Παρουσιάσεις πλοίωνBlogΒίντεο πλοίωνΕπιλογές συντακτών

Ένα ταξίδι με το Olympic Champion – Video

Από την Πάτρα μέχρι την Ανκόνα με το εντυπωσιακό πλοίο της Anek Lines

Πάμε να ταξιδέψουμε με το όμορφο πλοίο της Anek Lines, H/S/F Olympic Champion, από την Πάτρα για την Ανκόνα της Ιταλίας με ενδιάμεσο σταθμό το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

ταξίδι με το Olympic Champion Video 9, Αρχιπέλαγος, Ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης

Το συγκεκριμένο πλοίο αποτελεί μια από τις τρεις καλύτερες επιλογές στη συγκεκριμένη γραμμή (οι άλλες δύο είναι το αδερφό πλοίο Hellenic Spirit και το Supefast XI της κοινοπραξίας ANEK – SUPERFAST) καθώς η υψηλή ταχύτητα και οι άνετοι και πολυτελείς χώροι του, το κατατάσσουν μεταξύ των κορυφαίων ακτοπλοΐκών πλοίων του κόσμου.

Αν και η ναυπήγηση του Olympic Champion ολοκληρώθηκε το 2000 στη Νορβηγία (Ναυπηγεία Fossen), ωστόσο εξακολουθεί και παραμένει ένα υπερσύγχρονο πλοίο, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ένα πλοίο που ναυπηγείται σήμερα. Επομένως, μιλάμε για ένα πλοίο πολύ μπροστά από την εποχή του, καθώς οι άνθρωποι που το σχεδίασαν, στο κατώφλι της νέας χιλιετίας, οραματίστηκαν ένα υπερσύγχρονο πλοίο που θα εξυπηρετούσε χιλιάδες επιβάτες για πολλές δεκαετίες με ταχύτητα, ποιότητα, άνεση και πάνω απ’ όλα με ασφάλεια, χωρίς καμία έκπτωση σε κανέναν από τους παραπάνω τομείς.

ταξίδι με το Olympic Champion Video 108, Αρχιπέλαγος, Ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης

Τρανό παράδειγμα οι κοινόχρηστοι χώροι των επιβατών και οι πολυτελείς και άνετες καμπίνες, οι οποίες συγκρίνονται άνετα με τους αντίστοιχους χώρους σύγχρονων κρουαζιερόπλοιων. Σπάνια συναντά κάποιος σε πλοίο της ακτοπλοΐας χώρους τόσο πολυτελείς, όπως είναι το πλωριό σαλόνι της διακεκριμένης θέσης, που εντυπωσιάζει με τη διακόσμηση και την πανοραμική θέα στο πέλαγος που προσφέρουν τα μεγάλα παράθυρα εμπρός. Έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα και την αξία των υλικών που διακοσμούν, τόσο το σαλόνι Ocean View Bar, όσο και κάθε άλλο χώρο εντός του πλοίου.

Ακριβά υλικά και εντυπωσιακά φωτιστικά κοσμούν το χώρο του πολυτελούς εστιατορίου a la Carte με την ονομασία Symposium, ενώ ο χώρος του Self Service Dionysos δεν υστερεί σε πολυτέλεια και άνεση, συγκριτικά με το Symposium.

Την άνεση του επιβάτη συμπληρώνει το εσωτερικό Atrium Bar, το εξωτερικό Marina Bar με τη μεγάλη, την παιδική πισίνα και το υδρομασάζ, ενώ για την ψυχαγωγία του επιβάτη φροντίζουν η Discotheque Observatory και το Casino. Υπάρχει, επίσης, το κατάστημα του πλοίου, ο παιδότοπος για τους μικρούς επιβάτες και η εκκλησία, ένας χώρος που παραδοσιακά συναντάμε σε κάθε πλοίο της Anek Lines.

Στο εσωτερικό του πλοίου ξεχωρίζει επίσης ο χώρος της υποδοχής, ο οποίος έχει σχήμα κυκλικό και θυμίζει αρχαίο ναό, με τη διακόσμηση να παραπέμπει στα αρχαία χρόνια και τους ολυμπιακούς αγώνες, από όπου είναι εμπνευσμένο και το όνομα του πλοίου. Από την ίδια θεματολογία, απορρέουν επίσης οι ονομασίες πολλών από τους εσωτερικούς χώρους του Olympic Champion.
Στο χώρο της reception μας υποδέχτηκε ο Προϊστάμενος Αρχιθαλαμηπόλος κ. Γεώργιος Διονυσόπουλος.

