graphics Animation,
  • Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος: Aerial photography

Ήταν μια παραγωγή του arxipelagos.com σε συνεργασία με την NOVA FERRIES

Εμφάνισε περισσότερα

Konstantinos Papadopoulos

Το Αρχιπέλαγος είναι η μεγαλύτερη ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα. Με χιλιάδες αναγνώστες καθημερινά από όλο τον κόσμο και εκατοντάδες αναδημοσιεύσεις. Στηρίζουμε την ναυτιλία μας , στηρίζουμε την Ελλάδα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close