Βίντεο πλοίωνBlogΑκτοπλοϊαΕπιλογές συντακτών

Αγ. Νεκτάριος Αίγινας – 20 χρόνια ταξίδια – drone video

Φορώντας την "τσιμινιέρα" από έναν άλλον "Άγιο Νεκτάριο"

Ένα εντυπωσιακό βίντεο που τραβήχτηκε πριν λίγους μήνες από την εναέρια κάμερα του Arxipelagos, σας παρουσιάσουμε με το Ε/Γ-Ο/Γ “Άγ. Νεκτάριος Αίγινας”, να σκίζει με την κοφτερή πλώρη τα νερά του Σαρωνικού. Με ανανεωμένα σινιάλα και κοινόχρηστους χώρους το ελληνικό σκαρί της Anes Ferries ξεκίνησε ξανά τα δρομολόγια του στη γραμμή της Αίγινας πριν από δύο ημέρες, στις 5 Μαρτίου. Φέτος το καράβι συμπληρώνει 20 χρόνια παρουσίας του στην ακτοπλοΐα μας, καθώς ταξίδεψε για πρώτη φορά το 1999 όπου και ολοκληρώθηκε η ναυπήγηση του στα ναυπηγεία Σάββα στην Ελευσίνα.

. Νεκτάριος Αίγινας 20 χρόνια ταξίδια drone video, Αρχιπέλαγος, Ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης
Το θρυλικό “Αίνος” του Στρίντζη, από καρτ-ποστάλ εποχής μέσα δεκαετίας ’80, σε αναχώρηση από τον Πόρο Κεφαλονιάς. Μερικά χρόνια αργότερα το πλοίο θα εξυπηρετούσε έναν άλλον Πόρο, το νησί του Αργοσαρωνικού, ενώ με την ονομασία “Άγιος Νεκτάριος” θα “δώριζε” την ψευτοτσιμινιέρα σε έναν άλλον “Άγιο Νεκτάριο”, η οποία διακρίνεται στην καρτ-ποστάλ και αποτελούσε την καμπίνα του Καπετάνιου.

Η σταδιοδρομία του πλοίου ξεκίνησε στην ακτοπλοΐα με το όνομα «Παναγία Σκιάθου» ενώ είχε ήδη καθελκυστεί ως «Μιαούλης ΙΙ», καθώς αρχικά προοριζόταν να ναυπηγηθεί φέρι ανοιχτού τύπου. Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει στην τελική μορφή του πλοίου, η ψευτοτσιμινιέρα που τοποθετήθηκε στο ανώτερο deck, η οποία υπήρχε στο θρυλικό πλοίο του Ιονίου «Αίνος» του 1964 και αποτελούσε την καμπίνα του Καπετάνιου. Το 1993 το ιστορικό τότε πλοίο (πρώην “Αίνος”, “Νεράϊδα ΙΙ”, “Ύδρα”), υπό την πλοιοκτησία της Ventouris Lines μετονομάστηκε σε “Άγιος Νεκτάριος” και αφαίρεσε την ψευτοτσιμινιέρα, η οποία μερικά χρόνια αργότερα τοποθετήθηκε στο νεότευκτο πλοίο της εταιρείας λαϊκής βάσης “Β. Σποράδων & Εύβοιας”, που χτιζόταν ήδη στα ναυπηγεία Σάββα στην Ελευσίνα. Επάνω στην ψευτοτσιμινιέρα τοποθετήθηκε το πρυμνιό ιστίο.

Η χαρακτηριστική κοφτή και μυτερή πλώρη του, που παραπέμπει σε πλώρες ελληνικών σκαριών της δεκαετίας του ’70, ήταν η αιτία πολλοί να χαρακτηρίζουν το πλοίο με το παρωνύμιο “Ξιφίας” της σημερινής ακτοπλοΐας. Ενδιαφέροντα ήταν τα δρομολόγια του «Παναγία Σκιάθου» στις Σποράδες, που για μικρό χρονικό διάστημα συνέδεσε ακτοπλοϊκά τα νησιά των Β. Σποράδων με ένα μικρό λιμάνι στη βορειοανατολική Εύβοια, το Πήλι, ελάχιστα χιλιόμετρα νοτιότερα από το Κυμάσι, το λιμάνι του Μαντουδίου.

. Νεκτάριος Αίγινας Αντιγραφή, Αρχιπέλαγος, Ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης
” Το πλοίο ως «Παναγία Σκιάθου» το 1999 στην Αλόννησο. Όπως διακρίνεται στη φωτογραφία του Κώστα Σαρλή, λείπουν οι δύο τσιμινιέρες που τοποθετήθηκαν αργότερα

Όμως ο ανταγωνισμός δεν άφησε τότε το νεότευκτο πλοίο να πετύχει στη γραμμή και σύντομα στις αρχές της δεκαετίας του 2000 κατέβηκε στη γραμμή της Αίγινας (και του Αγκιστρίου αρχικά), ενώ προστέθηκαν στο πλοίο δύο μικρές τσιμινιέρες για πιο σωστή εξαγωγή των καυσαερίων. Στη νέα του γραμμή και με νέο πλέον όνομα ως «Αγ. Νεκτάριος Αίγινας», το ελληνικό σκαρί βρήκε το ρόλο που του άξιζε και για αυτό καθιερώθηκε με επιτυχία. Το 2007 φόρεσε για πρώτη φορά τα σινιάλα της συμιακής εταιρείας, επίσης λαϊκής βάσης, Anes Ferries, όπου αγόρασε το πλοίο από την προηγούμενη εταιρεία του.

Να ευχηθούμε στο πλοίο και στο πλήρωμα του καλά ταξίδια και να ταξιδεύουν για πολλά χρόνια ακόμη με επιτυχία!

Δείτε το βίντεο:

  • Κείμενο: Σίμος Μιχάλογλου
  • Κάμερα-επεξεργασία βίντεο: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος
  • Φωτό: Κώστας Σαρλής
Εμφάνισε περισσότερα

Konstantinos Papadopoulos

Το Αρχιπέλαγος είναι η μεγαλύτερη ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα. Με χιλιάδες αναγνώστες καθημερινά από όλο τον κόσμο και εκατοντάδες αναδημοσιεύσεις. Στηρίζουμε την ναυτιλία μας , στηρίζουμε την Ελλάδα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.
Enter Captcha Here :

Back to top button