Σε ένα μεγάλο πλοίο όπως το Olympic Champion, που εξυπηρετεί μια γραμμή όπου το ταξίδι διαρκεί πάνω από 20 ώρες, η ξεκούραση του επιβάτη είναι υψίστης σημασίας για την εταιρεία. Για αυτό υπάρχει πλειάδα πολυτελών και ιδιαίτερα άνετων καμπινών, σε όλες τις κατηγορίες, ακόμη και για τα πιο απαιτητικά γούστα: Οι πλωριές Lux με διπλό κρεβάτι και ξεχωριστό χώρο για τις αποσκευές και γκαρνταρόμπα, είτε με ξεχωριστή κρεβατοκάμαρα που διαχωρίζεται από τον υπόλοιπο χώρο της καμπίνας. Υπάρχουν επίσης οι εξωτερικές και εσωτερικές δίκλινες, τετράκλινες και ΑΜΕΑ. Οι χώροι που έχουν δοθεί σε κάθε καμπίνα είναι οι μεγαλύτεροι που προσφέρονται σε αυτή την κατηγορία πλοίου, ενώ οι καμπίνες μας είναι συχνά μεγαλύτερες από αντίστοιχες καμπίνες κρουαζιερόπλοιων.

Η ποιότητα των υλικών όσο και το φινίρισμα τους δίνουν ένα άριστο αποτέλεσμα, από το οποίο προκύπτει μια στιβαρή κατασκευή, που στερείται θορύβων και λοιπών κραδασμών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Αξίζει ακόμη να αναφερθεί η παρουσία πολυάριθμων κάδρων που κοσμούν πολλούς τοίχους, με φωτογραφίες από ξενοδοχεία και επιχειρήσεις που έχουν πιστοποιηθεί με το πρότυπο “We do local” (πράττομεν τοπικά), καθώς στηρίζουν μετρήσιμα την παραγωγή, την οικονομία και το εργατικό δυναμικό του τόπου, αναδεικνύουν την ευθύνη της φιλοξενίας, προσφέρουν υπηρεσίες οι οποίες προβάλλουν  τον τοπικό πολιτισμό και τη γαστρονομία και σέβονται το περιβάλλον και την αειφορία του τόπου τους.
ταξίδι με το Olympic Champion Video 54, Αρχιπέλαγος, Ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσηςΈτσι και τα πλοία του στόλου της Anek Lines, πληρώντας αυστηρά κριτήρια ένταξης, έχουν πιστοποιηθεί με το κορυφαίο πρότυπο για την προαγωγή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος “We do local”. Εκτός από τη διαφύλαξη του τοπικού πολιτισμού, η Ανεκ με σεβασμό προς τις ρίζες της, προάγει και την τοπική γαστρονομία, προωθώντας και στηρίζοντας τα τοπικά ελληνικά προϊόντα και δη τα κρητικά προϊόντα. Έτσι, στα εστιατόρια της χρησιμοποιεί αποκλειστικά ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο, ενώ παράλληλα προμηθεύεται πληθώρα προϊόντων που παρέχει στα πλοία της από τοπικούς παραγωγούς της Κρήτης.

