Εφοπλιστικά νέαBlog

Αποζημίωση σε Τούρκους για επιταγή της Τήλος

Πτυχή της αντιδικίας μεταξύ των μετόχων της ναυτιλιακής εταιρείας «Τήλος Ακτοπλοϊκή Ναυτική Εταιρεία» στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας μετέχουν με ποσοστό 51% γνωστός επιχειρηματίας της Ρόδου και με ποσοστό 49% Τούρκοι επιχειρηματίες, απασχόλησε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου.
Με απόφαση που εξέδωσε το δικαστήριο εντέλλεται ο Ροδίτης να αποζημιώσει με το ποσό των 470.000 ευρώ τουρκική εταιρεία, ενώ τα 100.000 ευρώ της επιδικασθείσας αποζημίωσης είναι προσωρινά εκτελεστά.
Ο Ροδίτης μέτοχος, διατείνεται ότι χρησιμοποιήθηκε ουσιαστικά ως μπροστάρης από τους Τούρκους προκειμένου να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα στο νησί και να αποφύγουν τους περιορισμούς που θέτει η κείμενη νομοθεσία.
Θυμίζουμε ότι ο ημεδαπός μέτοχος της εταιρείας υπέβαλε την 30ή Μαρτίου 2018 ενώπιον της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου μήνυση κατά 4 Τούρκων και της εταιρείας με την επωνυμία ANTAR RAZARLAMA DAAGITIM TICARET TURIZM ITHALAT IHRACAT ANONIM SERKETI με έδρα στην πόλη Φετιγιέ Τουρκίας.
Διατείνεται ότι τέλεσαν εις βάρος του και εις βάρος της εταιρείας «Τήλος Ακτοπλοϊκή Ναυτική Εταιρεία» τις αξιόποινες πράξεις της κακουργηματικής πλαστογραφίας μετά χρήσεως και της κακουργηματικής απάτης.
Ακολούθησε η υποβολή ανακοπών εις βάρος διαταγών πληρωμής που εξέδωσαν εις βάρος του οι αντίδικοί του.
Η πλευρά των Τούρκων διατείνεται ότι ο ένας εξ’ αυτών από την σύσταση της εταιρείας έχει καταβάλει το ποσό των 11.700 €, το οποίο αντιστοιχεί σε 117 μετοχές της και επιπλέον το συνολικό ποσό των 889.600 €, είτε αμέσως, μέσω δικών του εμβασμάτων, είτε εμμέσως μέσω εμβασμάτων τρίτων, φυσικών και νομικών προσώπων.

Ο Ροδίτης αντίδικος, όπως υποστηρίζουν, τους παρέδωσε πέντε λευκές επιταγές φέρουσες σφραγίδα και υπογραφή, για τις τέσσερις από τις οποίες εκδόθηκε αντίστοιχη διαταγή πληρωμής, ως εγγύηση για την καταβολή των ανωτέρω ποσών.
 Μάλιστα, ο λόγος για τον οποίο οι επιταγές αυτές ήταν λευκές, συνίσταται στο ό,τι την στιγμή εκείνη και συγκεκριμένα από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο του έτους 2017, δεν εγνώριζαν ακόμη το ακριβές συνολικό ποσό, το οποίο θα είχε καταβάλει ο καθένας στην αντίδικο εταιρεία, για το οποίο θα κατείχαν τις επίδικες επιταγές ως εγγύηση.
Οι ανωτέρω καταβολές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων αγοράς του πλοίου SEA STAR.
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου έκανε δεκτή την αγωγή της Τουρκικής εταιρείας που εδρεύει στο Φετχιγιέ κατά του Ροδίτη.
Ο εναγόμενος, όπως εξέθεσαν, ως νόμιμος εκπρόσωπος της ναυτικής εταιρείας με την επωνυμία «ΤΗΛΟΣ ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», εξέδωσε στη Ρόδο, εις διαταγή της, με ημερομηνία εκδόσεως 27 Φεβρουαρίου 2018, τραπεζική επιταγή της τραπεζικής εταιρείας με την επωνυμία «T.C. Ziraat Bankasi A.S.», κατάστημα Ρόδου.
Στη συνέχεια, η εταιρεία, ως νόμιμη κομίστρια της παραπάνω επιταγής, τη μεταβίβασε διά τακτικής και νομίμου οπισθογραφήσεως στον κ. Efkan (ΕΦΚΑΝ) Kokten (ΚΟΚΤΕΝ), ο οποίος με αυτόν τον τρόπο κατέστη νόμιμος κάτοχος και κομιστής της και τη μεταβίβασε διά τακτικής και νομίμου οπισθογραφήσεως στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «MAKRI ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» και το διακριτικό τίτλο «MAKRI Α.Ε.», η οποία εδρεύει στη Ρόδο.
Η επιταγή, όμως, αν και εμφανίστηκε εμπρόθεσμα και νόμιμα προς πληρωμή, την 28η-2-2018, από τη νόμιμη κάτοχο και κομίστριά της στην Τράπεζα Eurobank Ergasias Α.Ε., δεν πληρώθηκε, επειδή όπως αναφέρεται σ’ αυτήν, δεν υπήρχε διαθέσιμο υπόλοιπο χρημάτων στο λογαριασμό της εκδότριας.
Στη συνέχεια, η ανωτέρω εταιρεία, ως νόμιμη κάτοχος και κομίστρια της ανωτέρω επιταγής τη μεταβίβασε στην εταιρεία, ως προηγούμενη οπισθογράφο, με σκοπό να πληρωθεί το ποσό της επιταγής, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην εταιρεία το σώμα της.
Την υπόθεση χειρίζεται το δικηγορικό γραφείο του Γιώργου Μαυρομάτη.

 

Πηγή:www.dimokratiki.gr

Ετικέτες
Εμφάνισε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close