Τόκιο, 25 Ιουνίου. Σε ένα τολμηρό επιστημονικό πείραμα, ομάδα ερευνητών κατάφερε να αναπαραστήσει ένα από τα πλέον εντυπωσιακά επιτεύγματα των προϊστορικών ανθρώπων: τη θαλάσσια διέλευση από την Ταϊβάν προς την Ιαπωνία με χρήση μόνο πρωτόγονων μέσων και εργαλείων της Παλαιολιθικής εποχής.
Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε με μια ξύλινη κανό μονής κορμού, μήκους 7,5 μέτρων, κατασκευασμένη με απομίμηση εργαλείων της Παλαιολιθικής περιόδου κυρίως πέτρινο τσεκούρι και καλέμι από κορμό κέδρου της Ιαπωνίας. Η κανό, ονόματι Sugime, ναυπηγήθηκε σύμφωνα με τις υποθέσεις των επιστημόνων για τις πιθανές τεχνικές ναυπήγησης πριν από 30.000 χρόνια.
Η πενταμελής ομάδα (τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα) διέσχισε 225 χιλιόμετρα από το Ushibi της ανατολικής Ταϊβάν μέχρι το νησί Yonaguni στην Ιαπωνία, ταξιδεύοντας για περισσότερες από 45 ώρες συνεχώς, αντιμετωπίζοντας ένα από τα ισχυρότερα θαλάσσια ρεύματα στον κόσμο το Kuroshio.
Χωρίς Τεχνολογία, Με Μόνο Καθοδήγηση τον Ήλιο και τα Άστρα
Οι ερευνητές πλοηγήθηκαν αποκλειστικά με φυσικά μέσα τον ήλιο, τα άστρα και την κατεύθυνση των κυμάτων χωρίς τη χρήση GPS ή σύγχρονων βοηθημάτων, σε μια αυστηρή αναπαράσταση των συνθηκών της εποχής. Για λόγους ασφαλείας, συνοδεύονταν από δύο σκάφη υποστήριξης.
Το εγχείρημα ήρθε ύστερα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες με πλωτές σχεδίες από καλάμι και μπαμπού, οι οποίες κρίθηκαν ακατάλληλες λόγω αργής πλεύσης και ανεπαρκούς ανθεκτικότητας στα ισχυρά ρεύματα.
Αναγνώριση των Δεξιοτήτων των Προϊστορικών Θαλασσοπόρων
«Μέσα από τις επανειλημμένες αποτυχίες, κατανοήσαμε το πόσο δύσκολη ήταν η ναυσιπλοΐα για τους ανθρώπους της Παλαιολιθικής εποχής. Η εμπειρία αυτή μάς γέμισε με βαθύ σεβασμό για τους προγόνους μας», δήλωσε ο καθηγητής Ανθρωπολογίας Yousuke Kaifu του Πανεπιστημίου του Τόκιο, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Science Advances.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι τέτοιες μετακινήσεις, όπως η αρχική μετάβαση από την Ταϊβάν προς τα νησιά Ryukyu πριν από περίπου 30.000 χρόνια, ήταν τεχνικά εφικτές μόνο αν οι προϊστορικοί άνθρωποι διέθεταν κανό σκαφών και σημαντική εμπειρία στη ναυσιπλοΐα.
Επιστημονικά Μοντέλα Επιβεβαιώνουν την Ιστορική Πιθανότητα
Παράλληλη μελέτη, επίσης δημοσιευμένη στο Science Advances, χρησιμοποίησε παλαιοωκεανογραφικά μοντέλα για την ανασύσταση των θαλάσσιων συνθηκών πριν από 30.000 χρόνια. Όπως εξηγεί ο φυσικός ωκεανογράφος Yu-Lin Chang του Japan Agency for Marine-Earth Science and Technology, τα μοντέλα δείχνουν πως η διάσχιση του ρεύματος Kuroshio ήταν τότε εφικτή αν και εξαιρετικά απαιτητική.
Μια Σύγχρονη Kon-Tiki για την Αναβίωση της Ανθρώπινης Εφευρετικότητας
Η έρευνα αυτή παραπέμπει σε ιστορικές αποστολές όπως η περίφημη Kon-Tiki του Νορβηγού εξερευνητή Thor Heyerdahl το 1947, που απέδειξε τη ναυτική ικανότητα προϊστορικών ανθρώπων στη διασπορά σε απομακρυσμένα νησιά του Ειρηνικού.
Όπως σημείωσε ο Kaifu: «Η Kon-Tiki μπορεί σήμερα να αμφισβητείται επιστημονικά, αλλά υπήρξε μία σημαντική συμβολή στην αρχαιολογική σκέψη. Σήμερα έχουμε περισσότερα επιστημονικά δεδομένα και μπορούμε να αναπαραστήσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες της αρχαιότητας».
Το πείραμα του Sugime αποδεικνύει ότι οι Παλαιολιθικοί άνθρωποι δεν ήταν απλώς επιζώντες, αλλά τολμηροί εξερευνητές, ικανοί να δαμάσουν τα πιο σκληρά στοιχεία της φύσης με πρωτόγονα εργαλεία, διορατικότητα και ομαδική συνεργασία. Η ναυτιλιακή ιστορία του ανθρώπινου είδους ξεκινά πολύ πριν από τους χάρτες, τα ραντάρ και τα πλοία, και αυτό το ταξίδι αποτελεί έναν ύμνο στο πνεύμα της επιβίωσης και της ανακάλυψης.