Στο θαλασσινό ταξίδι το Olympic Champion έχει άψογη συμπεριφορά στους περισσότερους καιρούς. Οι ναυπηγικές γραμμές του είναι αρμονικές και λιτές, οι οποίες σε συνδυασμό με την μεγάλη αεροδυναμική τσιμινιέρα του, ολοκληρώνουν την υπερσύγχρονη εξωτερική του εμφάνιση.
Αξιοσημείωτη είναι επίσης η παρουσία δύο αεροδυναμικών κατασκευών στο κοράκι της πλώρης και στην κόντρα γέφυρα, στο σημείο όπου φιλοξενούνται τα ραντάρ του πλοίου. Η παρουσία τους έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς συμβάλλουν σημαντικά στην αεροδυναμική εμφάνιση του πλοίου, ελαχιστοποιώντας κάθε πιθανή απώλεια ταχύτητας, από τις αντιστάσεις των αντίθετων ανέμων. Ειδικότερα,  η πρώτη κατασκευή που βρίσκεται στην πλώρη, κατευθύνει τον αέρα ψηλά, απευθείας στη δεύτερη κατασκευή που βρίσκεται στην κόντρα γέφυρα, ελαττώνοντας σημαντικά τις αντιστάσεις του ανέμου στον καθρέπτη του πλοίου και τη γέφυρα. Από τα φτερά της δεύτερης κατασκευής ο αέρας διαμέσου των αγωγών που βρίσκονται στην τσιμινιέρα, απομακρύνεται από το πλοίο με τις λιγότερες δυνατές τριβές.
Συνεπώς, το πλοίο αποτελεί άρτιο προϊόν σωστής μελέτης και σχεδιασμού και δεν είναι τυχαίο ότι αυτό και το αδερφό του, Hellenic Spirit, πρωταγωνιστούν στις θάλασσες που ταξιδεύουν.

Ο χώρος της γέφυρας εντυπωσιάζει με την άνεση και την εργονομία του, ενώ παράλληλα παρέχει κάθε σύγχρονο βοήθημα ναυσιπλοΐας.

Ο Πλοίαρχος, Cpt Γιώργος Τακόγλου μίλησε στην κάμερα του Arxipelagos, για τις μεγάλες δυνατότητες του Olympic Champion.
Στη γέφυρα, επίσης, συναντήσαμε και τον Ύπαρχο Cpt Λάμπρο Κωνσταντίνου, τον Υποπλοίαρχο κ. Κωνσταντίνο Χατζηκουμή, τον Υποπλοίαρχο κ. Απόστολο Κυπραίο, τον Υποπλοίαρχο κ. Ευάγγελο Χατζηγιάννη και τη Δόκιμο Πλοίαρχο κ. Ελευθερία Ζαχαράκη.

ταξίδι με το Olympic Champion Video 58, Αρχιπέλαγος, Ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης
Το Team της γέφυρας από δεξιά: κ.κ. Γιώργος Τακόγλου Πλοίαρχος, Ευάγγελος Χατζηγιάννης Υποπλοίαρχος, Κωνσταντίνος Χατζηκουμής Υποπλοίαρχος, Ελευθερία Ζαχαράκη Δόκιμος, Λάμπρος Κωνσταντίνου Ύπαρχος και Απόστολος Κυπραίος Υποπλοίαρχος

Στο control room του μηχανοστασίου μας υποδέχτηκε ο Α’ Μηχανικός κ. Κυριάκος Πέτρουλας. Συναντήσαμε ακόμη τον Α/Β Μηχανικό κ. Ηλία Πολομαρκάκη, τον Προϊστάμενο Ηλεκτρολόγο κ. Νικόλαο Δοξάκη, τους Αξιωματικούς και το Πλήρωμα της Μηχανής.

ταξίδι με το Olympic Champion Video 28, Αρχιπέλαγος, Ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης

ταξίδι με το Olympic Champion Video 36, Αρχιπέλαγος, Ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης
Το Team της μηχανής: κ.κ. Κυριάκος Πέτρουλας Α’ Μηχανικός, Ηλίας Πολομαρκάκης Α/Β Μηχανικός, Νικόλαος Δοξάκης Προϊστάμενος Ηλεκτρολόγος, Πέτρος Λέκκας Β’ Μηχανικός, Χρήστος Βυσσιός Γ’ Μηχανικός, Ιωάννης Σακελλάριος Γ’ Μηχανικός, Νικόλαος Τσουράκης Δόκιμος, Νικόλαος Παλατινός Ηλεκτρολόγος, Νεκτάριος Κιτσόπουλος Βοηθός Ηλεκτρολόγος, Παναγιώτης Πολίτης Α’ Μηχανοδηγός, Γεράσιμος Λιάτος Α’ Μηχανοδηγός, Ευάγγελος Γρυπαίος Α’ Μηχανοδηγός, Διονύσιος Ξένος Β’ Μηχανοδηγός και Γεώργιος Κωστάκης Καθαριστής

Το Olympic Champion, εξοπλίζεται με 4 πανίσχυρες κύριες μηχανές Wärtsilä 12V46C συνολικής ισχύος 50.400 kw.
Το μήκος του πλοίου ανέρχεται στα 204 μέτρα και το πλάτος στα 25,8 μέτρα. Το βύθισμα του είναι 6,75 μέτρα.

