Μήνυμα ισχύος και συνεργασίας με την Ελλάδα η παρουσία του γαλλικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο Ενδεχόμενο να βρεθεί στον Πειραιά το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο την 25η Μαρτίου.
Να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τον άξονα ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επιθυμούν Ελλάδα και Γαλλία, με τις γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις να κάνουν όλο και πιο αισθητή την παρουσία τους στην περιοχή.
Οι ελληνογαλλικές σχέσεις βρίσκονται θα λέγαμε στο καλύτερο δυνατό σημείο, με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Εμάνουελ Μακρόν να έχουν κοινό όραμα για την Μεσόγειο και τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί, να υλοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών.
Δεν είναι μόνο η απόκτηση από τη χώρα μας των Rafale ή η συμφωνία για την απόκτηση των φρεγατών Belh@rra, Αθήνα και Παρίσι επιδιώκουν τη δημιουργία ενός ισχυρότατου πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ως ανάχωμα στον τουρκικό αναθεωρητισμό και τις συνθήκες ανάφλεξης που δημιουργεί.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές και οι γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις, μετά και τις επαφές του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου με τον Γάλλο ομόλογό του Thierry Burkhard, προχωρούν σε ακόμα περισσότερες κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, στέλνοντας μήνυμα συνεργασίας. Μάλιστα, αυτές τις ημέρες έχει καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και θα παραμείνει έως την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, η γαλλική φρεγάτα FREMM, «Provence» ενόψει της πραγματοποίησης ασκήσεων με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης επισκέφθηκαν την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, την Φρεγάτα του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού κατόπιν πρόσκλησης του Πρέσβη της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Πατρίκ Μεζονάβ και του Κυβερνήτη αυτής Πλοιάρχου Νικολά Βάντεμπρουκ.
Το επόμενο «χτύπημα» Ελλάδας και Γαλλίας θα έρθει από την Κρήτη, όπου στα μέσα Φεβρουαρίου θα πλεύσει νότια της Μεγαλονήσου το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle, στο πλαίσιο της αποστολής «Clemenceau 2022», σε μια νέα κίνηση υψηλού συμβολισμού, αλλά και ουσιαστική, με τα ελληνικά και τα γαλλικά μαχητικά να πετούν φτερό με φτερό στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Αν και το Charles De Gaulle θα βρεθεί στην Ανατολική Μεσόγειο για την επιχείρηση «Inherent Resolve» απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος, η παρουσία του στα ελληνικά νερά, όπως και άλλων πλοίων του γαλλικού ναυτικού και η συνεκπαίδευση με το Πολεμικό μας Ναυτικό και την Πολεμική μας Αεροπορία, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα για την ελληνογαλλική συνεργασία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, τα νεοαποκτηθέντα Rafale της Πολεμικής μας Αεροπορίας θα εκτελέσουν κοινά γυμνάσια με τα γαλλικά «αδέρφια» τους σε όλο το Αρχιπέλαγος, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι η γαλλική συνεργασία στην περιοχή εδραιώνεται και αναβαθμίζεται συνεχώς σε όλους τους τομείς.
Μάλιστα, πηγές του υπουργείου Άμυνας ανέφεραν πως το γαλλικό αεροπλανοφόρο και η αρμάδα που το συνοδεύει, ενδέχεται κατά την επιστροφή τους από την επιχείρηση «Inherent Resolve», να αγκυροβολήσουν στην Ελλάδα και μάλιστα έξω από το λιμάνι του Πειραιά. Αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να συμπέσει και με τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με το γαλλικά πλοία να υψώνουν τις σημαίες τους μαζί με τις ελληνικές και τα γαλλικά Rafale να πετούν όπως και πέρυσι πάνω από την Αθήνα, φτερό με φτερό με τα ελληνικά μαχητικά.