Κουβέλης – Σαντορινιός παρουσίασαν το περίγραμμα των σχεδιασμών με τις προτεραιότητές τους για τον κλάδο
Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ακτοπλοΐας, η παροχή κινήτρων στις ακτοπλοϊκές για τη ναυπήγηση πιο πράσινων πλοίων, η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για τις υποπαραχωρήσεις των λιμανιών και η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας, παράλληλα με την προώθηση των ελληνικών ναυτιλιακών θέσεων στα διεθνή fora.
Ο νέος υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης και ο αναπληρωτής υπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός στην πρώτη συνάντησή τους με δημοσιογράφους μετά τον ανασχηματισμό χθες έδωσαν ένα περίγραμμα των σχεδιασμών τους για την επόμενη ημέρα στο υπουργείο.
Ειδικά για τα θέματα της ποντοπόρου ναυτιλίας ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα το κρίσιμο θέμα είναι των νέων καυσίμων μειωμένου θείου που θα εφαρμοσθεί από το 2020, θέμα το οποίο θα συζητηθεί σε τριμερή συνάντηση των υπουργών ναυτιλίας Μάλτας, Κύπρου και Ελλάδας στη Μάλτα την επόμενη εβδομάδα. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο κ. Σαντορινιός. Μάλιστα όπως είπε ο κ. Κουβέλης τάχθηκε υπέρ της περιόδου προσαρμογής στο νέο καθεστώς, θέση που υποστηρίζει και η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.
Κίνητρα για πράσινα πλοία
Για την ακτοπλοΐα ο κ. Σαντορινιός ανέφερε ότι ετοιμάζεται αλλαγή του νόμου 2932/2001 και στις νέες διατάξεις θα περιλαμβάνονται κίνητρα για τη ναυπήγηση συγχρόνων πράσινων πλοίων τα οποία θα εξυπηρετούν άγονες γραμμές.
Για το θέμα των λιμανιών ο υπουργός είπε ότι προωθείται ήδη στη Bουλή σχετικό νομοσχέδιο που αφορά την υποπαραχώρηση δραστηριοτήτων στα λιμάνια. Για το master plan του ΟΛΠ, ΟΛΠ+3,13% τόνισε ότι αυτό που επιθυμεί η πλευρά του υπουργείου Ναυτιλίας είναι να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η διαδικασία διαβούλευσης και να αντιμετωπιστούν υπαρκτά προβλήματα που συγκροτούν διχογνωμίες, όχι στο πλαίσιο του υπουργείου, αλλά του επενδυτή με άλλους φορείς της περιοχής. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα βρεθεί κοινός τόπος προκειμένου οι επενδύσεις να προχωρήσουν, ενώ προανήγγειλε συνάντησή του με τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη την Παρασκευή, στην οποία αναμένεται να εξεταστεί και αυτό το θέμα.
Για τον ΟΛΘ ΟΛΘ ανέφερε ότι προχωρά ήδη η ενίσχυση του τεχνολογικού και λοιπού εξοπλισμού, η αναβάθμιση των υποδομών και των εγκαταστάσεων του λιμανιού, ενώ πρόσθεσε ότι η διοίκηση έχει ήδη ανοίξει καινούργιους δρόμους συνεργασιών στην ευρύτερη περιοχή. Είπε ότι αυτό που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης με τους εργαζόμενους.
Για τις μετατάξεις των υπαλλήλων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ τόνισε ότι είναι ένα θέμα που βρίσκεται στο υπουργείο Εσωτερικής Ανασυγκρότησης, εκτιμώντας ότι σύντομα θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της κινητικότητας.
Ναυτική εκπαίδευση
Ο υπουργός Ναυτιλίας αναφερόμενος στο θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης είπε ότι στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αναμένεται να δημιουργηθούν σχολές που σχετίζονται με τη ναυτιλία και ότι είχε συνάντηση για το θέμα και με τον πρύτανη Κώστα Μουτζούρη.
Για το Λιμενικό Σώμα ανέφερε ότι επιτηρεί με επάρκεια τα θαλάσσια σύνορα της χώρας, ενώ αναφερόμενος στις τοποθετήσεις αλιέων για τις «ναυμαχίες» με Τούρκους συναδέλφους τους είπε πως η ένταση των περιστατικών δεν είναι αυτή που παρουσιάζουν και πρόκειται ουσιαστικά για μεμονωμένα επεισόδια.
Για τα εργασιακά ζητήματα, αφού διευκρίνισε πως το υπουργείο έχει θεσμική ουδετερότητα, είπε ότι στόχος είναι να ρυθμιστούν τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους σε λιμάνια και θάλασσες, γιατί έτσι αναβαθμίζεται η θέση και η δουλειά τους. Σημειώνεται πως πριν από δύο ημέρες ο υπουργός συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.
του Λάμπρου Καραγεώργου
πηγή: naftemporiki.gr