Τα αδελφά πλοία Olympic Champion και Hellenic Spirit παραγγέλθηκαν από την Anek Lines στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και με την έναρξη της νέας χιλιετίας ταξίδεψαν και συνεχίζουν να ταξιδεύουν χιλιάδες ταξιδιώτες, είτε στις γραμμές της Αδριατικής, είτε στις γραμμές της Κρήτης.ταξίδι με το Olympic Champion Video 109, Αρχιπέλαγος, Ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία, όμως, είναι ότι ανήκουν σε μια εταιρεία ελληνικών συμφερόντων, κάτι που μας γεμίζει με υπερηφάνεια, καθώς μία ελληνική εταιρεία έχτισε κάτι σπουδαίο και έκανε πολλά βήματα μπροστά για την εποχή της. Το πλήρωμα του Olympic Champion αποτελείται από Έλληνες ναυτικούς οι οποίοι προσφέρουν απλόχερα στους επιβάτες την πατροπαράδοτη και πασίγνωστη στα πέρατα του κόσμου, θερμή κρητική φιλοξενία στους επιβάτες, όπως αυτή περνάει από γενιά σε γενιά, δεκαετίες τώρα, από το πρώτο πλοίο της κρητικής εταιρείας το 1967.
Με την ελληνική σημαία στην πρύμνη, το ταξίδι συνεχίζεται στο Αρχιπέλαγος..

Για το Arxipelagos.gr
Σίμος Μιχάλογλου

ταξίδι με το Olympic Champion Video 49, Αρχιπέλαγος, Ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης
Το οικονομικό Team (από δεξιά): κ.κ. Ηλίας Κολοκυθάς Προϊστάμενος Οικονομικός, Αναστάσιος Αβρανάς Α’ Οικονομικός, Μαργαρίτα Μπαρούνη Β’ Οικονομικός και Πολύδωρος Σαμψών Δόκιμος
ταξίδι με το Olympic Champion Video 48, Αρχιπέλαγος, Ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης
Ο κ. Βασίλειος Θεοδωρόπουλος Αρχιθαλαμηπόλος, με το Ξενοδοχειακό Team
ταξίδι με το Olympic Champion Video 46, Αρχιπέλαγος, Ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης
Ο Ναύκληρος κ. Νικόλαος Πύργας, με την ομάδα καταστρώματος του Olympic Champion

 

α) Δείτε το βίντεο παρουσίασης του Olympic Champion:

β) Δείτε τη συνέντευξη του Πλοιάρχου Cpt Γιώργου Τακόγλου:

γ) Δείτε την άφιξη στην Ανκόνα σε βίντεο μέσα από τη γέφυρα:

δ) Δείτε την άφιξη στην Ηγουμενίτσα σε βίντεο μέσα από τη γέφυρα:

ε) Δείτε την άφιξη στην Πάτρα σε βίντεο μέσα από τη γέφυρα:

στ) Δείτε σε βίντεο από κάμερα 360⁰ λεπτομέρειες από την πλώρη του Olympic Champion:

 

Ευχαριστούμε θερμά την Anek Lines για τη συνεργασία, τον Διευθυντή Εμπορικής Εκμετάλλευσης κ. Αντώνη Καλαμάρα και την Υπεύθυνη Χορηγιών κ. Άννα Νικολακάκη.

Ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία τον Πλοίαρχο Cpt Γιώργο Τακόγλου, τους Αξιωματικούς και το Πλήρωμα του Olympic Champion.

 

κάμερες: Σίμος Μιχάλογλου, Λίνα Ζαφείρη 
χειρισμός κάμερας 360⁰: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος
συνέντευξη: Σίμος Μιχάλογλου
μοντάζ – επεξεργασία βίντεο: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

 

Δείτε σχετικό άρθρο ΕΔΩ από το αφιέρωμα στο πλοίο το 2012

 

Εμφάνισε περισσότερα

Ομάδα Web

Το Αρχιπέλαγος είναι η πρώτη και μοναδική πύλη ενημέρωσης που δημιουργήθηκε από μια ομάδα γεμάτη δημιουργική ενέργεια και αγάπη για την Ελληνική Ναυτιλία.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.
Enter Captcha Here :

Back to top button